Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
Sound bar發展有啲到咗樽頸
S216食唔到atmos, S217有virtual atmos, S217依家都咁平冇必要買咁多年前既S216啦..
係, samsung都加channel加到冇得再加, 依兩年都係小執, 硬件上冇咩大進步
其實sony A9個模式 行得幾前,差個中置可以無線同解決更加連線同品質穩定,可能我都會轉
呢個行貨定水貨價
咁我sofa 貼牆買邊隻好 原本睇中hw990c/ 930c
夠筆直 上最高 990 隻sub靚少少
sony 有未?
其實sony d 野有冇咩缺點? 除左唔抵之外?
sony今年ces冇新型號發佈
價錢完全對唔住佢既表現。A9有佢既可取之處,可惜都未係完善,對sony既期望會係改良版既下代a9
行貨,price.com都睇到
如果有下代的話,要睇下佢表現如何,不過佢兩隻sub都真係麻麻
真心一問 新屋入伙 想買soundbar睇戲用 20k budget有咩推薦
Sennheiser ambeo plus 同 sonos arc 比較邊支好啲? 屋企無位擺sub 所以之後都唔會加
買a5000唔買低音同後置係咪冇用
唔係好識,後置如果疏化貼牆既話係咪做咁放左右,有冇話要放幾高。

諗住係q700b + 9500s
可以放左右,單元向住皇帝位就得,高度就耳仔level
放左右 單元向返自己
耳仔水平
新出個隻osx s5 有無人試過
係咪仲好過s217
Domain Name: oxsaudio.com
Registry Domain ID: 2560535928_DOMAIN_COM-VRSN
Registrar WHOIS Server: grs-whois.hichina.com
Registrar URL: http://www.net.cn
Updated Date: 2020-09-18T09:05:52Z
Creation Date: 2020-09-18T09:00:16Z
Registrar Registration Expiration Date: 2030-09-18T09:00:16Z
Registrar: Alibaba Cloud Computing (Beijing) Co., Ltd.
Registrar IANA ID: 420
Reseller:
Domain Status: ok https://icann.org/epp#ok
Registrant City:
Registrant State/Province: GuangDong
Registrant Country: CN
Registrant Email:https://whois.aliyun.com/whois/whoisForm
Registry Registrant ID: Not Available From Registry
Name Server: DNS7.HICHINA.COM
Name Server: DNS8.HICHINA.COM
DNSSEC: unsigned
Registrar Abuse Contact Email: email@service.aliyun.com
Registrar Abuse Contact Phone: +86.95187
URL of the ICANN WHOIS Data Problem Reporting System: http://wdprs.internic.net/
>>>Last update of WHOIS database: 2024-01-11T09:53:01Z <<<

其實一睇個網都知係大陸野 雜牌貨唔知咩表現
睇你要求係咩, 都有user單支soundbar就足夠, 依家平左4千幾蚊都唔算話好貴, 環繞表現普普通通, 冇sub的話佢既低頻就唔太足夠了
兩支走向唔算相差好遠, sonos有自己eco system, 加野會方便d, sonos既低頻,環繞同atmos既表現都會略為比ambeo plus好少少

不過留意番sonos arc已經出左好多年, 佢得一個hdmi唔算好方便, 同埋2024有機會會出arc既新型號
20k我會推薦你買q990c水貨之後剩低既錢拎黎買多對active speaker聽歌
剩返既錢再推大部電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞