召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
15 Grad
5月加人工連OT 有21k
都算係咁,做左兩年野有呢個價
15 Grad

basic salary呢

之前年尾直頭冇工放上jobsDB 請人。
十一月都有兩個offer 但11k 返5.5 日 恰我FG 禁我價。前前後後三個offer都低過12k
但低線係12k 11k都冇情講。唔做

Interview 有信心 因為咁耐都係失敗一次。
前前後後in都五次左右。再者 ,推咗四五個interview ,所以都應該唔關CV事
推interview 嘅原因係因為我住偏遠地區 ,返工時間一程最少兩小時 ,來回就四小時 ,所以就唔去in

你住邊區呀?

新界 郊區。
講緊落樓行兩步就已經去到啲乜乜乜郊野公園。

一係坐小巴一係坐巴士,巴士快則半個鐘到西鐵站慢就九個字。等小巴都要等成三四個字, 10分鐘到市中心再行10分鐘去西鐵站。總之出門去到我個區嘅西鐵站最少都要九個字。仲要有好多變數,例如冇車

好偏僻下喎住得 地方都會係一個考慮因素…你港島最盡應該係銅鑼灣 搵下九龍果d,都多工

我諗都係 所以 ⋯ 其實有好大limitation

祝你早日搵倒工,記得上黎happy share , 加油

感謝 有愛。搵到工一定第一時間上嚟
15 Grad

邊行 ?
15 Grad

15 Grad

好葡萄
點解jobsDB 都唔算多工嘅 ?
Btw FG sd cv 同有interview 嘅比例係點 ? 純粹想知。
我自己就可能10:1。sd 100份就有大約十個interview
15 Grad

邊行 ?

說好的乞食呢
15 Grad

邊行 ?

說好的乞食呢

好想知邊行
開始搵工成個星期。重係一個call 未冇
開始搵工成個星期。重係一個call 未冇

仲係focus 係hr only ?有無搵埋其他呀
點解jobsDB 都唔算多工嘅 ?
Btw FG sd cv 同有interview 嘅比例係點 ? 純粹想知。
我自己就可能10:1。sd 100份就有大約十個interview

我fg岩岩搵工都係狂send ,揀5日工,u grad requirement 黎send

都係好少interview , 我好似in左3間,但算好彩,有interview 都有offer
冇做過intern對freshgrad搵工大唔大影響?
而家CV冇野寫 好柒
可能因為咁連interview都冇
冇做過intern對freshgrad搵工大唔大影響?
而家CV冇野寫 好柒
可能因為咁連interview都冇

唔會連interview都無既,有得in練好英文普通話仲好
有intern只不過令你多d野講
垃圾U soc. sci. 畢業,
打左幾年工都唔過10K,
幾年前入左政府文職依家先有16K

正苦咩post
入正苦hea到退休
15 Grad

好葡萄

說好的乞食呢

正苦咩post
入正苦hea到退休

ACO

正苦咩post
入正苦hea到退休

ACO

正苦咩post
入正苦hea到退休

ACO

正苦工係咪有好多AL?

正苦咩post
入正苦hea到退休

ACO

ACO係乞食科救星

正苦咩post
入正苦hea到退休

ACO

正苦工係咪有好多AL?

14日
14年grad
係半政府機構做admin. assistant 12k
做左2年 人工加到14.3k
冇機升職 因為我同阿姐唔夾

上年年尾轉工去某工會
16k 做administrator
冇鑊既話 阿姐都冇乜野 好少理我

其實好悶 手板眼見功夫多
我個人冇咩長處 係記性好少少
長遠都係唔知做乜好
16 年 soc-sci grad
Hea同做下part-time到而家搵工
想問下巴絲如果想做ngo有邊間好?(唔想做籌款)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞