Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
依排又好鬼忙, 慢左覆post
可以睇埋sonos arc, 聽歌都順耳, 遲下有需要仲可以加其他speaker做埋劇院, 不過留意今年有機會出sonos arc既後繼型號
睇你同咩比, 依d幾百蚊既表現都差唔多, 取向分別, 依d level其實擺得落, 樣又岩睇就算

我推薦依家入門級最少都s517
sonos beam都係短bar既熱門選擇, 再平d就s60b/s61b

bose 600有upfiring driver個atmos表現會優勝少少, 不過其他方面同sonos都相近, sonos既軟件比bose好好多, 個ecosystem都成熟, 加後置仲有ikea簡
identify左邊部機會影響到先, 然後裝粒cec blocker係佢個hdmi port度, 不過果部機就會用唔到cec既功能
影音相關消息:

Samsung將會係2024年推出一個同google合作既3D spatial audio technology, 佢話會係atmos既對手, 之前既soundbar同電視都會support, 只要firmware upgrade就可以, youtube都會有content係support依個新既technology

唔知係唔係同sony個360 reality audio既野...拭目以待...不過我覺得應該會同hdr10+一樣, 雷聲大雨點小
會唔會有依個之後就唔support Atmos
thanks
想入黎請教下各位巴打 小弟岩岩入手a95k, 屋企位置唔多, q900c 嘅subwoofer 應該放唔到筆直6000

想一步到位, 但subwoofer 真係搞唔掂
年度最抵組合又出現了, 4000 budget下完全唔使諗可以直接衝
唔會 要完全取代的話個電影業界都要配合先得, 因為戲院大部分都係用atmos
DTS咁老手都搞唔掂
新興點 取代到Atmos
尤其串流個邊
LSX LT 咁平
我諗街價會再平多幾百
唔使7千 幾抵
搞到 第日想再換大幕 就可以sound bar + LT 咁既組合分家
Lg c3/g3配佢有冇咩問題
原先睇緊lg s80qr
兩個比較 邊個好d
唔要sub的話質素好少少既要去到ambeo plus, sonos arc依d, 全部都over你budget

岩budget既可以考慮bose 900, 不過之前好多鑊氣, 要唔要試就睇你自己
LSX冇聽過, 不過有試過LS50W2, 唔算好岩聽

如果有pc玩active的話我都係會簡neumann/genelec, 加隻dac, 係source度玩dsp
環繞表現一定係q800c+9500s贏
除咗沒得跟lg sound配lg 電視 一齊開個speaker 發聲外
仲有冇咩唔同/要注意地方 驚soundbar唔夾/setting有問題
仲用緊q700a +9500s

如果你驚唔夾機, 會有小問題的話, 其實所有hdmi device都有可能發生, 最常見可能有時會冇聲要轉下audio setting咁, 但係冇人可以predict到會唔會同幾時會發生

你想完全咩都唔使set, 有問題都有原廠support的話請買番lg, 有咩就直接call cs, 同牌子有問題佢冇excuse可以唔換
如果夠用完全唔急換, 依兩年soundbar都冇咩突破, 一係就升級直接玩喇叭
知唔知係唔係間間生活影音都做緊同一優惠 定指定分店
Monitor 其實都幾多選擇
Adam +隻 DAC pre 可能都會幾好玩
Sony係咪無新sound bar,想買A7000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞