Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike

唔係咩靚野 不過入門依個價都ok
4500幾
係av life買
想請教下各位ching, 小弟用緊sony電視同一支好舊既sony soundbar, 呢排想upgrade下支soundbar
我而家開關電視既時候soundbar都會識跟住開關
我想問下如果我買其他牌子既soundbar 電視開關時支soundbar識唔識跟住??
可以
我Sony 配Samsung
電視開BRAVIA SYNC, SOUNDBAR支援HDMI CEC就可以
建議試咗聲先,雖然一千蚊soundbar 有中置係唔錯嘅bonus,但TCL 出品唔敢畀咩期望,建議搵埋Denon S316 比較吓
想問下買黎玩PS5同睇netflix 建議邊隻好?
夠budget夠位放就一定990
我見外國都幾推薦s60b 但香港少人提
我budget $2000內
連sub我知 s517
如果單巴s60b, sn7cy, s217邊款好?
丫 單巴仲有 yamaha b30a $12xx
S60b $15xx
Sn7cy $17xx
S217 $12xx
迷思

有無software or amplifier or soundbar可以連唔同牌子嘅藍芽speaker 變5.1
唔想拉線 都無乜可能拉線
之後set果個speaker 係 左 中 右 後 咁?
準備搬去新屋,想搞套surround sound睇戲,筆直$15000樓下,JBL bar 1300x 係咪好選擇,啱啱去咗av life 聽咗都唔錯
潛左幾日水去拜年&休息, 各位新年快樂, 希望今年大家都可以買到自己心儀既器材, 玩多D想玩既玩具
JBL唔錯的, 有前有後有10吋sub, 試聽完岩聽, budget唔係問題的話可以去馬
簡單黎講冇

複雜黎講係可以, 市面上既wireless transmitter+receiver存在左好多年, 買部av前級番黎, 全部rca out去transmitter度, 再係receiver入speaker
例如:

錢係一個concern, 另一個concern係你冇knowledge去tackle會發生既問題

我lg配Samsung都識自己開關
sn7cy係你個list入面唯一一支有upfiring driver既型號, 不過我個人唔會簡, 太舊啦, 加上atmos表現都係好一般

s217同b30a依類只係2.0 soundbar, 等於好少少既電視喇叭, 唔會係首選, 特別係s517咁平既時候

s60b假假地都叫5.0 channel, 當然唔會做到後置既效果, 不過千令蚊叫可以有多單元, 玩到virtual atmos咁
依家市面上主流既型號都有cec, 基本野黎唔需要擔心
有冇巴打預過支sound bar 一時時無左個背景聲
睇電視果時有時會無啦啦幾下無左背景得番人聲
唔知係咪壞定本身個節目咁
睇netflix 又唔係好見呢個問題
用緊s517 配sony 電視
thanks bro,
啱啱見到呢款 JBL Bar 800 兩個後喇叭都係無線
呢款如何, 有無咩評價

https://www.jbhifi.com.au/products/jbl-bar-800-720w-5-1-2-channel-soundbar-with-true-atmos
兩隻 HomePod 2 點睇
終於儲齊成套sony信仰影音
77" A80L,HT A7000,SW5,RS5
只需要2ch 的話唔差,但一對homepod 2 + Apple TV(駁返電視行HDMI ARC)都要五千幾,值唔值就要試過先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞