召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike

巴打勁野

老實,我係咁啱把握到條大陸水
我好記得當年大學入學interview問讀呢科可以做咩,個教授咁答:「如果你係美國出世,美國總統都有得你做」
路係自己行出嚟嘅,唔係神科就一定得米嘅

搵咁多 係唔係份工都應該好大壓力好chur

做耐左其實冇咩感覺,特別依家唔洗捽數,更加冇壓力
好多嘢其實係啲屎忽老細夾硬揾嘢俾啲細嘅做

仲有一樣就係有得揀唔好做華人公司,好多都好乞薄
我個名
連垃圾都不如既學系
準備出黎乞食
我個名
連垃圾都不如既學系
準備出黎乞食

我老死三大philo畢業, 乞足咁多年
留名
我個名
連垃圾都不如既學系
準備出黎乞食

我老死三大philo畢業, 乞足咁多年

你們有梁天琦
聽日搵工喇大家
新年前人人有工開

搵咁多 係唔係份工都應該好大壓力好chur

做耐左其實冇咩感覺,特別依家唔洗捽數,更加冇壓力
好多嘢其實係啲屎忽老細夾硬揾嘢俾啲細嘅做

仲有一樣就係有得揀唔好做華人公司,好多都好乞薄

巴打可唔可以講下你條路點行,有冇點進修之類?

唔講得太仔細,我條路有啲特別,好易自爆

我做過5間公司,有3間係同一行業,有一間有啲拉更,有一間九唔搭八

大學畢業就朋友介紹做第一份工,做左一年就轉第二份,咁一做就好幾年,呢份工係我打基礎嘅一份工

之後有人賞識請我去幫手,基本上第二份工打後都係對方公司直接出offer叫我過去

咁多年冇乜進修過,不過我本身記好多唔同樣,乜都吹得一咀,呢樣都係技能嚟
2015 三大sosci grad
11月先返工 13k 朝9晚6 5天工作 有時要ot 有補水
極少日子要星期6都返
舊年先加左五舊水人工 bonus 得兩個月
一係等升 一係跳槽
11月先返工 13k 朝9晚6 5天工作 有時要ot 有補水
極少日子要星期6都返
一係等升 一係跳槽

巴打做邊行?
極少日子要星期6都返
一係等升 一係跳槽

巴打做邊行?

其實好似唔錯。星期六去做下part time. Fg嚟講幾好呀好似
非三大 sosci 2016fg 14k, 返左半年
份工唔係成日好忙, 覺得好似好hea, hea走哂d時間
不過 鬼佬公司,福利幾好, 同事除左香港人之外其他都好nice, 想走又驚搵唔倒環境咁好既公司
不過 鬼佬公司,福利幾好, 同事除左香港人之外其他都好nice, 想走又驚搵唔倒環境咁好既公司

邊行
屋企有2000萬樓
乞食都唔洗驚退休冇錢洗既

要咁辛苦做咩?日日叫你做啲濕鳩report做到8/9點又有意思?
最重要,辛苦唔代表有位上
最重要係有冇嘢學啫

Fg 14k我都想
屋企有2000萬樓
乞食都唔洗驚退休冇錢洗既

要靠自己先有骨氣

利申 小康之家
上次in完話七個工作天會通知。
今日已經第五個工作天。
當失敗咗今日重新出發 。搵工

其實想聽下巴絲意見 ,我搵hr好多有回音嘅都要我番五天半 ,但其實星期六我有番part time 日薪都有一千。重要返四至五個鐘 補下習 教下畫畫。 本身va 有5。

如果因爲長工(hr fg 大約12k-14k) 而做唔到星期六到又好似 ⋯

企硬一定要搵返五日嘅 ? 但我都搵咗成兩個月 ⋯ 有回音會考慮fg嘅都係返5.5days

真係好想搵到份會長做嘅工 ,等到我頸都長埋

要咁辛苦做咩?日日叫你做啲濕鳩report做到8/9點又有意思?
最重要係有冇嘢學啫

係。有野學最重要
其實點搵鬼佬公司 或mnc

最重要係有冇嘢學啫

係。有野學最重要

老闆好到前排屋企人係外國返, 唔扣我假比我遲到早退陪佢地
禮拜5 冇咩做就請成team人happy hour去飲野
雖然今年開始有自己幾個自己既project跟, 但好似做黎做去個d野, 唔係好多野學咁, 如果同類型係其他公司應該會忙到仆街
所以唔知應該唔應該做夠一年至年半試下其他

邊行

in house event marketing

Fg 14k我都想

頭幾個月係contract就得12, 岩岩轉左做perm先加咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞