Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
你同佢講盆野種種下變左喇叭 好抵玩
值唔值俾多1千上990C?
你夠空間就ok

Q990 soundbar長啲, subwoofer大隻少少
正😄
佢哋盡量平,益巴打,大家開心
想問下買左Samsung QN90C, 如果2000蚊內想配個 soundbar, S-Series HW-S60B 夠唔夠做? 見本身有低音唔洗配多個箱
定係Denon S217 好D
咁樣配好過就咁一set Q990C?
當然Q990C Q930C好啦~
剛剛開始用S517,二千有找,相當滿意
番到黎了 今轉咩都冇買, 行左joshin, shima musen同逸品館, 河口幾日都冇開, 見到金仔2手前後級都平, 不過冇得送機場要自己抬, 再加海關唔批, 最後都係算數

第一次睇TOHO自家既TCX院, 個院超大, 有成733個位, 音響都好唔錯, 可惜只係睇動畫完全感受唔晒套音響既最佳表現

部p-4500第二日就比人買走左 靚價
推薦S517>S217, 始終多channel, 唔似s217只係一支普通2.0 channel既bar
首先你要知你自己想要咩先, 如果只係聽歌為主既話, 6000 budget可以買到一對ok既active speaker

但係如果兩樣都要, 即係睇戲聽歌都想, 咁就直接買一套soundbar, samsung有前有後有sub成套就已經ok
見本身有低音唔洗配多個箱

從來冇依樣野存在, 物理限制係冇可能只係放兩粒一兩吋既單元就可以做到subwoofer 8吋甚至更大單元既效果
想買kef ls50做電視喇叭 其實睇戲係唔係同soundbar差好遠? 如果同單條soundbar 比較
原來係咁,謝謝賜教
q930c同q990c既表現唔會差太遠, 睇你要唔要多個hdmi in, q990c既本體多左3粒全頻單元比LCR, 另外就係後置都有側反射, 環境對稱下會有多少少包圍感

如果唔太在意既話Q930C都OK
睇下你單條soundbar係指咩, ambeo max又係單條, s217又係單條

主要係stereo speaker幾貴都好, 比盡佢都係得2.0, 但係soundbar就係最簡單去玩環繞聲音效果既方法

睇戲既話要環繞效果咁梗係soundbar會好過只係兩隻speaker
唔排除未來科技再進步可以做到, 不過依家想要好既效果就買番有subwoofer既型號吧

紅色既花
日版最正 不過ub9000冇得播sacd
LG個賣點係平, 如果budget有限, S80QR 4千蚊價位有前有後有sub都唔差了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞