召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
social science
慘過狗

做緊助理(打雜) 得萬幾蚊
乞食科留名
慘過狗

正常
慘過狗

正常

人生已完
慘過狗

正常

人生已完

好過我冇野做
慘過狗

正常

人生已完

ss真係食得屎

自己都係讀ss
慘過狗

正常

人生已完

ss真係食得屎

自己都係讀ss

香港嘅大學應該cut晒ss,免得害人子弟

人生已完

ss真係食得屎

自己都係讀ss

淋病都係ss

人生已完

ss真係食得屎

自己都係讀ss

淋病都係ss

屌你,果時既大學生點同而家既大學生呀

淋病都係ss

果時咪機會多啲咁解囉
我fg 果時咪一鳩樣覺得自己生不逢時

淋病都係ss

果時咪機會多啲咁解囉

原來巴打,冇睇id tim
非三大文科人非語言15 grad
做shipping 文員仔 12k

講多啲先...畢業出黎第一份工靠agent搵,5.5day 11k,中晒伏日日ot 到2046 ,再加上過試用期佢加得我400蚊: 我頂佢唔加都無咁嬲 做左半年左右頂唔順辭職
兩星期後再搵到工,12k 5 day 14個月糧,最緊要唔駛ot 人工都係低但起碼好過之前
奉勸FG一句,搵工真係唔好靠agent 多數中伏,佢地都唔會理你

講多啲先...畢業出黎第一份工靠agent搵,5.5day 11k,中晒伏日日ot 到2046 ,再加上過試用期佢加得我400蚊: 我頂佢唔加都無咁嬲 做左半年左右頂唔順辭職
兩星期後再搵到工,12k 5 day 14個月糧,最緊要唔駛ot 人工都係低但起碼好過之前
奉勸FG一句,搵工真係唔好靠agent 多數中伏,佢地都唔會理你

巴打/絲打 見第二份工果陣 有無比人追住問點解第一份做六個月就走
我宜家呢份工打算做埋下個月裸辭(辛苦且發覺無前途)我fg 呢份工做左7個月 唔知對搵下一份工有幾大影響
我都覺,搵agent真係幾易中伏
乞食科master留名
屋企成日以為大學畢業出黎至少搵兩皮一個月,開口埋口叫我快啲入政府做AO

巴打/絲打 見第二份工果陣 有無比人追住問點解第一份做六個月就走
我宜家呢份工打算做埋下個月裸辭(辛苦且發覺無前途)我fg 呢份工做左7個月 唔知對搵下一份工有幾大影響

我係絲
有啊我見左幾間公司都有問,我答佢舊公司要搬,個地方太遠我接受唔到 佢問埋我搬去邊同知我住邊之後就無野了
老實講,你做得耐辭工佢又會問你點解辭職,做得幾個月辭佢又會問同一條問題 最緊要係睇你點解釋姐
你話份工辛苦無前途,我就勸你見工個時唔好咁講啦,因為有邊份工唔辛苦

係啊 因為佢地只係想搵錢唔會理你岩唔岩又係咁幫個間公司壓你價 最緊要係你相對份人工係會低因爲佢地會食你份糧 (公司要每個月比返錢間agent,佢地咪開低啲價囉,話就話agent錢啊係你比但最終都係你比

係啊 因為佢地只係想搵錢唔會理你岩唔岩又係咁幫個間公司壓你價 最緊要係你相對份人工係會低因爲佢地會食你份糧 (公司要每個月比返錢間agent,佢地咪開低啲價囉,話就話agent錢係你比但最終都係你比

我係絲
有啊我見左幾間公司都有問,我答佢舊公司要搬,個地方太遠我接受唔到 佢問埋我搬去邊同知我住邊之後就無野了
老實講,你做得耐辭工佢又會問你點解辭職,做得幾個月辭佢又會問同一條問題 最緊要係睇你點解釋姐
你話份工辛苦無前途,我就勸你見工個時唔好咁講啦,因為有邊份工唔辛苦

講明先我話舊公司要搬唔係吹水係真有其事,個地點都係真既,所以你要搵個合理的理由啊

果時咪機會多啲咁解囉

原來巴打,冇睇id tim

我都叫social 畢業,老實除左出嚟做專業人士嘅科以外,出到嚟好多科都乞米啦

每個人條路都係自己慢慢摸,可能你無情白事識左啲人又會改變晒

早排睇日本城個ceo 個經歷都攪笑㗎,19歲出嚟揾part time, 個濕鳩老細話不如你入股做埋老細,點知做吓做吓間公司上埋市

我03年收過一個shipping offer 7.5k
我有個同事social science 早兩年grad 而家一齊做緊地盤
3大乞食科grad做緊ngo 諗緊疊埋心水考政府定讀返個社工master好

我係絲

講明先我話舊公司要搬唔係吹水係真有其事,個地點都係真既,所以你要搵個合理的理由啊

我月尾開始做ra 個dr見我個時叫我official interview 唔好講地點,因為如果份工值得,地點幾遠都應該做,講份工學到d乜/點prepare你之後既career好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞