召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
其實唔係好多工會出trip
因為無喇喇搵條友由香港去外國個cost都唔細
不過你出過trip之後就發覺之前諗既野都係fantasy
可以出trip既工有:
Audit: 出到你唔想出, 任何科既fresh grad想出trip就搵audit firm, 包你3份之1時間唔係香港
Sales: 睇做咩products, 不過你預左要出去expo, 如果你公司係外國corporate, 有機會每年要去總公司報到(不過呢d位fresh grad唔易搵喇)
Product Corporate Marketing / PR: 有新product就要出發, 以前有frd做epson遇到有新products就帶d記者去日本
Engineer: 返大陸喇
Merchant: 我唔建議大家做喇, 夕陽行業

soc sci 去左邊

油漆 鬥木 水電 個類

每個course都係1,2個月就完

電工A牌

要四年經驗

你學咩

不是香港
其實你地多唔多用linkedin揾工呢?
搵左幾個月工 終於搵到份18k辛苦文職工
利 16 ss fg

18k 辛苦都值

好耐冇見 你搵到工未?

18k 辛苦都值

好耐冇見 你搵到工未?

新年後再搵

好耐冇見 你搵到工未?

新年後再搵

呢幾日都有agent call 希望幫到手

新年後再搵

呢幾日都有agent call 希望幫到手

我冇哂希望 唔想再搵
搵咗兩個幾月 好辛苦。唔係要等幾耐 而係唔知等唔等到
有冇人知科大ielm出黎做咩

mean salary 14k 真係全engine 最少

industrial ?
錢少其實都係因為香港呢D工種唔多

啱呀,班撚屌professor日撚日打哂飛機話有好多野做其實係引緊係食屎,12-14k做到成隻狗咁唔駛預我

哂銀時mean 12.5k.....
16 SS FG 最近開始返新工 ,係銀行做狗 。人工係唔錯而且份工尚算work life balance到。出嚟做左一排野,覺得自己漸漸遠離當初讀SS嘅初衷 自己最想係NGO做,做外展範嚋嘅工作。但無牌又要為生存 ,而社福界理想同現實係兩碼子嘅事,最後只好屌拿媽頂硬上做份牛工
16 SS FG 最近開始返新工 ,係銀行做狗 。人工係唔錯而且份工尚算work life balance到。出嚟做左一排野,覺得自己漸漸遠離當初讀SS嘅初衷 自己最想係NGO做,做外展範嚋嘅工作。但無牌又要為生存 ,而社福界理想同現實係兩碼子嘅事,最後只好屌拿媽頂硬上做份牛工

搵咗幾耐工 ?

人工唔錯
Work life balance

你仲想點 anyway...社福界都好黑暗,唔好以為佢地做既野好偉大 到最後都係為自己

搵咗幾耐工 ?

而加呢份搵左一個月多啲,過左畢業禮,鳩hea左排開始搵,再對上果份就搵左半個月

人工唔錯
Work life balance

你仲想點 anyway...社福界都好黑暗,唔好以為佢地做既野好偉大 到最後都係為自己

絕對明白,有朋友做緊社工,聽返佢講,每日為數而生 Lump sum grant係原罪
唉 深表
三大 物理 想知出路 我好迷惘

RA
19 lab
老師
正苦工
地產狗 空中狗 警犬
讀上去 (推遲呢個問題)

RA
19 lab
老師
正苦工
地產狗 空中狗 警犬

識人讀ap
Grad左後做保險經紀
每日fb都好自豪

RA
19 lab
老師
正苦工
地產狗 空中狗 警犬

識人讀ap
Grad左後做保險經紀
每日fb都好自豪

我都識有d女仔fd話唔太鐘意呢行
仲同人講好鐘意小動物
但比d fd叫佢去考個經紀事就走左去考

RA
19 lab
老師
正苦工
地產狗 空中狗 警犬

識人讀ap
Grad左後做保險經紀
每日fb都好自豪

btw shitty?

RA
19 lab
老師
正苦工
地產狗 空中狗 警犬

識人讀ap
Grad左後做保險經紀
每日fb都好自豪

btw shitty?

唔通係果位

識人讀ap
Grad左後做保險經紀
每日fb都好自豪

btw shitty?

唔通係果位

咁都相認到

btw shitty?

唔通係果位

咁都相認到

邊個
IVE 廢青 負碌 讀非三大社科,
畢業做文員得 $8-9k,
之後考入某紀律部隊幫辦,
而家 $53k
而家 $53k

人生勝利組
而家 $53k

人生勝利組

唔通政府工真係唯一出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞