召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
我三大social sciences
做左幾年唔同公營機構既admin 剛剛裸辭左 完全無方向

廿到尾個人都仲係咁垃圾

巴打講多d 好大壓力定覺得冇前途?
如果比你再揀過會想入邊行

好大壓力 加上身體出現問題 我知好多人都會屌鳩我廿到尾做admin 工都學人裸辭 始終admin 工唔係專業 唔好彩既話真係唔知幾時先搵得返工

但又無話後悔 個時係精神同健康都有問題

想入邊行? 真係無乜諗過 讀得social sciences 真係唔知邊一行岩自己

admin 工我唔信會有人鍾意 只能夠話係勝唔勝任同人工o 唔ok

如果你問我有乜工係岩自己性格 我比較鍾意服務人 又鍾意講野 又唔怕比客屌 可能我岩做sales 掛
但sale 乜呢? 點入行呢?

好似睇到自己既將來
唔怕sell野可以從銀行入手呀 宜家連teller都有數跑

好大壓力 加上身體出現問題 我知好多人都會屌鳩我廿到尾做admin 工都學人裸辭 始終admin 工唔係專業 唔好彩既話真係唔知幾時先搵得返工

想入邊行? 真係無乜諗過 讀得social sciences 真係唔知邊一行岩自己

admin 工我唔信會有人鍾意 只能夠話係勝唔勝任同人工o 唔ok

如果你問我有乜工係岩自己性格 我比較鍾意服務人 又鍾意講野 又唔怕比客屌 可能我岩做sales 掛

好似睇到自己既將來

銀行sales 無牌易唔易入行?
其實想搵d 銀行back office 做
非三大 文科人 year 2覺得唔係太對路quit左

你d同學有野做未?我d同學都搵晒野做咁制 好多做緊ngo pw

一半半喇。好多都廢青緊

咁都好d起碼冇比較
睇住個個有野做自己仲on99真係想死

其實人比人比死人
我覺得最難過係自己果關
無動力搵工

好似睇到自己既將來

唉。但唔做admin 又可以做咩。就算HR都要做admin 野。不過相對好似專啲 ,第時轉工應該易啲掛
非三大 文科人 year 2覺得唔係太對路quit左

咁現在做咩工 ? 定再讀書 ?
Quit u 需要好大勇氣
講果時一心興趣行先 ,畢業先個前途茫茫
想問有冇人做過郵政同圖書館?
唔清楚呢d行程但由細到大唔知點解對呢d工莫名嘅憧憬
讀果時就講理想,搵工就知味道。

IVE 仲好搵過社科大學生
留名
非三大 soc sci fg
Ngo 14.6k

奉勸未畢業嘅做多d pt 打好d人際關係
真係對搵工有好大幫助

有朋友做緊郵政但非公務員
閪到爆,放假放勞工假
一年得6日大假

廿到尾個人都仲係咁垃圾

巴打,一樣,準備過年後交信
好迷惘,唔知可以點
soc sci grad幾年,做緊文員仔,準備辭職

巴打點解辭 有好路數

份工性質唔太岩做
留名
最後一個sem 見到呢個post
留名
三大Ssc
最想做果份in完未有回音。今日又收到第二間嘅call聽日interview
完全唔想再in 灰哂心
最後一個sem 見到呢個post

早啲知道到事實做定準備好過好似我咁畢業先認清

廿到尾個人都仲係咁垃圾

巴打,一樣,準備過年後交信
好迷惘,唔知可以點

準備年頭等你辭職時apply

有朋友做緊郵政但非公務員
閪到爆,放假放勞工假
一年得6日大假

狗也不屌
讀果時就講理想,搵工就知味道。

IVE 仲好搵過社科大學生

Sbt
想問有冇人會打去問有冇offer

我試過喎 但係當in多幾份都無offer嘅時候,就唔再打啦,好灰

我試過喎 但係當in多幾份都無offer嘅時候,就唔再打啦,好灰

有份好想做嘅上星期in 咗。話七個工作天會通知。今日係第二個工作天。
唔想等 心掛掛好痛苦

其實我係好努力轉數快嘅人。但都冇人請
我要好好咁諗下幾時先會見到伯樂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞