召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
就黎grad諗緊報唔報master逃避下好

grad完ft讀post grad 之後出黎叫你搵返12 13k 仲衰啦
大家點睇細公司vs 大公司

grad完ft讀post grad 之後出黎叫你搵返12 13k 仲衰啦

正解。除非個master 係真係有用。唔係為讀而讀比做廢青更on9。因為浪費緊嘅係錢同時間。

我上年同樣時間都諗緊呢個問題 , 但讀完個冇用嘅master 條路唔會好行啲
16 年 soc-sci grad
Hea同做下part-time到而家搵工
想問下巴絲如果想做ngo有邊間好?(唔想做籌款)

同問!其實好想做下ngo因為好似好有意義咁

上面做緊ngo 嘅巴打話 做ngo 好無意義。因為budget 有限。日日為追數而活。好慘咁話

我下星期都有間ngo 叫我interview. 驚佢開個價低
但真係唔想再等落去再搵落去。分分鐘低市價2-3k

依啲ngo係咪得好少opening? 唔多覺有招募,想入都難

大把 咁既人工佢地都好難請人

其實到底點平法? 應該唔會衰得過記者掛

一陣in 完話你知有幾低 如果有offer
三點in
兩點半到咗。但等到三點九重未in 等。完全冇人理 想走。
留個名
就快爆,下個post再入黎睇睇

正解。除非個master 係真係有用。唔係為讀而讀比做廢青更on9。因為浪費緊嘅係錢同時間。

我上年同樣時間都諗緊呢個問題 , 但讀完個冇用嘅master 條路唔會好行啲

Me master

假切你你讀完 去in普通 fresh grad都得既post 人地心諗你master都黎係咪玩野 又唔預你做得長

in過陣又challenge 你

到最後你in其他公司 你又唔報個master學歷上去,咁你讀左一年ft master結果得出來真係咩都無
三點in

咁痴線 等成9個字,好賤
咁西既間野
三點in

咁西既間野

最後等足一個鍾先in Ngo 做野係咁??
冇問salary in 完就走咗 唔做

假切你你讀完 去in普通 fresh grad都得既post 人地心諗你master都黎係咪玩野 又唔預你做得長

到最後你in其他公司 你又唔報個master學歷上去,咁你讀左一年ft master結果得出來真係咩都無

啱呀 正正就是點解唔讀上去嘅原因
何況好多master 都好垃圾。識個單車手 3hons 去咗教育大學讀都收 條友IELTS 拎5.5。做project 啲野又垃圾。

能力 、成績 、英文 都垃圾中嘅垃圾。都有master 收

讀master 前記得簡啲好啲有認證嘅master 讀
三點in

咁西既間野

等一個鐘
好賤,當interviewee d 時間唔係時間咁
西工 比我走左好耐

Me master

加油
三點in

咁西既間野

等一個鐘
西工 比我走左好耐

諗住等到四點就走。佢三點五十六分叫我in
三點in

咁西既間野

等一個鐘
西工 比我走左好耐

個interviewer 有無講唔好意叫你等咁耐
睇佢都係叫你等一個鐘in就in 15分鐘果d
三點in

咁西既間野

等一個鐘
西工 比我走左好耐

In 咗廿分鐘
有冇人分享下interview 完點先估到成唔成功 ?
聽過有人話如in 完條友有同你講解下公司架構。個post要大約做咩就多數成功。

但我試過條友講解完最後都係冇call
有冇人試過冇講解都有offer
成工絲仲未搵到工?
民航處請助理民航事務主任(民航行政管理),負責監管航空安全和保安等,月薪29,455至37,570元。

公務員post嚟,各位巴絲諗諗佢

呢d通常要有番幾年相關經驗

依份工個行業咁專門, 開個 vnc 寫得個幾句咁空泛既要求。 真係離譜, 哂時間。

啱。報嚟都無謂

大學有邊個degree 係同呢個post有關
個撚個都係報完做準備功夫
覺得唔夠人爭就打定輸數
唔怪得仲量緊地
Good luck everyone
有冇人分享下interview 完點先估到成唔成功 ?
聽過有人話如in 完條友有同你講解下公司架構。個post要大約做咩就多數成功。

但我試過條友講解完最後都係冇call
有冇人試過冇講解都有offer

講解架構 唔代表咩架喎 佢地基本要講既野嚟
全日唔係 in 你一個人, in 完你 , 可能仲有幾個要 in
講架構 唔係 d 咩交流。

以我經驗呢, 佢問你既問題, 你答左既答案, 之後佢會再補充內容, 你又再接到個波, 再發揮一輪 , 重覆兩三次。
你會 feel 到, 大家討論既方向係一致, 做到交流, 你成功率就好大。

謝謝解答 祝我成功喇。

啱呀 正正就是點解唔讀上去嘅原因
何況好多master 都好垃圾。識個單車手 3hons 去咗教育大學讀都收 條友IELTS 拎5.5。做project 啲野又垃圾。

能力 、成績 、英文 都垃圾中嘅垃圾。都有master 收

讀master 前記得簡啲好啲有認證嘅master 讀

咁佢讀黎做咩
三點in

咁西既間野

等一個鐘
西工 比我走左好耐

In 咗廿分鐘

咁賤,好唔尊重你囉!連基本尊重都唔識嘅公司唔做都罷啦 俾我係你就走左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞