召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
15年 非八大social sciences grad
計埋秘撈20k
個post入邊 係咪好多人當aco最鋼終目標

唔知仲可以做咩好

唔知仲可以做咩好

都岩既 我自己支筆又係唔得 grad左之後都係從政府 ,ha admin ,大專 admin 依3個方面搵工

唔知仲可以做咩好

都岩既 我自己支筆又係唔得 grad左之後都係從政府 ,ha admin ,大專 admin 依3個方面搵工

暫時都係。完全唔知重可以做咩
16fg 而家做ngo 14.6k 零ot
但唔係自己最想做嘅嘢加埋做到個人好頹
有份想做嘅工16年考唔到於是先做緊而家份工
但想做份工今年唔請人住
見到有民政事務署d行政助理,有d興趣轉工
但而家份工做咗唔係好耐,應該喺度等到想做嗰份工請人定轉工等?
係八大最垃圾個間讀緊哲學 等乞食
係八大最垃圾個間讀緊哲學 等乞食

Year幾

唔知仲可以做咩好

我果陣都係咁

13年
L個靚M

我果陣都係咁

13年

我果陣都係咁

14年
諗緊不如maj多一科bba
不過會勁chur 讀唔掂都唔會俾你declare

BBA 都冇用的

係就讀專業仲實際。

識人本身大學讀BBA,去到final year 覺得自己就算grad 到出來都搵唔到工。於是就一邊讀BBA,一邊響公開大學讀地盤安全文憑。

三年後的今日,佢月入四萬。

我果陣都係咁

13年

我果陣都係咁

14年

其實我未打晒

11年 top up grad果陣,5月開始 我hea住搵又唔知可以做咩 最後打左成年機做廢青 (中間返左1個月工)

到12年8月 先叫返長工(係郵政做埋d濕勁日薪工 朝4晚12 返6日), 返左4個幾月

13年1月轉左份政府contract文職 (依份好hea 5day 少workload 但得1皮) 返左2年幾 到15年底 先轉左依加份政府文職

晒自己好多時間
冇咩工搵 ,想唔hea 都唔得。明明一起身好有衝勁搵工。一開jobsdb ⋯ 唉
唔通真係要失業過年 唉。

我果陣都係咁

13年

我果陣都係咁

14年

其實我未打晒

11年 top up grad果陣,5月開始 我hea住搵又唔知可以做咩 最後打左成年機做廢青 (中間返左1個月工)

到12年8月 先叫返長工(係郵政做埋d濕勁日薪工 朝4晚12 返6日), 返左4個幾月

13年1月轉左份政府contract文職 (依份好hea 5day 少workload 但得1皮) 返左2年幾 到15年底 先轉左依加份政府文職

晒自己好多時間

入到政府已經好好,好多人成世都入唔到。

我果陣都係咁

13年

我果陣都係咁

14年

其實我未打晒

晒自己好多時間

入到政府已經好好,好多人成世都入唔到。

果陣諗住做contract係做兩年 ,考唔到都走 果度太消磨意志 游手好閒 岩晒進修
但想做份工今年唔請人住
但而家份工做咗唔係好耐,應該喺度等到想做嗰份工請人定轉工等?

份工優先考慮有2年經驗嘅人wo 所以我放棄咗

你讀sw? Ngo有咩唔係sw既工有13/14k
但想做份工今年唔請人住

份工優先考慮有2年經驗嘅人wo 所以我放棄咗

你讀sw? Ngo有咩唔係sw既工有13/14k

優先考慮姐,報咗先算
我唔係讀sw呀 非三大
做大Ngo就有14k
大老細可能知我想走, 加左我15%人工, 令我非常糾結
見工話七日通知。今日第七日 ,今朝忍唔到打咗去問 ,點知in我果個走開咗 ,第二個人聽叫我留低資料話會叫同事再通知我 ,應該已經衰咗。不過好想好想親口完咗件事佢 ,唔想心掛掛。有希望咁

加咗之後有幾多 ?

加咗之後有幾多 ?

岩岩過入息中位數
大老細講明舍我underpaid, fight到個合理人工俾我

加咗之後有幾多 ?

岩岩過入息中位數
大老細講明知道我underpaid, fight到個合理人工俾我
非三大
讀中文,第一份工做編輯仔,9.5K番六日。依家係社福機構做個19主任仔14k。最近想轉工,黎緊有第二間社福機構叫我去見工,開左佢17K,唔知見唔見得成

今日收到offer call,不過要我做低一個grade既位,做番助理仔,人工就比依家多1.5k,但要番5.5日同要番夜更,所以推鬼左
見工話七日通知。今日第七日 ,今朝忍唔到打咗去問 ,點知in我果個走開咗 ,第二個人聽叫我留低資料話會叫同事再通知我 ,應該已經衰咗。不過好想好想親口完咗件事佢 ,唔想心掛掛。有希望咁

機會總會黎,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞