召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
Btw 你打去問會講請唔請 ? 隔幾耐先打 ?
想問有冇人會打去問有冇offer

我試過喎 但係當in多幾份都無offer嘅時候,就唔再打啦,好灰

有份好想做嘅上星期in 咗。話七個工作天會通知。今日係第二個工作天。
唔想等 心掛掛好痛苦

其實我係好努力轉數快嘅人。但都冇人請
我要好好咁諗下幾時先會見到伯樂。

我都有份想做嘅big 4,佢話成功先會通知,但有巴絲打話衰左都有reject letter, 我到而家都無收到任何回音不過我唔會打去問,因為佢話一月開始反工,正常點會今日都無通知呀 我當衰左算啦,都習慣

同感,我都覺得自己唔差,雖然唔算好好,但都好過唔少同齡嘅人,但係都係揾唔到工,唔知點解

第二個工作天咋喎 唔洗心急啦
我個情況係,我interview 時(4/11) 佢同我講30/11 AC, 我25/11先打去問,不過我而家都廢事打,衰左咁多份,無謂自討沒趣
非三大 soc sci fg
Ngo 14.6k

奉勸未畢業嘅做多d pt 打好d人際關係
真係對搵工有好大幫助

邊間ngo?係咪好難揾?我好有興趣 $14.6算唔差
非三大12年GRAD
第一份工一做就四年
呢家就快失業三個月
INTERVIEW IN到驚
毒撚性格,之前份工太HEA冇乜學過野
覺得自己是零
我三大social sciences
做左幾年唔同公營機構既admin 剛剛裸辭左 完全無方向

廿到尾個人都仲係咁垃圾

巴打,一樣,準備過年後交信
好迷惘,唔知可以點

準備年頭等你辭職時apply

伏工黎,入左黎怕你好快走
Ngo 14.6k

真係對搵工有好大幫助

唔難搵
我去晒幾個旅行返黎先開始搵,係第一份搵嘅工黎
Ngo界最大嗰幾間其中一間,唔自爆

我試過喎 但係當in多幾份都無offer嘅時候,就唔再打啦,好灰

有份好想做嘅上星期in 咗。話七個工作天會通知。今日係第二個工作天。
唔想等 心掛掛好痛苦

我都有份想做嘅big 4,佢話成功先會通知,但有巴絲打話衰左都有reject letter, 我到而家都無收到任何回音不過我唔會打去問,因為佢話一月開始反工,正常點會今日都無通知呀 我當衰左算啦,都習慣

同感,我都覺得自己唔差,雖然唔算好好,但都好過唔少同齡嘅人,但係都係揾唔到工,唔知點解

真心。可能咁講有啲自大。不過我係好有責任心嘅人 ,就算推offer 都會好正式咁email and call 通知唔會潛水。做野就算幾唔想做都一定唔會hea 做 ,因為過唔到自己。未check 嘅野絕對唔會交上去果啲人 ,未做好野連訓都訓得唔安樂嘅人。責任心好強。u 嘅時間算係半個學霸。所以真心覺得我好過好多讀u時嘅單車手
R 緊袋等過年

到底男扮女定女扮男
非三大12年GRAD
第一份工一做就四年
呢家就快失業三個月
覺得自己是零

Interview 真係會磨蹭所有熱血

我個情況係,我interview 時(4/11) 佢同我講30/11 AC, 我25/11先打去問,不過我而家都廢事打,衰左咁多份,無謂自討沒趣

成日心掛掛。其實頭先都講過。一日都有result都會心掛掛 ,好處係做事有交帶小出錯準時細心。壞處係壓力好撚大 好大無形壓力壓住哂好辛苦 會直頭訓唔到
非三大12年GRAD
第一份工一做就四年
呢家就快失業三個月
覺得自己是零

Interview 真係會磨蹭所有熱血

點解對呢份工有興趣

其實我對返工冇乜興趣

成日心掛掛。其實頭先都講過。一日都有result都會心掛掛 ,好處係做事有交帶小出錯準時細心。壞處係壓力好撚大 好大無形壓力壓住哂好辛苦 會直頭訓唔到

我知好難
但放鬆d啦
咁樣只會影響你下一個interview嘅表現

發放正能量先

我都係social science grad咗2年
依家唔算搵好多但對得住自己
份工自己又鍾意做
大家都俾心機搵啦
Biochem學生
Biochem學生

中學? 大學簡科前三思

我知好難
但放鬆d啦
咁樣只會影響你下一個interview嘅表現

發放正能量先

我都係social science grad咗2年
依家唔算搵好多但對得住自己
份工自己又鍾意做
大家都俾心機搵啦

無限感激。我呢排係灰灰地 ,可能女仔總有啲時間會無原因地心情差。過一排就會有番動力嫁喇
Ngo 14.6k

真係對搵工有好大幫助

唔難搵

第一份就成功 我而家apply 左十幾份,得兩份有得in仲要衰埋 覺得揾工難過登天

唔想等 心掛掛好痛苦

真心。可能咁講有啲自大。不過我係好有責任心嘅人 ,就算推offer 都會好正式咁email and call 通知唔會潛水。做野就算幾唔想做都一定唔會hea 做 ,因為過唔到自己。未check 嘅野絕對唔會交上去果啲人 ,未做好野連訓都訓得唔安樂嘅人。責任心好強。u 嘅時間算係半個學霸。所以真心覺得我好過好多讀u時嘅單車手

有時揾工都講緣分嘅,我自問我都唔差,但係見工時畢竟唔知哂所有對手係點,可能一山還有一山高,又或者只係純粹嘅合眼緣,揾工做人都同樣道理

其實我都成日心掛掛,不過衰多幾份就唔會再有期望,我而家嘅心態係逢見完一份都當衰左,向前看繼續狗衝 真係灰到爆

其實我都成日心掛掛,不過衰多幾份就唔會再有期望,我而家嘅心態係逢見完一份都當衰左,向前看繼續狗衝 真係灰到爆

冇期望就唔會失望 世事點會盡如人意。
道理我識 ,不過難免經歷挫折嘅 ,我明。

一齊打油喇巴打 聽日冇心機 ,加埋係一年合約嘅工 ,所以見都唔見了。等自己身心調節下 盡力毒
15年 年尾19 top up grad
16年三月做左幾個月sales 之後走左去做地盤學師
但太過頂唔順 做到十二月頭走左 廢青緊

唔難搵

第一份就成功 我而家apply 左十幾份,得兩份有得in仲要衰埋 覺得揾工難過登天

會唔會係cv format/開價高所以冇得in
試下執一執份cv睇下會唔會好d

唔難搵

會唔會係cv format/開價高所以冇得in
試下執一執份cv睇下會唔會好d

點先算價高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞