召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike

想問下巴打

你係做邊行呀?好大約咁講都得架喇
仲有你講既打基礎係咩意思?

我都係19科既FG,諗緊轉工但係唔知轉去邊好............

其他post都提過,香港x大支柱之一嘅零售業

打基礎就係做熟一行嘅意思
我果幾年係間公司仔,咩都要做,唯一好處係好多機會俾我接觸決策過程

當時份糧係算ok, 但係公司用我份糧絕對請唔返人做我當時做嘅嘢(簡單啲就係廉價奴工,揾我笨柒)
但係我都照忍左幾年,直至我覺得已經滿師先遞信

行業係大環境,最重要自己有冇料
同樣賣魚蛋,係街邊賣同四海魚蛋就差天共地啦

其實ching點解會睇中零售呢?
呢行好似競爭大難有晉升咁(當然巴打你90k係勁既),入行真係好難咁
仲有而家零售嚴冬,要做會唔會更難?

誤打誤撞入行
睇嚟你對零售嘅定義係sales喎
其實仲有好多唔同嘅function啦
好多knowledge/skill set同其他行業都通
睇你識唔識運用同包裝啫(你google吓莊偉忠,睇吓佢嘅經歷就明我講咩)

90k 講緊幾年前啦

我既意思係呢行愈黎愈難做咁樣,因為行業睇落係縮緊
我有睇過莊偉忠果本 不開會的ceo呀,佢話做過8行定12行,到最後做倒ceo。。。

咁我想問,由低做起其實有咩要留意/要做倒既呢,特別係想用工or內部升既人
我想轉行由低做起,想要d真提點,可唔可以跪求巴打指點一下迷津,贈我2句

問老細口佢就叫你做晒d野就有前景,同事都唔想理我,朋友就同齡所以處境同我相似
我真係冇咩人可以問多2句。。。
香港零售係成熟難上位
不過都要睇吓賣咩同埋做咩post la
食正條水的話咪有位上囉

巴打你咩背景,咩嘢公司我都唔知,只可以好general 咁答你

跟個好老細,識人好過識字
除非你做嘅嘢係唔洗靠其他人,否則以上兩句說話係絕對啱用

由底做起會啱新公司/新行業,正常大公司已經好難俾你慢慢上位,因為太成熟
當然如果你係打算學嘢再跳又唔同講法嘅
香港零售係成熟難上位
食正條水的話咪有位上囉

巴打你咩背景,咩嘢公司我都唔知,只可以好general 咁答你

由底做起會啱新公司/新行業,正常大公司已經好難俾你慢慢上位,因為太成熟

我係打算做it既。。。不過仲諗緊。。

靠不斷跳糟幫唔幫倒向上爬呢
香港零售係成熟難上位
食正條水的話咪有位上囉

It 咩先
It公司定公司入面嘅it?

如果跳完人工同title都上,咁當然幫到
但係都要睇好多其他方面啦
最理想係大公司internal俾你跳嚟跳去,咁實升得快
香港零售係成熟難上位
食正條水的話咪有位上囉

It 咩先

我係諗住做programmer既,唔係it support

我唔係想一做就做好高,我知自己無料
但係想睇倒前景同有方法向上爬,呢個係我轉行既原因。。

我唔想爆我做邊行,因為一爆就會有人知道我。但係我而家呢行一來做唔倒,同行轉其他area都唔係好岩我,所以唯有轉。。

It 咩先

我唔想爆我做邊行,因為一爆就會有人知道我。但係我而家呢行一來做唔倒,同行轉其他area都唔係好岩我,所以唯有轉。。

運氣加實力啦
食唔正條水就辛苦啲
有實力就總有出頭

It 咩先

運氣加實力啦
食唔正條水就辛苦啲
有實力就總有出頭

多謝巴打

運氣加實力啦
食唔正條水就辛苦啲
有實力就總有出頭

多謝巴打

Good luck 啦巴打
最後忠句
香港好細,有機會睇吓其他地方嘅機會
依家乞食中
依家乞食中

我都係
有無人份糧唔差,但係無前途
我覺得日日返工好似個打雜咁

Fg做ngo 人工以fg soc sci黎講好好
但做咗幾個月已經頹到爆
日日返工唔知為乜
其實一直有份工想做等緊佢請人我就報名

我又想了解吓咁多位巴絲對工作有咩期望?
好多巴絲都話份工好hea/冇前途之類,你地覺得點先唔hea同有前途呢?

好多巴絲都話份工好hea/冇前途之類,你地覺得點先唔hea同有前途呢?

唔hea就係唔係做手版眼見功夫,例如換水、影印、寄信、入票

有前途就分內部,明顯有得升,唔會成間公司得5個位,位就得咁多。外部就係就算入面冇得升,出到去都可以空降高職位

有前途就分內部,明顯有得升,唔會成間公司得5個位,位就得咁多。外部就係就算入面冇得升,出到去都可以空降高職位

最緊要就係知有冇得升職
日日都冇咩目標生存 做廢人已經兩個半月
真係等新年再搵工算鳩數
真係等新年再搵工算鳩數

你是你本身的傳奇
真係等新年再搵工算鳩數

你是你本身的傳奇

我日日聽呢啲歌鼓勵自己 好驚連自己都睇唔起自己。

你講果啲我都做過,好多時公司仔冇得避
大公司完全解決你所講嘅問題

最緊要就係知有冇得升職

私人機構應該得真mt 同big 4 有比較明確嘅晉升時間表喎
真係等新年再搵工算鳩數

生活有規律啲
我揾工果時日日起身食個早餐就去游水
下晝就揾/見工

唔好屈係屋企
lm 就grad

最緊要就係知有冇得升職

私人機構應該得真mt 同big 4 有比較明確嘅晉升時間表喎

銀行 都有明顯的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞