Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
如果本身都用samsung電視, 應該真係無得輸
兩個型號各有優勢, samsung一直低頻表現一般, JBL既環繞效果又唔夠samsung強, 所以最好你自己試試先, 睇下你prefer邊款
依啲平嘅質素上都係差唔多
但係依個價位既avr+speaker唔好預期會有好好既效果, 你睇緊既套裝都係冇bluray player, 佢只係將d衛星喇叭+舊型號低階avr加埋一齊咁賣, 你有心想走依個方向既2手市場收隨時仲平
見佢Q800C都好想衝
本身係睇 bluray theatre 俾佢地,唔係貪部bluray
反正都係睇Netflix ,只係貪佢細細部易擺位
如果有eArc TV in 就perfect
但唔知用唔用到,風險有d大,博唔博好
咩 dts Dolby 佢地分唔到太仔細,地方又唔大
surround有聲定位好聲音夠立體已經滿足

提過soundbar , 佢哋完全冇興趣
所以最後諗緊不如揀番啲入門 avr + speaker 俾佢地
感謝
旱排見到avlife有1300x, 賣11xxx
https://shop.pohifi.com/products/jbl-bar1300x
如果SONY HT-G700呢?
係咪都係假atmos黎
床底電腦用,空間極細,stereo嫌阻埞
咁既情況追求soundbar是否不智
兩千畢直有冇好介紹
是, 其實買對細既喇叭仲慳位過soundbar, 例如eve sc203, elac dcb41

2千又細隻就冇咩好簡, 得番audioengine a2依d
係, SONY低階完全冇任何一支值得買
原來香港都入左1300x, 咁如果放得落的話可以直接考慮1300x, 隻sub 12吋
筆直有限,就Denon x1800 + Polk TL / mission 5.1 衛星set
鬆房就x3800 + 正式書架喇叭 + subwoofer
垃圾嚟
睇黎真係得返s517 岩價
其實老人家隨時連soundbar係咩都唔知, 不妨帶佢地去avlife試下成套既組合, 因為如果對聲有要求既, 依d低階喇叭組合都唔會滿足到佢地

老人家最緊要係方便同易troubleshoot, soundbar一條hdmi一條電源就咩都搞掂晒, 喇叭有咩壞的話要整仲麻煩
近期仲有隻Yamaha SR-B40A, Tomlee 特價
冇得比, 3.1.2 VS 2.1

YAMAHA依家全線soundbar冇咩可以簡得落手
規格就輸晒,聲底就睇個人啦
其實2000不如買Q700C
q700c要2千多少少, s517 2千有找, 入門黎講2k都叫做一個關口

如果兩支都唔使2k的話q700c有得再加後置係靈活d既
呢隻三星當贈品,最後比人拋售中,細舖剛好$2000
另外soundbar就係要用最簡單既配置做到環繞既效果, 本身得2.0已經完全唔需要考慮, 係s517咁低價既時候唔簡佢去買條yamaha得2 channel既落後soundbar真係冇咩可能
買左套Sonos
想請問下電視方面,觀賞距離約1米7。呢個距離睇65inch oled會唔會好大壓迫感?
65 啦
無後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞