Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
唔該巴打
用緊cambridge tvb2平時睇電視好地地,但係用airplay播片就每5秒左右斷一斷綫再連返,有無手足知係咩問題點搞好
爬左少少文 2k內 入門 係咪S217比較推薦?
同埋想請教通常係邊度買平啲?
請問依家入手sony HT-A9 值唔值得呢
av life 好似 10380 但呢條link 要5月10先ship
好奇想知,坊間d bluray 連 5.1 home theater
有冇Arc / eArc 功能,如LG samsung sony pioneer...果d
如果有,又可唔可以將 tv 音訊 source 自動 input 返去個 surround 度

想平平地買set suround 俾老人家睇netflix用
買成set amp + speaker 又好浪費
買Bluray 家庭影院組合,如果冇Arc
又驚老人家每次開電視唔識set
依家應該冇廠會再出有BD 機嘅5.1 套裝機,一係就買依套Pioneer,有ARC

https://universal88.com/product2.php?id=9827
想問平平2000蚊內
想玩atmos 既話係咪得sony 隻HT-S2000?
求推介
諗住買sony電視

Q930C $4480
係咪已經無得輸?
同Q990C比較差成$2000...
係, 性價比黎講冇得輸, 我見price.com有$4280了, 除非年度組合再平d, 否則q930c係目前黎講4k價位最佳選擇
冇需要買低階sony, 3.1唔係真atmos黎, 2k內可以直接s517
如果老人家用就soundbar算吧, 佢地都唔會太著重個聲音效果, 簡簡單單最容易troubleshoot
差唔多平香港一半, 如果岩聽又唔介意水貨既話可以去既, 不過要睇清楚係咪universal voltage先
以soundbar黎講唔入門了, 香港JBL soundbar旗艦型號, 香港冇1300x, 1300已經係最高級了

推薦你去avlife試一試先, 可以同q990c比較下, 個低頻量既分別都幾明顯
a9要配subwoofer, 唔買sub既話表現好一般, 除非你空間唔方正需要a9既靈活性, 否則可以用相同既價錢買其他旗艦soundbar
2k入門可以直接買s517, 平左好多了
細bar就sonos beam, 依家bose 900都減左價, 5k頭就有
老人家指明唔要soundbar,要真 surround
睇睇下pioneer 有套 htp-076 好似仲抵
感謝解答
你意思係你會 prefer q990c?
真係好平呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞