召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
IVE 廢青 負碌 讀非三大社科,
畢業做文員得 $8-9k,
之後考入某紀律部隊幫辦,
而家 $53k

人生勝利組

做文員嗰年, 見到當年無讀大學的IVE同學, 個個人工都高過我。
之後大學同學聚會, 有個 friend 仲要話我 "1st hon 走去做呢啲文員?! "
嗰一刻, 我想跳樓
而家 $53k

人生勝利組

做文員嗰年, 見到當年無讀大學的IVE同學, 個個人工都高過我。
之後大學同學聚會, 有個 friend 仲要話我 "1st hon 走去做呢啲文員?! "
嗰一刻, 我想跳樓

唔緊要,韓愈都係咁
你依家再約佢地,睇下邊個笑邊個

人生勝利組

嗰一刻, 我想跳樓

唔緊要,韓愈都係咁
你依家再約佢地,睇下邊個笑邊個

韓信先岩
而家 $53k

人生勝利組

唔通政府工真係唯一出路

正苦係收留我地班社科人的最佳場所

人生勝利組

唔通政府工真係唯一出路

從來都係
私人果d,劉備BBA啦

人生勝利組

唔通政府工真係唯一出路

邊個紀律講唔講得
仲有哂銀時

唔通政府工真係唯一出路

邊個紀律講唔講得
仲有哂銀時

應該都係黑警架啦

唔通政府工真係唯一出路

邊個紀律講唔講得
仲有哂銀時

懲教/海關/黑警

唔通政府工真係唯一出路

邊個紀律講唔講得
仲有哂銀時

懲教/海關/黑警

不用分得那麼細啦,大家都是紀律部隊。
入得正苦,都係餓你唔死,發達無你份。
相返做私人大公司,做得好可以火箭咁升職 ,又有機會派駐海外,搞埋移民都得。

邊個紀律講唔講得
仲有哂銀時

懲教/海關/黑警

相返做私人大公司,做得好可以火箭咁升職 ,又有機會派駐海外,搞埋移民都得。

喂你唔可以報喜不報憂架啵
冇心機搵工先係問題

邊個紀律講唔講得
仲有哂銀時

懲教/海關/黑警

咁就報下憂啦。
返工要返 shift, 成日追更,訓得 3-4 個鐘就要起身返工。
出面以為我地好得閒,但日日 OT O 到七彩。
返工成日畀老細照肺,畀市民少,啲老 seafood 又唔做野,好在有好同事幫忙,否則一日返 24 小時都做唔晒啲野。

咁就報下憂啦。
返工要返 shift, 成日追更,訓得 3-4 個鐘就要起身返工。
出面以為我地好得閒,但日日 OT O 到七彩。
返工成日畀老細照肺,畀市民少,啲老 seafood 又唔做野,好在有好同事幫忙,否則一日返 24 小時都做唔晒啲野。

唔係,我指私人工既憂
就係一將功成萬骨枯

不過你講既公職人員我都明
因為新制下,pt愈高真係愈多野做,直頭唔成正比
聽日第一日返intern LM
一開jobsdb 個app就驚

有intern

有intern

無人叫我in
祝大家開開心心過年

有 intern 做幾好。我嗰時太遲報,結果無 intern 收
祝大家開開心心過年

大家咁話

新一年繼續努力

砍掉重練的我要發奮
祝大家開開心心過年

大家咁話

新一年繼續努力

砍掉重練的我要發奮

共勉之
有冇人做Qa. Qc 行列?
三大乞食科final year
黎緊9月應該繼續讀pg,
雖然每月有16k scholarship,
但係畢業之後都係要揸兜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞