召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
非三大政政grad左6年
當年第一份工小學TA, 8k
幾個月後去電視台做幕後,13k
過多兩年入左政府做基層公務員,而家22k
keep住有搵工,但發覺無論搵其他政府工或者出返私人市場自己都係零競爭力

有22k算係咁喇
讀Psy畢業, 做24/7 CS工13K, 間中做的士狗幫補下
當年金融海嘯人工一度得8.7K, 街上是但一個的士佬, 小巴佬搵得仲多過我

其實我都讀psy

Sell咩

毒撚唔識講野

Sell每家每戶都會用既野
講得多就識 除左把口叻之外數口精都可以做到生意

Sell 唔啱我
講下當年係點搵工
當年入職幾錢人工 ,點比人壓價 ,有咩意見比Fg 嘅巴絲
比一眾迷途小羔羊多個參考
或者指點下無目標嘅巴絲 ,經驗之談。
或者大學時讀咩科最後有咩出路咁
又或者有咩福利咁 ⋯ 純粹想比一眾讀緊/讀完乞食科嘅巴絲(包括我自己)一個希望/目標

我自己 ,FG ,非三大乞食科暫時搵工得一個HR assistant offer 1.1k 番5.5日長短週 ,應該會推 繼續做廢青

當年讀三大某社科 報紀律部隊 入職大概19K 翻11日放3日

紀律部隊好似都係條好出路 , 但其實我身子差 ,心臟病 所以 ⋯不了。
三大socsci fg 廢青留名

廢青相認
非三大政政grad左6年
當年第一份工小學TA, 8k
幾個月後去電視台做幕後,13k
過多兩年入左政府做基層公務員,而家22k
keep住有搵工,但發覺無論搵其他政府工或者出返私人市場自己都係零競爭力

因為係一份工長或特別 ? 你加油。
我目標係搵一份工之後就唔轉行。唔想騎牛搵馬
HR是我目標

有intern 好好多嫁喇(好似係)
我year4果時重係冇目標 ⋯ 做啲補習part time
畢業發現真心想入HR。但sd cv 回頭率低到喊

我就係知自己唔係hr major,佢地又要求有related exp,所以先狂搵intern,唔係真係好難入行。但絲打如果有心,可以報下HR既course讀再報工,我有個fd既fd就係咁終於入到行

我都唔係

我讀psy 都有小小關HR (睇你interview 點吹)
有幾個同科同學都入到行(不過佢地都搵咗好耐)
我諗住一路搵下總有人請 (其實都有HRA 請不過人工太低所以推咗)
所以再讀書 ⋯ 暫時不了。真正入咗行決定長做先讀個HR MASTER
三大政政year 3...
但唔想做政府工 可能到最後做返同依加份pt有關嘅嘢
非三大社科grad
仲做緊兼職
而家覺得好似嘥緊自己時間咁 #ice#fs
非三大社科grad
仲做緊兼職
而家覺得好似嘥緊自己時間咁
非三大社科grad
仲做緊兼職
而家覺得好似嘥緊自己時間咁

我都part time 但每日一完就會默默地同自己講 ⋯
仆街 ,又浪費咗一整日人生。垃圾
再咁落去 ,好快會有病
又要逼自己努力唔放棄 ,唔好灰心果下真係好迷惘 ,冇目標

盡早搵目標爲畢業準備 ,唔係到年尾先搵工就會好似我咁迷惘到極點。呢個呢月令我由畢業嘅快感一下跌到廢青自卑感 會質疑自己嘅力能 ,價值觀變哂 ,好似有工先叫人 ,冇工開叫垃圾咁 覺得自己係屎 ,咩事都冇資格評論。覺得自己低人一級咁。
留名
留名

毒撚唔識講野

Sell 唔啱我

我開頭搵工嗰陣咩野都見 開到12.5k做垃圾都冇人請我
嗰陣真係灰到極點 諗緊堂堂一個大學生 AL有B有C都好過唔少三大仔 點解連I大畢業條路都好過我

點知誤打誤撞搵到而家呢份 又發覺好啱自己做
所以唔駛咁擔心 真係希望在明天

利申唔係保險地產金融狗

Sell 唔啱我

嗰陣真係灰到極點 諗緊堂堂一個大學生 AL有B有C都好過唔少三大仔 點解連I大畢業條路都好過我

利申唔係保險地產金融狗

我都等緊我嘅希望
最慘身邊不少冇讀大學嘅中學同學搵20k
自己先剛出社會 大學生

講真讀得政政都唔會想幫呢個政府做野
但又真係冇咩選擇
你三大做政府都好啲,有得做吓officer
政府好簡單,見你係三大話之你咩科都已經贏在起跑線

利申: 只能做低級公務員,考乜officer都炒嘅非三大政政撚
讀ss 但枝筆唔得 係做得基層post 我都係

鬼叫細個唔想讀書

b.t.w. 4年 22k ,唔係紀律部隊 應該都係SSA之類
我就

社會科學學士
社會科學碩士

做緊文員仔,加埋OT錢應該到15k

ACO又戰敗 想自殺

Sell 唔啱我

利申唔係保險地產金融狗

我都等緊我嘅希望
最慘身邊不少冇讀大學嘅中學同學搵20k
自己先剛出社會 大學生

唔好比較啦
人比人真係比死人
你起碼都目標清晰知自己想做乜
起步都係遲咗少少啫
我嗰陣都係10月先返工

新年後係會多啲工
但都多人爭
就算同你同年grad嘅都已經有半年經驗
你嘅賣點就會係expected salary比佢哋低
第一份工開頭一兩千其實唔會相差太遠
係自己鍾意嘅工就做啦
有心做得好好快爬過佢人哋頭

鬼叫細個唔想讀書

b.t.w. 4年 22k ,唔係紀律部隊 應該都係SSA之類

枝筆得唔得睇你點define
讀得ss自問對時事有一定分析力,寫野都叫做有point
但考政府果啲written test似乎睇你language skills多於analytical skills
所以成日都過唔到
從來都冇乞食科
係你地廢姐
做左兩年唔關自己科既野,終於考到政府 雖然唔係officer,但max point同officer差不多,做住再考

講真讀得政政都唔會想幫呢個政府做野
但又真係冇咩選擇
你三大做政府都好啲,有得做吓officer
政府好簡單,見你係三大話之你咩科都已經贏在起跑線

利申: 只能做低級公務員,考乜officer都炒嘅非三大政政撚

唔好咁灰。
咁巴打係做野定係讀緊書 ?
做野做緊咩 ?有咩出路指點下其他讀政政嘅巴絲 ?
Btw 其實政府工好難入

鬼叫細個唔想讀書

22k 對我呢啲搵緊工嘅垃圾大學生嚟講已經好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞