召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
就黎grad諗緊報唔報master逃避下好

grad完ft讀post grad 之後出黎叫你搵返12 13k 仲衰啦

正解。除非個master 係真係有用。唔係為讀而讀比做廢青更on9。因為浪費緊嘅係錢同時間。

我上年同樣時間都諗緊呢個問題 , 但讀完個冇用嘅master 條路唔會好行啲

假切你你讀完 去in普通 fresh grad都得既post 人地心諗你master都黎係咪玩野 又唔預你做得長

in過陣又challenge 你

到最後你in其他公司 你又唔報個master學歷上去,咁你讀左一年ft master結果得出來真係咩都無

啱呀 正正就是點解唔讀上去嘅原因
何況好多master 都好垃圾。識個單車手 3hons 去咗教育大學讀都收 條友IELTS 拎5.5。做project 啲野又垃圾。

能力 、成績 、英文 都垃圾中嘅垃圾。都有master 收

讀master 前記得簡啲好啲有認證嘅master 讀

咁佢讀黎做咩

好似有政府全免學費。為讀而讀囉。

咁痴線 等成9個字,好賤
咁西既間野

最後等足一個鍾先in Ngo 做野係咁??
冇問salary in 完就走咗 唔做

等一個鐘
好賤,當interviewee d 時間唔係時間咁
西工 比我走左好耐

諗住等到四點就走。佢三點五十六分叫我in

個interviewer 有無講唔好意叫你等咁耐
睇佢都係叫你等一個鐘in就in 15分鐘果d

In 咗廿分鐘

咁賤,好唔尊重你囉!連基本尊重都唔識嘅公司唔做都罷啦 俾我係你就走左

奴性重
就黎grad諗緊報唔報master逃避下好

grad完ft讀post grad 之後出黎叫你搵返12 13k 仲衰啦

正解。除非個master 係真係有用。唔係為讀而讀比做廢青更on9。因為浪費緊嘅係錢同時間。

我上年同樣時間都諗緊呢個問題 , 但讀完個冇用嘅master 條路唔會好行啲

假切你你讀完 去in普通 fresh grad都得既post 人地心諗你master都黎係咪玩野 又唔預你做得長

in過陣又challenge 你

到最後你in其他公司 你又唔報個master學歷上去,咁你讀左一年ft master結果得出來真係咩都無

啱呀 正正就是點解唔讀上去嘅原因
何況好多master 都好垃圾。識個單車手 3hons 去咗教育大學讀都收 條友IELTS 拎5.5。做project 啲野又垃圾。

能力 、成績 、英文 都垃圾中嘅垃圾。都有master 收

讀master 前記得簡啲好啲有認證嘅master 讀

咁佢讀黎做咩

好似有政府全免學費。為讀而讀囉。

全免咁又唔怕讀喎
日研jj lm

日研係咪搵日本公司做嫁多數?
日研jj lm

我都想入日本公司做呀!但係,唔識日文係咪無咩機會?
日研jj lm

你想去日本做定係香港嘅日資公司做
日研jj lm

見日資成日請人。不過要識日文。普遍人工好似高小小
日研jj lm

香港嘅日資,唔想做任何要離開香港嘅工
日研jj lm

非常同意 但我唔識嘅話,作為一個fg有咩position 係可能會入到?
日研jj lm

非常同意 但我唔識嘅話,作為一個fg有咩position 係可能會入到?

其實可以試下apply 啲冇寫明要日文嘅post 係jobsDB 見過請receptionist。

又有啲係中介嘅 ,你可以試下sd cv 去中介到 ,等中介打嚟你再問下佢有冇工介紹咁

題外話 :點解想做日資 ? 我見有人好迷日文會去讀埋日文。你又唔讀下嘅 ?
日研jj lm

點解唔學呢
日研jj lm

其實可以試下apply 啲冇寫明要日文嘅post 係jobsDB 見過請receptionist。

又有啲係中介嘅 ,你可以試下sd cv 去中介到 ,等中介打嚟你再問下佢有冇工介紹咁

題外話 :點解想做日資 ? 我見有人好迷日文會去讀埋日文。你又唔讀下嘅 ?

我而家見hk啲日資公司graduate program 都寫'highly prefer' 識日文... 所以我都無send cv去 我其實唔算話日本迷,係幾中意日資公司嘅制度,比較難炒人,我不求升職求穩定,應該幾岩我
利申:學過日文但結果c+
13年畢業 ASSO SOCIAL SCIENECE畢業
玩左兩年正式搵長工做, 起薪8K
依家25K一個月
依家25K一個月

犀利啵
依家25K一個月

犀利啵

文書主任
依家25K一個月

犀利啵

咩工25k ?

我而家見hk啲日資公司graduate program 都寫'highly prefer' 識日文... 所以我都無send cv去 我其實唔算話日本迷,係幾中意日資公司嘅制度,比較難炒人,我不求升職求穩定,應該幾岩我
利申:學過日文但結果c+

搵咗幾耐工呀巴打。我就嚟四個月喇
下個offer 幾鳩都應該會做住先。
搵太耐身心都好累

Btw 穩定唔做政府工 ?
依家25K一個月

犀利啵

咩工25k ?

trading 細公司
新post 歡迎留名
召集所有乞食科/哂銀時/搵緊工/FG嘅巴絲(2)
https://lihkg.com/thread/130080/page/1?ref=ios
加油呀
我準備in ibank了
lingU social science grad路過
加油呀
我準備in ibank了
lingU social science grad路過

加油呀。祝你 1 take pass
樓主係咪東華?
樓主係咪東華?

唔係 ,亦都唔好估。
自爆 不了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞