Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
你用咩source 睇動畫 我芙利蓮用BT 擺server 經 Apple TV 睇
入x4700 upmix 上 Auro 3D 有左中右聲(但後置好細聲)
佢info 寫5.1 可能只係你駁個套system 出5.1 但套動畫 只有2.0
試下upmix 上去
(Denon remote movie 制 揀)
如果只夠位放一條bar + sub 既10k 左右有咩選擇 ? 之前睇左好耐ambeo plus 但發現應該夠位放隻sub
本身Amebo 系有出自家無線Sub 但有點貴…

Sono arc + sub
Sony A7000 + sub
Amebo max 加有線sub

a7000 + sub 是否會好過 q800c
只計前面的話 會
A7000係旗艦 佢target 係 Q930 /Q990C
同埋有人拆過機
A7000 普遍單元大過三星少少
唔會, 無論環繞, ATMOS定高頻既表現SONY都係輸
放到SUB又放唔到後置的話, 10k我會簡JBL 1300水貨
有保養VS冇保養
SAMSUNG可以加後置, DENON唔得

Q700C本體9個單元, S517 7個單元, 調音都唔一樣

如果入門唔諗住加任何野既話S517都仲係最抵, 暫時比SAMSUNG平3,4舊
直接上Q930C, 睇price.com見到有行貨5.5k, 差5舊水買晒成套既效果會好好多
試下其他input睇下有冇聲先, 冇既話reset晒電視同soundbar setting, 抆電制hdmi等一陣再駁番試下

都係冇就可以升級
如果setting入面speaker level全部都出到聲, 加埋avr既audio format都岩的話, 似係個source bug左, 試下firestick既其他app?
但如果我本身係用samsung 電視就比較推薦q700b/c ?
見佢好似有個Q-symphony
netflix睇咋無咁複雜
佢source都已經係DD+ suppose有5.1
想買入門soundbar
S517 好定係A3000好

利申電視機係Sony
新手
兩星期前開始享受A95L + S517
隻sub分開開心好多
S517仲多兩粒upfiring
睇Avengers啲戰機係頭頂飛過起雞皮
我都係新手 想問sub 分開係咩意思
subwoofer,即係重低音喇叭
爬文睇冇理解錯的話
sub嘅單元大細、W數之類都好影響效果
soundbar內置嘅sub就相對好難做到分開一舊嗰啲咗勁
所以原本小弟budget唔多考慮緊S217
都比多少少揀咗S517
唔差嗰幾百蚊,係其他地方使少啲
Sorry,問多少少 舊subwoofer係咪要放廳正中間 形住放左右一邊會聽到大細聲定係要再單買多一舊subwoofer
據我所知sub嘅方向性唔強
一般人都係擺soundbar左或右嘅地下
我就擺右邊,因為soundbar左邊係牆
唔會有大細聲(至少我係1.7米距離聽唔出)
S517本身就係一條soundbar+一隻sub

以聲道setup嚟講
多數人3.1想upgrade都係3.1.2,5.1或5.1.2
如此類推
爬文好少見到話要3.1加第二隻sub變3.2
或者5.1變5.2
等其他Ching覆,我都想學嘢
諗緊買唔買返sony 既sb, 用埋部電視做中間聲道
q-symphony唔重要, 你可以出去試試兩支實物睇下岩唔岩聽先

幾百蚊冇咩所謂的話可以直接q700c, 未來仲可以加後置玩下
S517, SONY既低階完全冇可取之處
理解正確

soundbar好少玩到dual sub, 同埋靈活度有限, 多數都係加後置, subwoofer咁, 要將原本3.1既soundbar升級做3.1.2只可以換bar, 唔似喇叭咁可以一隻一隻加, 依個都係玩soundbar既唔好處
冇意義, 你支soundbar本身都有center channel的話點解仲要靠電視黎做center, 就算用a9, 我覺得就咁phantom center都比用電視做center既效果好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞