召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike

我月尾開始做ra 個dr見我個時叫我official interview 唔好講地點,因為如果份工值得,地點幾遠都應該做,講份工學到d乜/點prepare你之後既career好

如果我新界日日番工要用兩個鍾 來回四小時
工作時間八小時 真係可以唔睇地點咩 咩火都磨到冇喇

之前我番何大
來回3個鍾including 50 mins walk

地點真係好緊要,如果要我日日返工晒幾個鐘,有幾多野學我都唔做
非三大文科人非語言15 grad
做shipping 文員仔 12k

我03年收過一個shipping offer 7.5k

就算依加FG啲人工都係偏低 生活成本係咁升,人工就都係咁,日子好難過

就算依加FG啲人工都係偏低 生活成本係咁升,人工就都係咁,日子好難過

唔怪得有D FG走去做保安, 好聽D叫物管
甚至等夠三年車牌渣巴士

我都叫social 畢業,老實除左出嚟做專業人士嘅科以外,出到嚟好多科都乞米啦

每個人條路都係自己慢慢摸,可能你無情白事識左啲人又會改變晒

早排睇日本城個ceo 個經歷都攪笑㗎,19歲出嚟揾part time, 個濕鳩老細話不如你入股做埋老細,點知做吓做吓間公司上埋市

你啱 我都摸緊 不過新年想摸都摸唔到 只好寄望新年後搵到一份好工 唔想做hea 工 唔想做一年記轉 想比心機搵份有用/前途嘅工
都唔想做住狗工搵工 覺得騎牛搵馬唔係咁好 不過又好心急 好迷惘呀

試吓唔同嘅嘢,睇多啲嘢,識多啲人

我識人係屋企賭poker 賭到對家請佢做莊家
你去揾咩?又唔會揾到/學到
自己條路自己行出嚟

我最近搵緊d retail post
睇你既回覆受教了
大家早晨 我是一件廢物
非3大文科(非語文)11年grad
Fresh grad果陣9k
而家15k 做media

開始低都ok嘅,最緊要有得加同加得快

我有時睇住啲細我十年嘅,揾3幾萬但係到左頂,之後仲有幾廿年果啲仲頭痕

如果香港揾唔到,真係睇吓其他國家啦

甚至等夠三年車牌渣巴士

我望住我屋企大堂個座頭咪就係咁囉
不過積極啲睇,邊行都係,用心做實有人見到嘅

見工俾多個意見大家啦
講多啲自己經歷過嘅事例,依家有common sense都係skill嚟㗎,好似隔離post 話訂40盒紙變40箱,呢啲咪冇用心囉

Jumpy 唔jumpy 睇你點講,通常年紀大/傳統行業會好介意。就算做3個月唔做都冇問題,咪話試用期你試我,我試你,試完3個月覺得有問題,同上司傾過冇改善,所以唔浪費大家時間。我Buy 呢啲答案喎

你啱 我都摸緊 不過新年想摸都摸唔到 只好寄望新年後搵到一份好工 唔想做hea 工 唔想做一年記轉 想比心機搵份有用/前途嘅工
都唔想做住狗工搵工 覺得騎牛搵馬唔係咁好 不過又好心急 好迷惘呀

自己條路自己行出嚟

睇你既回覆受教了

唔好咁客氣,見咩呀?
social sciences,grad左一年,做零售,有廿K度,返5日但冇前途可言,唔知條路點行
16grad 三大 文科(非語言)1st hon
11.5k 5.5days 記者

三大畢業都咁

屌16grad

記者入行人工係咁

考RTHK啦,人工高好多
做intern有冇用?
出年畢業但係到而家都未成功搵過一份intern
讀SS嘅巴打有無後悔無讀SW

冇 因為sw唔岩內向同唔鐘意講野既人 即係我
大家早晨 我是一件廢物

廢物

冇 因為sw唔岩內向同唔鐘意講野既人 即係我

冇後悔 因為已經過咗 但會迷惘搵咩工
social sciences,grad左一年,做零售,有廿K度,返5日但冇前途可言,唔知條路點行

做住先囉 慢慢諗清楚自己想點 草下錢咁

甚至等夠三年車牌渣巴士

我望住我屋企大堂個座頭咪就係咁囉
不過積極啲睇,邊行都係,用心做實有人見到嘅

見工俾多個意見大家啦
講多啲自己經歷過嘅事例,依家有common sense都係skill嚟㗎,好似隔離post 話訂40盒紙變40箱,呢啲咪冇用心囉

Jumpy 唔jumpy 睇你點講,通常年紀大/傳統行業會好介意。就算做3個月唔做都冇問題,咪話試用期你試我,我試你,試完3個月覺得有問題,同上司傾過冇改善,所以唔浪費大家時間。我Buy 呢啲答案喎

多謝分享
我都覺做幾月走其實冇問題 ,但hr會直接唔比你in
所以如果得幾個月唔好寫去cv 如果唔係in 都冇得in 直接落大海

真係好低

自己條路自己行出嚟

睇你既回覆受教了

唔好咁客氣,見咩呀?

想搵planner ,有無咩建議
如果我做10個月就轉行,咁好唔好落cv..

我好撚想走
準備轉科

Year

Year 幾 ?轉咩科

Yr1 轉poly surveying

睇你既回覆受教了

唔好咁客氣,見咩呀?

Product planner?
每間公司啲job title可能差唔多,但係做嘅嘢好唔一樣,你自己想做邊方面?

唔好咁客氣,見咩呀?

Product planner?
每間公司啲job title可能差唔多,但係做嘅嘢好唔一樣,你自己想做邊方面?

想試下demand planner, 做下forecasting, 計下數,好似幾有趣
如果我做10個月就轉行,咁好唔好落cv..

我好撚想走

捱夠一年喇 一路搵工一路拖住先 反正都唔係一走就立即有offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞