召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
讀SocSci 而家做公司秘書 
都勉強算係半個專業 

洗唔洗做埋私人秘書d野...
利申⋯我坐老細前面佢有乜就叫我做
幫老細plan行程⋯落樓下幫佢找返個水樽⋯book邊間餐廳同客開會etc 好慘

唔洗
個名叫公司秘書 但做果啲係compliance 野
如果係上市公司的話 就同律師auditor一齊整年報公告
讀SocSci 而家做公司秘書 
都勉強算係半個專業 

幫老細plan行程⋯落樓下幫佢找返個水樽⋯book邊間餐廳同客開會etc 好慘

唔洗

//做果啲係compliance野
唔知咩嚟 商科Term?
Wiki: Regulatory compliance, adherence to standards, regulations, and other requirements

即係高級個Clerk既Admin野?

唔洗

//做果啲係compliance野
唔知咩嚟 商科Term?
Wiki: Regulatory compliance, adherence to standards, regulations, and other requirements

即係高級個Clerk既Admin野?

合規
Comp sec 係專業人士嚟
好勁
好勁

香港究竟邊到有好工
好勁

香港究竟邊到有好工

點解要問個失業嘅
想問social science有咩intern
睇親都係marketing…
想找啲唔洗sale嘢既intern

政黨社區幹事、議員助理岩嗎

有嘢學就得,但通常呢類如果大公司hr會點睇
好想搵到工 但真係好淡

最近連開jobsDB 嘅動力都冇 我係咪要一直廢落去

絲打搵邊類?

Hr assistant
一類 因為係目標

唔係讀HR,又冇相關經驗
好多時in都冇撚得in

大把野學到,但唔好去d太敏感既政黨
事關依家香港個政治環境複雜左
除非你一心從政啦

想長遠唔從政,inter搵ngo算啦

大把野學到,但唔好去d太敏感既政黨
事關依家香港個政治環境複雜左
除非你一心從政啦

想長遠唔從政,inter搵ngo算啦

學乜春 人工低過鬼
考公務員算
有冇人知科大ielm出黎做咩

mean salary 14k 真係全engine 最少

industrial ?
錢少其實都係因為香港呢D工種唔多

啱呀,班撚屌professor日撚日打哂飛機話有好多野做其實係引緊係食屎,12-14k做到成隻狗咁唔駛預我
又想問下有無人份工可以出trip

你指去邊?返大陸既大把

都有過offer 但有朋友做緊 追數追到傻
如果過埋年都種搵唔到 我可能會諗下其他出路嘅

有無試過搵醫管局?

醫管局既HR?

係啊,你地得閒睇下醫管局個網,佢有時會請hr assistant
考公務員算

好難考

你指去邊?返大陸既大把

more
非三大social science yr1留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞