召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
非三大social science yr1留名

wait gg

利申 me 2
又想問下有無人份工可以出trip

你指去邊?返大陸既大把

more

好多merchandiser / purchasing 果類都有得返,有d 仲寫明stationed in china

你指去邊?返大陸既大把

more

好多merchandiser / purchasing 果類都有得返,有d 仲寫明stationed in china

仲有咩?stay 南中國定上海北京先?
我知依家已經好少請香港人上大陸,特別係fg (除非你係大陸果啲高考後去香港讀大學果啲)

我果份 大約一個月至個半月一次
多果陣一個月兩次

more

我知依家已經好少請香港人上大陸,特別係fg (除非你係大陸果啲高考後去香港讀大學果啲)

做廠好多,唔會話無

多果陣一個月兩次

出邊到?我都想搵份工出多d trip 見識下
廢大中文系路過
準備轉科

轉咩科呀

好吃香但辛苦既專業
準備轉科

轉咩科呀

好吃香但辛苦既專業

唔怕辛苦,咩科

多果陣一個月兩次

出邊到?我都想搵份工出多d trip 見識下

日資公司 所以出日本

做廠好多,唔會話無

廠就算鳩數啦
做到後期一係要station, 一係俾大陸人replace
搵左幾個月工 終於搵到份18k辛苦文職工
利 16 ss fg
準備轉科

轉咩科呀

好吃香但辛苦既專業

唔怕辛苦,咩科

More
垃圾中文系畢業,諗住做記者編輯個d

但發現自己係唔想用腦d人

之後去讀d短期工程course

做左2年技術員15k

今年好好彩,有公司有個工程部主管位請我22k

結論:好後悔讀乞食科

做左2年技術員15k

//短期工程course//
技術員

可唔可以講下大概做d咩?
利 16 ss fg

咩辛苦文職工?
利 16 ss fg

咩辛苦文職工?

18k
利 16 ss fg

18k 辛苦都值
利 16 ss fg

咩辛苦文職工?

18k

某政府部門總署
利 16 ss fg

18k 辛苦都值

好耐冇見 你搵到工未?

做左2年技術員15k

技術員

咩工程course

做左2年技術員15k

技術員

咩工程course

油漆 鬥木 水電 個類

每個course都係1,2個月就完

做左2年技術員15k

技術員

咩工程course

油漆 鬥木 水電 個類

電工A牌

做左2年技術員15k

技術員

咩工程course

油漆 鬥木 水電 個類

電工A牌

要四年經驗

你學咩
其實唔係好多工會出trip
因為無喇喇搵條友由香港去外國個cost都唔細
不過你出過trip之後就發覺之前諗既野都係fantasy
可以出trip既工有:
Audit: 出到你唔想出, 任何科既fresh grad想出trip就搵audit firm, 包你3份之1時間唔係香港
Sales: 睇做咩products, 不過你預左要出去expo, 如果你公司係外國corporate, 有機會每年要去總公司報到(不過呢d位fresh grad唔易搵喇)
Product Corporate Marketing / PR: 有新product就要出發, 以前有frd做epson遇到有新products就帶d記者去日本
Engineer: 返大陸喇
Merchant: 我唔建議大家做喇, 夕陽行業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞