召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
好想搵到工 但真係好淡

最近連開jobsDB 嘅動力都冇 我係咪要一直廢落去

絲打搵邊類?

Hr assistant
一類 因為係目標
好想搵到工 但真係好淡

最近連開jobsDB 嘅動力都冇 我係咪要一直廢落去

絲打搵邊類?

一類 因為係目標

其實點解要搵hr
有冇人知科大ielm出黎做咩

mean salary 14k 真係全engine 最少
有冇人知科大ielm出黎做咩

mean salary 14k 真係全engine 最少

industrial ?
錢少其實都係因為香港呢D工種唔多

絲打搵邊類?

一類 因為係目標

其實點解要搵hr

絲打想學以致用

想做hr仲有一條路,就係由agent做起,再轉in house

一類 因為係目標

其實點解要搵hr

絲打想學以致用

想做hr仲有一條路,就係由agent做起,再轉in house

都有過offer 但有朋友做緊 追數追到傻
如果過埋年都種搵唔到 我可能會諗下其他出路嘅
非3大文科(非語文)11年grad
Fresh grad果陣9k
而家15k 做media

Media即係做咩?

一類 因為係目標

其實點解要搵hr

絲打想學以致用

HR agent要追數 即係要成功幫d公司搵到適合既人?

絲打想學以致用

係,最少都要拎CV交數

絲打想學以致用

係,最少都要拎CV交數

要Cold call r CV?
利申 我都係SS 非SW 唔知做咩好
想試HRM同Marketing
但應該都係炮灰

其實點解要搵hr

絲打想學以致用

有無試過搵醫管局?

絲打想學以致用

係 所以好高壓 同埋會出現鳩介紹工比人
愈來愈多人鳩推介 幫唔到求職者
所以好多人一聽到係agent 就反感 搞到愈嚟愈難做

係,最少都要拎CV交數

要Cold call r CV?

Both

絲打想學以致用

有無試過搵醫管局?

冇呀
非3大文科(非語文)11年grad
Fresh grad果陣9k
而家15k 做media

Media即係做咩?

我做print media記者

其實點解要搵hr

絲打想學以致用

有無試過搵醫管局?

醫管局既HR?
讀SocSci 而家做公司秘書 
都勉強算係半個專業 
都勉強算係半個專業 

有牌考?

你本身係咪好conscientious既人?
留名
都勉強算係半個專業 

洗唔洗做埋私人秘書d野...
利申⋯我坐老細前面佢有乜就叫我做
幫老細plan行程⋯落樓下幫佢找返個水樽⋯book邊間餐廳同客開會etc 好慘
都勉強算係半個專業 

幫老細plan行程⋯落樓下幫佢找返個水樽⋯book邊間餐廳同客開會etc 好慘

話難唔難 話易唔易

我日日都行屍走肉咁,第一次咁厭世。。

點解 ? 比人恰 講多啲等大家可以開解下你

我都唔知係我唔識同女人相處定點。。

咁我係19文科仔,出到黎做d好general既工
咁我個office 就女多男少既,20個女5個男,得我一個男仔成日都會係office,其他都出晒office既
咁因為我係admin and custumer service,我要同其他組既同事合作

咁問題就出現喇
同我合作既所有人都將佢地既workload俾晒我,然後話[呢個係你既工作黎],搞到所有野都壓係我身上。
有同組同事知咩事,又有路數,已經一早quit 佐,家下成組得番我一個,但係工作一直加緊
合作既果班仆街一日到黑都玩電話上facebook準時走,我就食飯都做,又ot做到唔停,仲成日俾佢地屌我做唔晒d野,然後話我做得慢
我呢排訓訓下會夢見自己俾人屌,然後驚到醒,訓唔番,呢排壓力真係好大呀。。
我好驚我咁樣落去自己會出事。。
我真係好驚。。。。

有冇同老細傾?
壓力只要唔係嚟自直線上司都可以唔理嘅
唔好太上心。
呢個都係考驗嚟嘅,俾你去到其他公司可能都一樣,最重要自己識handle

我其實都仲諗緊好唔好搵老細傾。。
因為個老細唔係幾理前線人員(即係我地)既難處,佢同其他老細一樣,只係唔想有事發生,然後就唔係幾理我地死活
但係前幾日,佢等登叫我入房,同我講頂唔住真係要出聲,我再叫其他staff幫手
(因為d人走得太快,又搵唔倒replace)

咁有幾個問題出現佐
1,佢係唔係真係會幫我出聲同其他人講呢
2,佢propose既方法會唔會有冇用,還是係空中樓閣,因為佢唔太知前線發生緊咩事。。
3,同事見老細主動出聲,就會諗係我報串(雖然佢地工作上唔識收斂)
4,假如佢地尻估完然後明刀明槍杯我杯得再勁d,咁又點算呢。。

我好同意要學下點handle呢d case,但係就仲係唔係好識點handle。。

屌,幾個月前經歷差唔多一樣既野
我個時係同左個就辭職既人講,佢叫我搵上頭幫手
話上頭係好,同埋個時我返左一個月已覺唔對路想走人
心諗爆o左唔對路即走都無問題,都只係返o左一個月,再搵過
結果係隔離位有問題,將佢以前做既野推撚哂落我到做
做撚到仆街 佢就日撚日睇憝鳩韓劇,人工就照收
加上大家有眼睇,都知佢過撚哂啲野俾我,就成日叫我出去幫手
實質都係行行企企工作,啲野就留返俾佢搞,加埋我人工
總有路走,返工咁長工時,做得唔開心未搵過第份,好過哂時間留係到
反正都遲早走架啦..

巴打可唔可以具體講下當時點應付?同埋而家工作環境又點樣?

啱返工個時見同事幾好,主動講埋咩形勢我黎個新鮮人知
返o左個月發覺隔離位日日睇韓劇,問佢野都唔理唔望
我就做撚到仆街,仲要OT做文件

個時就辭職既同事係因為太多野做、又俾人恰到仆街
我見覺得唔對路想走人,但因為近屋企,個位又幾好坐,唔想搵過份
就博一博,暗地同個上司爆大獲,個時係預有一半機會要走人
之後就走個同事又幫我講好說話 ,加上大家有眼睇,所以都好信我
我又做到野,大粒野鐘意我多過隔壁位..
唔記得講隔離位女人既工作大部份都係同我一齊負責、理應係大家分擔工作做

早排佢懷疑我爆佢大獲,好彩有人話係某主任篤佢(另一件事黎)
之後佢先無咁mon實我部腦睇我做緊乜
但以家又毀我清白,事非當人情,周圍傳我同另一個同事行埋
講黃色笑話,屌,好撚反感
工作上醒醒定定,唔識就問,唔好懶醒,大致無問題
係事非先麻煩,無可避免,黎日傳感情第日又唔知傳乜柒
傳傳下自己踩地雷都唔知,除時變犯眾憎
啱FG都係睇情況做人,有啲我都唔識點處理,有時會好直白問人
以家行錯仲好,之後學識點應對,你一直唔敢出聲之後只會變本加厲
會恰到你盡,到時你真係走人乜仇都無得報
個人假啲都要,見老闆自己一個,你又有心理準備有機會衰既
就同佢講件事,自己諗點鋪件事,表達到你之後想要既效果
既然佢有同你講會叫其他員工幫手,我諗你可以放心小許,佢應該有眼見你辛苦
我黎到幾個大粒野都係咁同我講 不過都係自己執生多,頂唔順先出聲
都勉強算係半個專業 

話難唔難 話易唔易

聽落好難好煩

話難唔難 話易唔易

聽落好難好煩

老闆唔係香港咪爽
老闆係香港就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞