召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike

第一份就成功 我而家apply 左十幾份,得兩份有得in仲要衰埋 覺得揾工難過登天

會唔會係cv format/開價高所以冇得in
試下執一執份cv睇下會唔會好d

點先算價高

要睇行業嘅
Admin hr 開12000到。
普通文員10000到喇。(好似係)
15年 年尾19 top up grad
16年三月做左幾個月sales 之後走左去做地盤學師
但太過頂唔順 做到十二月頭走左 廢青緊

巴打你好似冇目標 ?

第一份就成功 我而家apply 左十幾份,得兩份有得in仲要衰埋 覺得揾工難過登天

點先算價高

Fg 嘅soc sci 非社工俾盡14k.
如果你開慣15,16k只能建議你接受現實
個市大把係12/13k

點先算價高

個市大把係12/13k

我而家係報mt果啲呀,我17grad, ngo應該無咁快請人,所以我未報呀 多謝你嘅tips! 我開13k啦咁,12好似低左啲

讀緊中醫,見到呢個post覺得自己慘過乞食

點先算價高

個市大把係12/13k

我而家係報mt果啲呀,我17grad, ngo應該無咁快請人,所以我未報呀 多謝你嘅tips! 我開13k啦咁,12好似低左啲

冇睇名以為你係上面16grad未搵工嘅巴打 sor

咁mt又唔好開13 16 17好似正常d
但都係嗰句,假mt唔做好過做 加油呀巴打
收到email去做ACO能力測試

無報

出黎做中醫都幾好呀

出黎做中醫都幾好呀

睇到你地個個五位數月薪,真心覺得係香港做中醫俾人歧視

出黎做中醫都幾好呀

睇到你地個個五位數月薪,真心覺得係香港做中醫俾人歧視

做中醫唔過萬 ?
我睇開果啲都好好搵。
睇症一百。藥就一次一百。三日藥都三百。
如果識針灸 ,一次又收三百。正常睇一次中醫做哂所有野一個鐘到都收咗我七至八百
16 grad
非三大文科 1St hon
係大學做ra 17k
不過下年約滿又要再搵工
番左大學工好難番轉頭,養到個人好鬼懶

Research associate 定 research assistant ?
我見大學d RA 人工好似個個唔同價
想做aco 但應該得waiting 依家諗緊做住文員定ngo先好

個市大把係12/13k

冇睇名以為你係上面16grad未搵工嘅巴打 sor

咁mt又唔好開13 16 17好似正常d
但都係嗰句,假mt唔做好過做 加油呀巴打

我意思係遲啲如果mt死哂,見ngo果時開13k算啦 多謝巴打
但係假mt都叫打份工呀 我而家最怕無人請

無報

Aco唔係要求中學畢業咋咩 不過似乎好多大學生狗衝,到底點解 我17 grad, 幾時有得報 我都狗衝埋一份

無報

Aco唔係要求中學畢業咋咩 不過似乎好多大學生狗衝,到底點解 我17 grad, 幾時有得報 我都狗衝埋一份

一早dead左啦
讀ss 但枝筆唔得 係做得基層post 我都係

鬼叫細個唔想讀書

b.t.w. 4年 22k ,唔係紀律部隊 應該都係SSA之類

枝筆得唔得睇你點define
讀得ss自問對時事有一定分析力,寫野都叫做有point
但考政府果啲written test似乎睇你language skills多於analytical skills
所以成日都過唔到

咪自欺欺人啦
讀ss 但枝筆唔得 係做得基層post 我都係

鬼叫細個唔想讀書

b.t.w. 4年 22k ,唔係紀律部隊 應該都係SSA之類

枝筆得唔得睇你點define
讀得ss自問對時事有一定分析力,寫野都叫做有point
但考政府果啲written test似乎睇你language skills多於analytical skills
所以成日都過唔到

我又係有points 但文筆唔好嘅人

你有無見大學教授出文 好有 point 但垃圾英文?

無報

一早dead左啦

我8月中入表昨日先收到email去做test

無報

下半年喇。我果時沖緊FYP冇留意。自己衰

一早dead左啦

我8月中入表昨日先收到email去做test

尾二嗰日報到而家都未收到st
真係超多人爭
七日通知期到今日第四日都冇call 應該衰咗了

點先算價高

個市大把係12/13k

四年經驗,某NGO俾個13K OFFER我
除非有社工牌,行內有人脈同多年經驗
做得NGO預左乞食
非三大鬚鬚哂銀畢業就快十年,做過5份文員仔
第一份金融海嘯價8k,而家先得15k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞