召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
非三大垃圾Sci grad

上年畢業去左做濕鳩sales 而家>20k
問下巴絲意見 ⋯
一。好無停一排再搵工 ?(等過年)
二。同埋開始諗緊CV點改呢個問題。大家對cv有咩睇法 ? 一頁起兩頁止 ? 我interview in 咗三次都有人請 ,但offer 太鳩而推咗。 但sd 咗五六十份CV都得好小有回音。比例係1:10 係咪cv出問題?定其實FG回頭率係比較小
有咩撈
問下巴絲意見 ⋯
二。同埋開始諗緊CV點改呢個問題。大家對cv有咩睇法 ? 一頁起兩頁止 ? 我interview in 咗三次都有人請 ,但offer 太鳩而推咗。 但sd 咗五六十份CV都得好小有回音。比例係1:10 係咪cv出問題?定其實FG回頭率係比較小

你搵咩工
非三大 Sci FG
政府外判13k

應該話非8大

我重心大心細做唔做好。11k 5.5日

做文員仔仲好
17 grad 三大文科,而家返緊hr pt intern,至少返半年,做得ok既應該有return offer,希望得啦
問下巴絲意見 ⋯

你搵咩工

HR admin assistant 類文員工。但衰在冇經濟。

應該話非8大

我重心大心細做唔做好。11k 5.5日

做文員仔仲好

其實都算係文員了
問下巴絲意見 ⋯

你搵咩工

HR admin assistant 類文員工。但衰在冇經

17 grad 三大文科,而家返緊hr pt intern,至少返半年,做得ok既應該有return offer,希望得啦

有intern 好好多嫁喇(好似係)
我year4果時重係冇目標 ⋯ 做啲補習part time
畢業發現真心想入HR。但sd cv 回頭率低到喊
問下巴絲意見 ⋯

你搵咩工

HR admin assistant 類文員工。但衰在冇經濟。

同我一鳩樣
你開幾錢

你搵咩工

同我一鳩樣
你開幾錢

但佢比我11000。想再搵下先。11000太低了
非三大政政grad左6年
當年第一份工小學TA, 8k
幾個月後去電視台做幕後,13k
過多兩年入左政府做基層公務員,而家22k
keep住有搵工,但發覺無論搵其他政府工或者出返私人市場自己都係零競爭力

我就係知自己唔係hr major,佢地又要求有related exp,所以先狂搵intern,唔係真係好難入行。但絲打如果有心,可以報下HR既course讀再報工,我有個fd既fd就係咁終於入到行

我就係知自己唔係hr major,佢地又要求有related exp,所以先狂搵intern,唔係真係好難入行。但絲打如果有心,可以報下HR既course讀再報工,我有個fd既fd就係咁終於入到行

我都唔係
三大乞食科final yr lm
讀Psy畢業, 做24/7 CS工13K, 間中做的士狗幫補下
當年金融海嘯人工一度得8.7K, 街上是但一個的士佬, 小巴佬搵得仲多過我
三大socsci fg 廢青留名

Sell咩

毒撚唔識講野
講下當年係點搵工
當年入職幾錢人工 ,點比人壓價 ,有咩意見比Fg 嘅巴絲
比一眾迷途小羔羊多個參考
或者指點下無目標嘅巴絲 ,經驗之談。
或者大學時讀咩科最後有咩出路咁
又或者有咩福利咁 ⋯ 純粹想比一眾讀緊/讀完乞食科嘅巴絲(包括我自己)一個希望/目標

我自己 ,FG ,非三大乞食科暫時搵工得一個HR assistant offer 1.1k 番5.5日長短週 ,應該會推 繼續做廢青

當年讀三大某社科 報紀律部隊 入職大概19K 翻11日放3日
非三大 乞食科
出黎做文員仔 返5.5日 10k

做保安好過

Sell咩

毒撚唔識講野

Sell每家每戶都會用既野
講得多就識 除左把口叻之外數口精都可以做到生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞