Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
直接aeoncity 買Q700C 啦
Q700B 先啱
英國版最好問番seller, 未必個個firmware都可以掛到字幕
analog out理論上係冇latency, 不過我反而唔sure既係部機既mic receiver過mixer再audio output唔知係咪真係align得咁好
抆晒其他hdmi device, reset完再試, 唔得就試下搵另一部電視試, 再唔得就有機會死hdmi板
直接Q930C
以前比較過UB820, 好似係得AUDIO輸出有分別, 如果用HDMI ARC接HIFI, 似乎冇分別
屋企人嫌電視本身細聲 特別係睇戲時
我諗由電視喇叭轉soundbar 都實有升級感嘅
咁s60b 配q sym係咪會好啲?
Avlife係咪正常有兩條試?
無位放箱 如果有應該考慮左s517
想請問下各位巴打 JBL 1300x 同1300 會點揀?
睇左分別係差 2吋 Sub 唔知分別大唔大, 同埋 1300X 應該得水貨?

同埋其實soundbar 水貨有無concern? 唔該哂!
究竟點樣先可以玩好 HDMI ARC & eARC 呢兩個功能!

https://www.youtube.com/watch?v=jutRBpZC-Zk
抵 快啲買埋後置
其實ARC同EARC係冇野可以玩 佢只係一個feature令到HDMI port可以同時做到input&output

不過佢講下d基本野解釋下都好既
如果唔care水貨定行貨, 一定係有大買大

同其他電器一樣, 水貨都係一壞就total loss 依樣野就睇自己接唔接受到了
q-symphony只係一個gimmick, 唔造成一個影響購買既因素

avlife未必有, 因為兩條都係低階, 中/高階先會齊d, 去試之前最好打去問下先
只夠地方放一條既話

1. ambeo mini
2. bose 900
3. ambeo plus

想問下大家會點簡
用咗一排 性價比高
聽歌麻麻 睇戲唔錯
如果有空間 建議直屌上990
多兩個單元就多兩個單元 一定會好啲

5000-6000呢兩隻最抵玩
亦都唔建議再買貴啲,因為空間同戲種好影響音效
再貴啲係會好啲,但係自己屋企好難聽出分別

除非你屋企擺位係預咗放音響。
我會簡ambeo plus

睇d單元既擺位, ambeo係正路好多, 環繞既效果都會比bose 900好
5-6k依d價位以前只係可以買到比入門高階一級既型號, 依家市場飽和左, 多左選擇, 已經可以買到成套有前有後有sub, 要求唔高其實都夠用了

soundbar作為入坑既器材, 我自己都幾推薦一黎就成套入, 例如q930/q990, 然後想再有好d既表現就換番真正既home theatre喇叭setup
屋企空間問題 淨係夠擺70cm soundbar
一千頭有咩選擇 睇左幾款都要100cm
新手想問駁電腦聽歌係咪買speaker比較好?

除咗3.5 Aux in, 有冇啲speaker有內置sound card可以駁電腦USB? 音質會唔會比3.5好/少啲noise?

budget 1k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞