召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
點解jobsDB 都唔算多工嘅 ?
Btw FG sd cv 同有interview 嘅比例係點 ? 純粹想知。
我自己就可能10:1。sd 100份就有大約十個interview

我fg岩岩搵工都係狂send ,揀5日工,u grad requirement 黎send

都係好少interview , 我好似in左3間,但算好彩,有interview 都有offer

我都係in衰過一次only 星期一有interview. 低驚震返六日
要求。
五日 12k
五日半 13k 過唔過份 ?
14年grad
係半政府機構做admin. assistant 12k
做左2年 人工加到14.3k
冇機升職 因為我同阿姐唔夾

上年年尾轉工去某工會
16k 做administrator
冇鑊既話 阿姐都冇乜野 好少理我

其實好悶 手板眼見功夫多
我個人冇咩長處 係記性好少少
長遠都係唔知做乜好

冇目標先係大問題
冇做過intern對freshgrad搵工大唔大影響?
而家CV冇野寫 好柒
可能因為咁連interview都冇

唔會連interview都無既,有得in練好英文普通話仲好
有intern只不過令你多d野講

講得啱。我都係物都無。表現好都會有人請。不過offer 可能就 ⋯ 我都因為offer 低推咗三間。
Btw FG sd cv 同有interview 嘅比例係點 ? 純粹想知。
我自己就可能10:1。sd 100份就有大約十個interview

我fg岩岩搵工都係狂send ,揀5日工,u grad requirement 黎send

都係好少interview , 我好似in左3間,但算好彩,有interview 都有offer

我都係in衰過一次only 星期一有interview. 低驚震返六日
要求。
五日 12k

其實5日 13k都好正常 咁你5.5 13k又點會過份

Fg 12-13k starting point 差不多啦, 我fg果陣有offer 13k 5.5比我reject左 因為淨係想要5日工作
14年grad
係半政府機構做admin. assistant 12k
做左2年 人工加到14.3k
冇機升職 因為我同阿姐唔夾

上年年尾轉工去某工會
16k 做administrator
冇鑊既話 阿姐都冇乜野 好少理我

其實好悶 手板眼見功夫多
我個人冇咩長處 係記性好少少
長遠都係唔知做乜好

冇目標先係大問題

大學師兄話 我地第一份工就係終身職業
16 年 soc-sci grad
Hea同做下part-time到而家搵工
想問下巴絲如果想做ngo有邊間好?(唔想做籌款)

同問!其實好想做下ngo因為好似好有意義咁

上面做緊ngo 嘅巴打話 做ngo 好無意義。因為budget 有限。日日為追數而活。好慘咁話

我下星期都有間ngo 叫我interview. 驚佢開個價低
但真係唔想再等落去再搵落去。分分鐘低市價2-3k

要求。
五日 12k

其實5日 13k都好正常 咁你5.5 13k又點會過份

Fg 12-13k starting point 差不多啦, 我fg果陣有offer 13k 5.5比我reject左 因為淨係想要5日工作

低線嚟。就算幾想做幾想有工開。價錢低過低線就唔做。我努力堅持緊呢條線。如果連呢條線都保持唔到。就真係做奴隸
問多句。絲打之前搵幾耐工先搵到啱心水 ?

上面做緊ngo 嘅巴打話 做ngo 好無意義。因為budget 有限。日日為追數而活。好慘咁話

我下星期都有間ngo 叫我interview. 驚佢開個價低

依啲ngo係咪得好少opening? 唔多覺有招募,想入都難
問多句。絲打之前搵幾耐工先搵到啱心水 ?

我一個月倒
未grad表示fg走去考ia io得唔得
未grad表示fg走去考ia io得唔得

得呀,我都打算去考下

依啲ngo係咪得好少opening? 唔多覺有招募,想入都難

大把 咁既人工佢地都好難請人
民航處請助理民航事務主任(民航行政管理),負責監管航空安全和保安等,月薪29,455至37,570元。

公務員post嚟,各位巴絲諗諗佢
民航處請助理民航事務主任(民航行政管理),負責監管航空安全和保安等,月薪29,455至37,570元。

何德何能 肯定又係勁多人狗衝
聽日目ngo HR ASSISTANT
係咪多數六天工作 ?個價又會低成點
聽日in ngo HR ASSISTANT
係咪多數六天工作 ?個價又會低成點

呢d通常要有番幾年相關經驗

呢d通常要有番幾年相關經驗

依份工個行業咁專門, 開個 vnc 寫得個幾句咁空泛既要求。 真係離譜, 哂時間。

啱。報嚟都無謂

大把 咁既人工佢地都好難請人

其實到底點平法? 應該唔會衰得過記者掛
就黎grad諗緊報唔報master逃避下好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞