召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
一係做正苦考到eo ao 海關入境主任就打爆機

一係就做銀行金融考牌考CFA 做frontline,正常一至兩年經驗月薪20-30k 唔成問題,勁既40k都見唔少

身邊soc sci同學係得呢兩條path 係撈得比較風光其他行業都含撚,大公司mt除外

金融 雖然搵好多 ,但應該唔啱我
做正苦都係目標之一 等17年
正苦工係你人生目標

我都想佢請我 等多幾個月就應該有得報。
有無人講下畢業後自己搵幾多做咩工 ?
係屋企附近揸緊兜
0.5k 返9放5 7days
琴日俾人踩爛左個兜 聽日準備去執返個

你加油。我屋企位置偏僻 ,要坐車出市區先開到工。cost 又大咗
幫推

自膠 11k

2年前非三大social science grad
高你少少
都係assistant officer但做training

依家轉咗唔做training但都仲係HR
人工多咗個double

即係hr generalist? 介唔介意講係邊行

主要做recruitment但都要掂下其他嘢
銀行

Hr算唔算一份好工 ?有前途 ?
其實我重係好迷惘

搵唔到大錢又餓你唔死咁
但升得好慢

是否有趣 ? 其實鐘意啲有挑戰性嘅工。唔鐘意太悶

Payroll 悶到痴線
講真HR一定唔會夠marketing / event好玩但有代價
越好玩就越辛苦

我依家要睇嘅嘢好多日日都有新case
我覺得都唔算太悶
搵份工日日都咁挑戰好攰其實
ss撚留名
非三大 乞食科
出黎做文員仔 返5.5日 10k

搵唔到大錢又餓你唔死咁
但升得好慢

講真HR一定唔會夠marketing / event好玩但有代價
越好玩就越辛苦

我覺得都唔算太悶

普通fg 入行價大約幾多 ?
有間開11k 番5.5
非三大 乞食科

努力 一定會成材
16grad 三大 文科(非語言)1st hon
11.5k 5.5days 記者

三大畢業都咁
歷史撚留名

越好玩就越辛苦

我覺得都唔算太悶

普通fg 入行價大約幾多 ?
有間開11k 番5.5

我唔做5.5日工
5日嘅話12-13k就啦
公開試成績挽車邊入到大學,揀水泡社科
中中關係英文廢、上到大學又受唔到誘惑掛住玩

畢業果年既year3 真係跑輸好多人
第一份文員工得9k 合約 果陣仲要四圍搵工四圍fail
下一年政府請aco,認係唔錯,盡力一拼,做足準備溫書
結果一take pass
就grad 非八大
Lm學野 好迷茫
人生已完
非三大 Sci FG
政府外判13k
非三大 Sci FG
政府外判13k

應該話非8大
公開試成績挽車邊入到大學,揀水泡社科
中中關係英文廢、上到大學又受唔到誘惑掛住玩

畢業果年既year3 真係跑輸好多人
第一份文員工得9k 合約 果陣仲要四圍搵工四圍fail
下一年政府請aco,認係唔錯,盡力一拼,做足準備溫書
結果一take pass

Aco都係我人生目標
非三大 Sci FG
政府外判13k

應該話非8大

我重心大心細做唔做好。11k 5.5日
非三大 乞食科

努力 一定會成材

就快last day
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞