召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
個post入邊 係咪好多人當aco最鋼終目標

唔知仲可以做咩好

都岩既 我自己支筆又係唔得 grad左之後都係從政府 ,ha admin ,大專 admin 依3個方面搵工

但我見 ha 個網好多都係中五學歷就做得
其實多唔多 admin 位係 u grad / 甚至三大grad
同埋見d 位頂薪去到可能 $17000左右
當 reach 咗頂薪之後,繼續做係咪成世都 $17000

咁都預自己會考其他post ma

如果自己接受到17k成世果d人 就會繼續做

唔知仲可以做咩好

都岩既 我自己支筆又係唔得 grad左之後都係從政府 ,ha admin ,大專 admin 依3個方面搵工

但我見 ha 個網好多都係中五學歷就做得
其實多唔多 admin 位係 u grad / 甚至三大grad
同埋見d 位頂薪去到可能 $17000左右
當 reach 咗頂薪之後,繼續做係咪成世都 $17000

跟政府point加
每年咪跟通賬加幾個%囉
非三大 終極終極乞食科
讀宗教 year 3

無目標 無條件

宗教又真係難d
趁未grad搵份煙腸做下啦
非三大 終極終極乞食科
讀宗教 year 3

無目標 無條件

宗教又真係難d
趁未grad搵份煙腸做下啦

神父
grad時第一份 12 (proba無加過)
做未夠一年轉工變14
過proba又變15
黎緊就做夠一年應該又加到16
我覺得跳槽係好緊要先會加到人工

黎緊跳出去都唔知expected salary寫幾多好 ?兩年exp唔知值幾多⋯高不成低不就

20k

係咪預新工又會壓多1,2k到18k
咁我都要真係諗清楚先報個master,好驚讀完psychology 冇野做
咁多位加油

廢Master 大把 報就收。有朋友 3hons 都收。
讀完都係食屎。浪費錢。master 要讀就讀啲讀完有專業牌嘅

Eg 類似hku poly 嘅education psy 出到嚟做教育心理學家。而city 嘅教育心理學係注唔到冊嘅。詳情睇香港心理學會.

唔係讀嚟都冇用 ⋯都係面對返冇出路呢個問題。
其實好多工有degree 已經好夠做 ,master for升職
但重點係經驗贏學歷 所以讀master 前要三思呀巴打/絲打

但呢d要gpa高先收
我報左一大urban planning但我個科唔related雖然有gpa sosad睇下點
基本上讀master揀科係一場賭博
基本上讀master揀科係一場賭博

所以 ⋯ 死死氣搵工喇
grad時第一份 12 (proba無加過)
做未夠一年轉工變14
過proba又變15
黎緊就做夠一年應該又加到16
我覺得跳槽係好緊要先會加到人工

黎緊跳出去都唔知expected salary寫幾多好 ?兩年exp唔知值幾多⋯高不成低不就

20k

係咪預新工又會壓多1,2k到18k

你自己bottom line幾多先
驚喇驚喇。唔撚工喇
早晨,返緊工
其實社科Grad Job 14係咪算好?

算好啦
利申:做ra都得15
早晨,返緊工
其實社科Grad Job 14係咪算好?

算好啦
利申:做ra都得15

係好。做邊行 ?

搵咁多 係唔係份工都應該好大壓力好chur

做耐左其實冇咩感覺,特別依家唔洗捽數,更加冇壓力
好多嘢其實係啲屎忽老細夾硬揾嘢俾啲細嘅做

仲有一樣就係有得揀唔好做華人公司,好多都好乞薄

巴打可唔可以講下你條路點行,有冇點進修之類?

唔講得太仔細,我條路有啲特別,好易自爆

我做過5間公司,有3間係同一行業,有一間有啲拉更,有一間九唔搭八

大學畢業就朋友介紹做第一份工,做左一年就轉第二份,咁一做就好幾年,[colour=red]呢份工係我打基礎嘅一份工[/colour]

之後有人賞識請我去幫手,基本上第二份工打後都係對方公司直接出offer叫我過去

咁多年冇乜進修過,不過我本身記好多唔同樣,乜都吹得一咀,呢樣都係技能嚟

想問下巴打

你係做邊行呀?好大約咁講都得架喇
仲有你講既打基礎係咩意思?

我都係19科既FG,諗緊轉工但係唔知轉去邊好............
其實我都好徬徨究竟轉唔轉field好
我唔期望自己真係做到好高,但係我想有前途一D,唔洗成世都做一D general既工

我係其他Post都問過,IT會唔會係一個選擇?
有冇唔覺意入佐黎既IT人幫幫我..........
我唔期望自己真係做到好高,但係我想有前途一D,唔洗成世都做一D general既工

c2

x2

我做過5間公司,有3間係同一行業,有一間有啲拉更,有一間九唔搭八

大學畢業就朋友介紹做第一份工,做左一年就轉第二份,咁一做就好幾年,[colour=red]呢份工係我打基礎嘅一份工[/colour]

之後有人賞識請我去幫手,基本上第二份工打後都係對方公司直接出offer叫我過去

咁多年冇乜進修過,不過我本身記好多唔同樣,乜都吹得一咀,呢樣都係技能嚟

想問下巴打

我都係19科既FG,諗緊轉工但係唔知轉去邊好............

其他post都提過,香港x大支柱之一嘅零售業

打基礎就係做熟一行嘅意思
我果幾年係間公司仔,咩都要做,唯一好處係好多機會俾我接觸決策過程

當時份糧係算ok, 但係公司用我份糧絕對請唔返人做我當時做嘅嘢(簡單啲就係廉價奴工,揾我笨柒)
但係我都照忍左幾年,直至我覺得已經滿師先遞信

行業係大環境,最重要自己有冇料
同樣賣魚蛋,係街邊賣同四海魚蛋就差天共地啦
有aco offer 啦
唔洗再send cv
Quited soc sci
8月再入測量

想問下巴打

我果幾年係間公司仔,咩都要做,唯一好處係好多機會俾我接觸決策過程

當時份糧係算ok, 但係公司用我份糧絕對請唔返人做我當時做嘅嘢(簡單啲就係廉價奴工,揾我笨柒)

其實ching點解會睇中零售呢?
呢行好似競爭大難有晉升咁(當然巴打你90k係勁既),入行真係好難咁
仲有而家零售嚴冬,要做會唔會更難?

想問下巴打

其實ching點解會睇中零售呢?
呢行好似競爭大難有晉升咁(當然巴打你90k係勁既),入行真係好難咁
仲有而家零售嚴冬,要做會唔會更難?

誤打誤撞入行
睇嚟你對零售嘅定義係sales喎
其實仲有好多唔同嘅function啦
好多knowledge/skill set同其他行業都通
睇你識唔識運用同包裝啫(你google吓莊偉忠,睇吓佢嘅經歷就明我講咩)

90k 講緊幾年前啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞