召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
非三大
讀中文,第一份工做編輯仔,9.5K番六日。依家係社福機構做個19主任仔14k。最近想轉工,黎緊有第二間社福機構叫我去見工,開左佢17K,唔知見唔見得成

今日收到offer call,不過要我做低一個grade既位,做番助理仔,人工就比依家多1.5k,但要番5.5日同要番夜更,所以推鬼左

其實好想做社福機構,感覺工作好似好有意義咁
定我ff太多?
利申: 2017 social sciences (non sw) fg
非三大
讀中文,第一份工做編輯仔,9.5K番六日。依家係社福機構做個19主任仔14k。最近想轉工,黎緊有第二間社福機構叫我去見工,開左佢17K,唔知見唔見得成

今日收到offer call,不過要我做低一個grade既位,做番助理仔,人工就比依家多1.5k,但要番5.5日同要番夜更,所以推鬼左

定我ff太多?
利申: 2017 social sciences (non sw) fg

可以話你知部分社福機構比商業公司更商業

定我ff太多?

仲要乜鳩都要跑數

定我ff太多?

仲要乜鳩都要跑數

求詳情
跑數姐係點?揾case? 我有聽過社工要自己揾case, 但係我non social work
見工話七日通知。今日第七日 ,今朝忍唔到打咗去問 ,點知in我果個走開咗 ,第二個人聽叫我留低資料話會叫同事再通知我 ,應該已經衰咗。不過好想好想親口完咗件事佢 ,唔想心掛掛。有希望咁

機會總會黎,加油

最後都係冇call。第一次interview 衰 (之前幾次都有offer 但唔啱而推咗)今次呢間想做又係大公司但唔請 明明in嘅時間完咗講好多公司結構 ,工作內容等 ⋯ 諗住有機點知
見工話七日通知。今日第七日 ,今朝忍唔到打咗去問 ,點知in我果個走開咗 ,第二個人聽叫我留低資料話會叫同事再通知我 ,應該已經衰咗。不過好想好想親口完咗件事佢 ,唔想心掛掛。有希望咁

機會總會黎,加油

最後都係冇call。第一次interview 衰 (之前幾次都有offer 但唔啱而推咗)今次呢間想做又係大公司但唔請 明明in嘅時間完咗講好多公司結構 ,工作內容等 ⋯ 諗住有機點知

Hr成日俾假希望人
三大soc sci year3留名
好撚驚啊屌好後悔冇努力讀書
雖然就算first hon都唔見得有乜用
當年同學介紹入去做兼職, 之後轉埋全職

全職9500
16fg 非三大 soc sci 13k做記者
好想走,但唔知可以走去邊
想出國讀書避世,但冇錢,就算有錢都驚將來搵唔到野做
做銀行狗做左年半,人工~30-40k

不過壓力真係大到仆街,感覺會好快痴線

當年我做銀行工, 差d想公立醫生轉介我去精神科
三大soc sci year3留名
好撚驚啊屌好後悔冇努力讀書
雖然就算first hon都唔見得有乜用

First hon 出到嚟都一樣係乞食

要追數 ? 但人工好可觀 ,包埋睇精神科嘅錢

機會總會黎,加油

Hr成日俾假希望人

寧願sd email 通知聲等我死心
呢七日晚晚瞓唔好。精神折磨,我係好上心嘅人 ,做野唔會點出錯。但因為上心 ,成日好多無形壓力比自己
搵工足足搵咗兩個月。感覺好似老咗成年咁

Hr成日俾假希望人

呢七日晚晚瞓唔好。精神折磨,我係好上心嘅人 ,做野唔會點出錯。但因為上心 ,成日好多無形壓力比自己

你已經有幾個offer 啦喎 你唔要姐 我報咁多都得個桔
有冇interview勁既巴絲俾下interview tips
把口本身都唔係好talk得,仲要用英文講
講野窒窒下咁,究竟點先chok到個自信樣出黎

要追數 ? 但人工好可觀 ,包埋睇精神科嘅錢

Yes
人工佢老母就可觀, 當時我入職人工仲衰過的士狗

利申: 早幾年被收購果間
有冇interview勁既巴絲俾下interview tips

首先伸直條腰先
諗緊不如maj多一科bba
不過會勁chur 讀唔掂都唔會俾你declare

BBA 都冇用的

係就讀專業仲實際。

識人本身大學讀BBA,去到final year 覺得自己就算grad 到出來都搵唔到工。於是就一邊讀BBA,一邊響公開大學讀地盤安全文憑。

三年後的今日,佢月入四萬。

安全佬有事好撚大獲 好似係

首先伸直條腰先

坐直個人都掩蓋唔到我講野冇point既事實

Hr成日俾假希望人

你已經有幾個offer 啦喎 你唔要姐 我報咁多都得個桔

雖然有幾個。但當中包含嘅有啲真係好狗。
E.g. 明明報admin in 完比offer 但睇清楚個post 竟然叫我做marketing 要跑數
Eg 番六日11k 12個月糧 冇花紅

首先伸直條腰先

好難講比你知 ⋯ 雖然狗吹可以爭取時間 ,但最重要係轉數 ,要快要準。

佢問問題你就要係心到定位到底佢呢條問題想問嘅係咩野 ? 純粹表面問題定其實有伏位 ?

答果時要有層次 ,問你對某事嘅個人意見 ,答就要由遠到近。視野要廣 ,宏觀到微觀。多角度分析 ,一路講要諗定下個points。

又如佢問你優點缺點 ,缺點要講啲兜到嘅 ,比如話好固執 ,例子 :做事好有要求 ,同事可能覺得我煩 ,但我堅持一定達到標準先得咁

其次 ,技體動作 ,可以 attract attention ,好似一個talk 咁 , 主導權係自己手 ,問一句就答一段 ,唔好yes no question 咁答 ⋯ 但唔好離題或吹好大 (到時佢問你吹嘅野你答唔到反而重衰)

直視對方表示自信。等等等等 ⋯

首先伸直條腰先

最最最最重要 ⋯ 要諗清楚佢想要咩答案先 ⋯ 唔好亂答。一亂答隨時推自己去死。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞