召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike

我岩岩in完aco 應該冇direct offer
依家諗住搵文職做住先

我都in衰左aco

希望入waiting 但要6月先知

當衰左搵住其他工先 唔洗成日心掛掛
放假完全唔想搵工

放假直情冇新工放出黎 快d到3號
想問成28歲先再讀social work master 拎個牌會唔會太遲

同埋係唔係讀social work master 就會有牌 搵工難唔難?
留名
各位soc sci 巴絲有無分析揀psycho 定soc work major 前途/錢途好啲 就快要揀

Social work for sure
Psy要再讀上去先有錢途

讀psy唔會幫你發達

讀psy 嘅係到 讀嘅野好有趣。一定幫到你人際關係 ,識人 (如果係大毒撚就難講) 啲同學都好sociable。不過 ⋯ 如果話直接搵工就 ⋯ 最少要讀master (唔係濕鳩 ,要有牌嘅多數兩年full time )

SOCIAL WORK更加係添啦
留名
諗住報aco / 補習社做住先
跟住搏其他工

利申三大乞食科

讀psy唔會幫你發達

讀psy 嘅係到 讀嘅野好有趣。一定幫到你人際關係 ,識人 (如果係大毒撚就難講) 啲同學都好sociable。不過 ⋯ 如果話直接搵工就 ⋯ 最少要讀master (唔係濕鳩 ,要有牌嘅多數兩年full time )

Psy唔讀埋postgrad 真係唔知有咩可以做

讀psy唔會幫你發達

所以我一直以過來人身份勸班DSE朋友唔好讀Psy

伏已中
有諗過再讀個sw degree好唔好
但讀完都26,7歲 都係繼續求aco算
三大乞食科 有無人可以講下geog有咩出路 定係應該學多門外語好
3大社科沙士年代畢業
用左8年時間月薪由8k 到90k

咁多位巴絲努力啦

利申:非sales/公務員
三大乞食科 有無人可以講下geog有咩出路 定係應該學多門外語好

ngo 人工好低
外語 除非你識日文去日資公司咁樣 如果唔係 作用不大
3大社科沙士年代畢業

咁多位巴絲努力啦

係ngo做?
3大社科沙士年代畢業

咁多位巴絲努力啦

係ngo做?

MNC
鬼佬公司
3大社科沙士年代畢業

咁多位巴絲努力啦

係ngo做?

MNC
鬼佬公司

what kind of role
hr? admin?

係ngo做?

MNC
鬼佬公司

hr? admin?

做個好幾個唔同嘅post, 係未睇過admin
依家我係公司睇operation

ngo 人工好低
外語 除非你識日文去日資公司咁樣 如果唔係 作用不大

如果係讀human geog果邊呢 planning果啲
外語諗住法文

MNC
鬼佬公司

hr? admin?

巴打你點入行?自己上招聘網搵返黎?人地介紹?搵agent?

伏已中
有諗過再讀個sw degree好唔好
但讀完都26,7歲 都係繼續求aco算

有個讀緊psy既朋友諗住grad後搏做空姐
唔後悔讀psy 嘅。起碼四年都係讀啲有興趣真心鐘意嘅野。不過一搵工就

hr? admin?

最初入行係人地介紹,不過同我依家做嘅嘢都唔大關係
後尾靠自己表現慢慢爬上去

老實,咁多年我嘅經驗話我聽,head hunt 好多都係廢嘅,只係依家好多公司cut HR,再張screening 嘅工作外判俾headhunter

老實,咁多年我嘅經驗話我聽,head hunt 好多都係廢嘅,只係依家好多公司cut HR,再張screening 嘅工作外判俾headhunter

巴打勁野

巴打勁野

老實,我係咁啱把握到條大陸水
我好記得當年大學入學interview問讀呢科可以做咩,個教授咁答:「如果你係美國出世,美國總統都有得你做」
路係自己行出嚟嘅,唔係神科就一定得米嘅

巴打勁野

老實,我係咁啱把握到條大陸水
我好記得當年大學入學interview問讀呢科可以做咩,個教授咁答:「如果你係美國出世,美國總統都有得你做」
路係自己行出嚟嘅,唔係神科就一定得米嘅

搵咁多 係唔係份工都應該好大壓力好chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞