召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
中大乞食神科

出來四年,人工最高近20000

而家轉行變番萬二

哲學?

點解咁大勇氣 ?
絲打唔考慮下counselling master?
我都讀緊psy grad左想試下樹仁個counselling master

其實有master 收 ,但唔想再讀。
原因都有講過
一。唔想高學歷零經驗 (經驗重要過學歷好好好多)
二。驚落錯注 讀完發現自己唔啱果行 浪費個master

所以 想入咗行有興趣先再讀果方面嘅master
在個人而言 覺得master 純粹逃避搵工嘅借口
我都讀緊psy grad左想試下樹仁個counselling master

原因都有講過

taught master 真係幾時讀都得

如果你PT 讀 ,一路做野 一路讀就OK

讀 ft 出黎 真係無用

原因都有講過

我都傾向一路做野到有需要先讀而唔係亂讀
同埋就算讀都唔會揀sosci個field
有無人知public affairs係做咩?重有有無人做緊啲policy related既工作

原因都有講過

老老實實,taught master 真係冇撚用。
個個有錢有時間就讀到,收生仲濫過top up degree。

個個走去讀搞到學歷通漲,IVE仔仲好搵過master。
如果一grad 就去讀master,根本同FG冇分別。

原因都有講過

老老實實,taught master 真係冇撚用。
個個有錢有時間就讀到,收生仲濫過top up degree。

個個走去讀搞到學歷通漲,IVE仔仲好搵過master。
如果一grad 就去讀master,根本同FG冇分別。

衰過fg

mphili眼見有fd讀 完黎都係乞米

taught master d人轉都轉field or 升職用
大家點睇社會福利助理 香土啲人話睇經驗決定有冇得in
我fg應該
非三大 終極終極乞食科
讀宗教 year 3

無目標 無條件
非三大 終極終極乞食科
讀宗教 year 3

無目標 無條件

男定女 ? 如果真絲做文員囉。唔洗太辛苦嘅。
大家點睇社會福利助理 香土啲人話睇經驗決定有冇得in
我fg應該

冇經驗難入行。睇你分Cv 讀書時有冇實習類似機構 、義工 ⋯ ⋯ 會加小小分嘅。
science科出黎有咩做
咁我都要真係諗清楚先報個master,好驚讀完psychology 冇野做
咁多位加油
有無人知public affairs係做咩?重有有無人做緊啲policy related既工作

做緊ngo嘅advocacy
但其實好少機構真係有心做
如果policy related真係要入政黨做
咁我都要真係諗清楚先報個master,好驚讀完psychology 冇野做
咁多位加油

心理學同社工讀的野差不多,但人工就少一截。
最攞命係心理學收生高過社工,出到來卻做社工的下屬。原因係心理學出來冇牌。

識唔少心理學人做左幾年NGO, 都要走去讀MSW。

有牌先有錢
非三大 終極終極乞食科
讀宗教 year 3

無目標 無條件

宗教定哲學乞食d
不過讀哲學應該食都冇得乞
咁多位加油

廢Master 大把 報就收。有朋友 3hons 都收。
讀完都係食屎。浪費錢。master 要讀就讀啲讀完有專業牌嘅

Eg 類似hku poly 嘅education psy 出到嚟做教育心理學家。而city 嘅教育心理學係注唔到冊嘅。詳情睇香港心理學會.

唔係讀嚟都冇用 ⋯都係面對返冇出路呢個問題。
其實好多工有degree 已經好夠做 ,master for升職
但重點係經驗贏學歷 所以讀master 前要三思呀巴打/絲打
非三大 終極終極乞食科
讀宗教 year 3

無目標 無條件

宗教定哲學乞食d
不過讀哲學應該食都冇得乞

兩者都唔知有咩出路
咁多位加油

心理學同社工讀的野差不多,但人工就少一截。
最攞命係心理學收生高過社工,出到來卻做社工的下屬。原因係心理學出來冇牌。

識唔少心理學人做左幾年NGO, 都要走去讀MSW。

有牌先有錢

而事實上 ,社工都唔搵得多 ⋯
社工點會搵得唔多⋯?
grad時第一份 12 (proba無加過)
做未夠一年轉工變14
過proba又變15
黎緊就做夠一年應該又加到16
我覺得跳槽係好緊要先會加到人工

黎緊跳出去都唔知expected salary寫幾多好 ?兩年exp唔知值幾多⋯高不成低不就

20k
個post入邊 係咪好多人當aco最鋼終目標

唔知仲可以做咩好

都岩既 我自己支筆又係唔得 grad左之後都係從政府 ,ha admin ,大專 admin 依3個方面搵工

但我見 ha 個網好多都係中五學歷就做得
其實多唔多 admin 位係 u grad / 甚至三大grad
同埋見d 位頂薪去到可能 $17000左右
當 reach 咗頂薪之後,繼續做係咪成世都 $17000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞