Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
q600c既環繞同低頻表現會好過sc9s, sc9s d聲就平衡d, 但係q600c只可以配9200s, 同埋samsung一向最低階都有機會出事, 之前因為processing power太弱會有sound skip, 今代唔知仲有冇

q600c同q700c差得1舊水, 真係唔太吸引, 依家最抵都係直上年度組合q800c+9500s, 不過冇位就冇計
用過SN7CY,覺得啲聲好薄
咁既價錢你要樣樣野都好就冇咩可能, 係s517依家咁平既時候, 依兩支連入門都算不上, 推薦入門依然係最起碼s517

sn7cy比s217叫做有upfiring driver, 雖則個atmos表現都係麻麻, 但係都會比s217既包圍感略為好少少, 各有各優勢既, 多d可以睇#594

玩緊active crossover, 家用既analog crossover好少之餘仲要好貴, digital crossover又唔想用, 因為要做多次ad/da, 最後去玩車crossover, 平平地又做到想做既野

依家preamp兩個output, 一個去power amp, 另一個經active crossover, 過lpf只留番80/60hz以下既frequency入subwoofer, 咁就唔使郁隻sub本身既crossover可以開盡佢比lfe, 完美一sub兩用

遲d就試埋用單獨output, 去埋hpf睇下個coherent點樣, 需要d時間開壇做measruement, 因為隻crossover個setting似乎唔係好準
S217清好多
Yamaha又平過佢又清過佢 但atom 差d
第一次用soundbar有問題想請教
LG C3 with s517
係唔係條hdmi插曬兩邊都support eARC既port就可以?
有冇需再係電視/soundbar上面再set
綜合睇完樓主介紹 最抵買係唔係JBL 1300?
10k筆直 點揀好
除左a7000仲有咩選擇?
抵的話就未到佢, 只要計埋CP值的話, SAMSUNG係冇得輸
係, earc to earc, 電視audio setting set番做hdmi device就得
10k a7000都唔係一個好選擇 最簡單就990c

其他牌子10k買唔到旗艦/成套setup
但我用緊Sony TV 會唔會操作上唔方便? thanks
JBL1300會唔會好過990c
唔會,都係同其他aoundbar一樣,開左cec一個搖控搞掂
環繞包圍感q990c略勝,jbl低頻量感勝

計cp值的話,jbl一條差唔多買到samsung兩條了
去面市問?
請問成套買有4舊野?
感覺太多無位放
想少D野係咪直屌s517算?
Q990C
Yes

Soundbar主體
Subwoofer
2個後置喇叭

冇位就唔好買9500S後置
請教一下
打算入手S517 ,$2000
需唔需要另外買sub仔,見佢幅圖有sub仔
如果要有無介紹
條q990c成日斷線無聲, 明明直插hdmi, 又已經reset過....關唔關水貨問題
s517 應該有埋隻 sub 仔. 同一箱有條 bar 加 sub
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞