召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
ss gpa係咪好緊要
利申 唔過三
可能要second low grad
ss gpa係咪好緊要
利申 唔過三

咩u出嚟重要啲。好似係。
利申 得second up
ss gpa係咪好緊要
利申 唔過三

兩樣都唔重要
工作經驗緊要d

2nd low, 非三大非社工 ngo 14k多d

可以話你知部分社福機構比商業公司更商業

仲要乜鳩都要跑數

求詳情
跑數姐係點?揾case? 我有聽過社工要自己揾case, 但係我non social work

攞政府錢做野就要有KPI(數字)要meet 。基本上大部分服務都靠政府錢運作,一但kpi唔夠,政府就會cut錢甚至完全唔比錢,咁果個部門就可以突然全部門都唔見晒
我就

社會科學學士
社會科學碩士

做緊文員仔,加埋OT錢應該到15k

ACO又戰敗 想自殺

其實16畢業時有master offer
但唔想讀多年哂時間 ,想入咗行決定係果行發展再讀個專啲嘅Master

講得岩,你做落果行啱做,pt讀個master有助發展,如果未做過野就讀個master只係負累,出去搵工學歷高但零經驗,又可能做落發現唔適合果行,浪費個master
乞食science
畢業左6年 仲係打頹工
我就

社會科學學士
社會科學碩士

ACO又戰敗 想自殺

但唔想讀多年哂時間 ,想入咗行決定係果行發展再讀個專啲嘅Master

講得岩,你做落果行啱做,pt讀個master有助發展,如果未做過野就讀個master只係負累,出去搵工學歷高但零經驗,又可能做落發現唔適合果行,浪費個master

所以我果時有master收都冇讀。點知一廢就廢青咁耐。雖然中間十一月有去考下其他試叫做有啲野做。但全職廢青就兩個月了 重未搵到工。

有時不禁後悔到底唔讀master 係啱定錯

仲要乜鳩都要跑數

求詳情
跑數姐係點?揾case? 我有聽過社工要自己揾case, 但係我non social work

攞政府錢做野就要有KPI(數字)要meet 。基本上大部分服務都靠政府錢運作,一但kpi唔夠,政府就會cut錢甚至完全唔比錢,咁果個部門就可以突然全部門都唔見晒

所以啲師兄話做ngo =高壓力嘅狗
可能個機構有意義 但你做嘅野一定冇意義
叫我千萬唔好入行。好辛苦咁話

求詳情

所以啲師兄話做ngo =高壓力嘅狗
可能個機構有意義 但你做嘅野一定冇意義
叫我千萬唔好入行。好辛苦咁話

NGO 工時長、人工低。

岩岩出來還可以,過多幾年開始有家庭負擔,就會覺得唔掂。
ss gpa係咪好緊要
利申 唔過三

兩樣都唔重要
工作經驗緊要d

2nd low, 非三大非社工 ngo 14k多d

Sad but true
乞食science
畢業左6年 仲係打頹工

加油呀巴打
真心支持你 雖然唔識你 但加油
16fg 非三大 soc sci 13k做記者
好想走,但唔知可以走去邊
想出國讀書避世,但冇錢,就算有錢都驚將來搵唔到野做

巴打邊間?
我就

社會科學學士
社會科學碩士

ACO又戰敗 想自殺

所以我果時有master收都冇讀。點知一廢就廢青咁耐。雖然中間十一月有去考下其他試叫做有啲野做。但全職廢青就兩個月了 重未搵到工。

其實搵份hea工 做住讀仲好
份工忙又係無時間 無心機返學 做assignment

我自己早2年都係因為份工hea先走去進修 讀完過多排 岩岩好轉左份工

我自己早2年都係因為份工hea先走去進修 讀完過多排 岩岩好轉左份工

但最近連interview 都冇人叫我in
工都冇得apply 想新年前搵到 , 但真係冇法

個人懶哂 , 開始咩工都唔想搵
grad時第一份 12 (proba無加過)
做未夠一年轉工變14
過proba又變15
黎緊就做夠一年應該又加到16
我覺得跳槽係好緊要先會加到人工

黎緊跳出去都唔知expected salary寫幾多好 ?兩年exp唔知值幾多⋯高不成低不就
grad時第一份 12 (proba無加過)
做未夠一年轉工變14
過proba又變15
黎緊就做夠一年應該又加到16
我覺得跳槽係好緊要先會加到人工

黎緊跳出去都唔知expected salary寫幾多好 ?兩年exp唔知值幾多⋯高不成低不就

而家非三大soc sci FG有12K已經好幸福
十年前得8-10K, 一開始有12K已經好威

果陣我又係懶得搵 懶懶下就成年, 最後做埋d 中三equivalent既郵政日薪工

果陣我又係懶得搵 懶懶下就成年, 最後做埋d 中三equivalent既郵政日薪工

其實我有好努力搵過。不過最近好淡真係冇物工搵

其實我有好努力搵過。不過最近好淡真係冇物工搵

新年係咁
一大文科 之前做過份14000大學19文員 做左4個月無做,太遠又學唔到野,下星期經大學prof介紹去in poly RA,第時讀上去mphil
中大乞食神科

出來四年,人工最高近20000

而家轉行變番萬二
絲打唔考慮下counselling master?
我都讀緊psy grad左想試下樹仁個counselling master
中大乞食神科

出來四年,人工最高近20000

而家轉行變番萬二

哲學?
一大文科 之前做過份14000大學19文員 做左4個月無做,太遠又學唔到野,下星期經大學prof介紹去in poly RA,第時讀上去mphil

勸你都唔好讀上去

如果你係讀science 都還好,因為可以轉出去做lab。但social science 就冇而條路,最多都係轉去做記者/出版社。

雖然話讀上去可能做到講師,但近年學歷通漲,得個master 連教ASSO 都有困難。讀上去doctor 又要幾十萬同幾年時間,加上香港PHD響本地冇用。

好多RA做做下都覺得唔對路,會走去做大學admin(穩定)。

利申:前RA

勸你都唔好讀上去

如果你係讀science 都還好,因為可以轉出去做lab。但social science 就冇而條路,最多都係轉去做記者/出版社。

雖然話讀上去可能做到講師,但近年學歷通漲,得個master 連教ASSO 都有困難。讀上去doctor 又要幾十萬同幾年時間,加上香港PHD響本地冇用。

好多RA做做下都覺得唔對路,會走去做大學admin(穩定)。

利申:前RA

我幾個同期有幾個master, 一個phd
除左一個做緊ao, 其他果啲都係好似樓上講
Phd 果個仲係象牙榙內乞緊米
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞