Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
謝謝提點!
琴日都試過唔用soundbar out駁主mon
就淨係電腦hdmi去soundbar 1
但變左冇聲出 響音效果到試曬每個都冇聲
冇理由, 就咁hdmi audio output去hdmi in唔會冇聲, 好大機會係windows setting錯
音效設定果邊轉左幾個source都搵唔到支bar
但geforce experience 音效設定果到應該會見到有支soundbar架嗎
唔知你做左咩setting, 最簡單既connection就係pc hdmi to soundbar hdmi (not arc), soundbar轉番岩個input, pc轉番去hdmi audio out就會有聲
今晚再試下先
AV生活上個月推緊LG 隻 S77S
但呢度冇人講,
$3000 budget 係咪得 S517可以諗?
想請教下
如果電視出啲聲唔靚
同埋部電視機我係插左chromecast
9成9時間都係用chromecast

如果想搭單可以電話airplay/bluetooth到過去播歌又有冇咩選擇?
我係應該買soundbar定喇叭?
新手未買過呢啲 屌細力啲
唔該巴打
想聽歌可以買對大牌子active speaker, 可以直接用streaming service connect, 唔需要經電視
有巴打報料S517已經唔使$2000, 入門黎講最平選擇
https://www.erinsaudiocorner.com/loudspeakers/elac_vela_bs_403/

erin measure左elac vela 403, 估唔到出黎既result都ok, 同我自己聽感都match, 我既in room response都係2k附近有個dip, 試下學erin落個eq睇下咩感覺先, 不過怕部膽機唔夠力會再大d distortion
但如果電視好聲啲 應該買咩
主要睇片多過聽歌 筆直最多$5000

聽歌只係搭單
avlife q930b 清貨 $4980, 最好打去睇下仲有冇
or
q800c + 9500s set, 都係4千幾
跌得好快下
正路, samsung一年一代, 所以先抵玩, 個價有得捉
睇左唔錯唔該晒
但我唔係三叔電視有冇大影響 定其實唔關事
唔關事, 有hdmi arc/earc就可以
我理解電腦(起碼N卡)要output畫面先會出到聲
soundbar分開插就可能要set出兩個screen先出到soundbar聲,不過我冇試過
咩叫set出兩個screen
當soundbar係插住個mon咁set,唔知得唔得
姐係電腦出soundbar hdmi1
然後電腦再出兩隻mon
衣加佢將支bar當左做一個mon
又較唔到有聲
屌支creative搞搞下聲都冇埋bug左咁
斷電有番一陣又冇左on99
我仲有支oxs s5 如果較到好細聲果時
底個喇叭會有低沉既卜卜聲同風聲係正唔正常
兩支野都好似有問題咁唉
剛買左q930c, 第一次用SB, 好震撼, 簡直係買電視既必需品
細鋪q930c <$5000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞