召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
講下當年係點搵工
當年入職幾錢人工 ,點比人壓價 ,有咩意見比Fg 嘅巴絲
比一眾迷途小羔羊多個參考
或者指點下無目標嘅巴絲 ,經驗之談。
或者大學時讀咩科最後有咩出路咁
又或者有咩福利咁 ⋯ 純粹想比一眾讀緊/讀完乞食科嘅巴絲(包括我自己)一個希望/目標

我自己 ,FG ,非三大乞食科暫時搵工得一個HR assistant offer 1.1k 番5.5日長短週 ,應該會推 繼續做廢青
asshole仔留名
1.1k
LM.
1.1k

真係太少
所以想開個post 睇下現在咩價位。
等fg 唔洗比人壓
Lm
Lm
1.1k

真係太少
等fg 唔洗比人壓

自膠 11k
1.1k

真係太少
等fg 唔洗比人壓

自膠 11k

2年前非三大social science grad
高你少少
都係assistant officer但做training

依家轉咗唔做training但都仲係HR
人工多咗個double

真係太少
等fg 唔洗比人壓

自膠 11k

高你少少

人工多咗個double

應該話人工係嗰時double先啱
未計bonus

真係太少
等fg 唔洗比人壓

自膠 11k

高你少少

人工多咗個double

Hr算唔算一份好工 ?有前途 ?
其實我重係好迷惘
正苦工係你人生目標

自膠 11k

高你少少

人工多咗個double

其實我重係好迷惘

hr x2
下年就岀嚟做野 好驚

自膠 11k

高你少少

人工多咗個double

其實我重係好迷惘

搵唔到大錢又餓你唔死咁
但升得好慢
留名
非三大ss 15 grad
做緊銀行BO
16k

真係太少
等fg 唔洗比人壓

自膠 11k

高你少少

人工多咗個double

即係hr generalist? 介唔介意講係邊行
非三大ss 11年grad,
Basic and commission around 40k banking field
Ss出黎真係做咩都捱住先,除非考公務員
一係做正苦考到eo ao 海關入境主任就打爆機

一係就做銀行金融考牌考CFA 做frontline,正常一至兩年經驗月薪20-30k 唔成問題,勁既40k都見唔少

身邊soc sci同學係得呢兩條path 係撈得比較風光其他行業都含撚,大公司mt除外

一係就做銀行金融考牌考CFA 做frontline,正常一至兩年經驗月薪20-30k 唔成問題,勁既40k都見唔少

身邊soc sci同學係得呢兩條path 係撈得比較風光其他行業都含撚,大公司mt除外

至理名言
做sales (唔係retail) 就真係跳得最勁
做其他行都真係2年見分別

高你少少

人工多咗個double

其實我重係好迷惘

搵唔到大錢又餓你唔死咁
但升得好慢

是否有趣 ? 其實鐘意啲有挑戰性嘅工。唔鐘意太悶

金融 雖然個搵好多 ,但應該唔啱我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞