Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
同埋如果q700c岩聽都可以去馬, s517同q700c都係聽感分別, channel一樣的
s800b送既都係9500s? 問下有冇得加錢將S系換Q系?

如果有後置個包圍感會強D, 不過佢本體幼bar, 單元擺位都有好大限制, 真係要簡我會簡有後置既
唔算, 主要係ambeo冇得配後置, 同埋依個價位唔算好抵, 單碌我prefer sonos arc, 不過有機會好快有第二代
留番對喇叭再加soundbar嘛, 8000我都係推q990c成套入手

soundbar好少型號有得加3rd party sub, 中高階得ambeo plus簡, 其他有sub out既都係低階型號

買部細合併有sub out既加對書架仔玩啦, 唔好浪費左隻kc62
冇話咩浪費唔浪費既, 不過意義不大咁解啫, 佢單元大d, 低頻同清晰度都應該會比電視好既, 當D聲清D咁
sony就上番朗豪sony, 友誠英京, 阿二都有soundbar可以試

其他地區既話就去avlife
係咪開左spacefit? 試下用番surround mode
空間問題

可能要放咗隻kc62
除非搬入細房買隻細細地嘅喇叭夾佢,不過聽講kef主動式喇叭好伏
如果多數係藍芽同YouTube music 播歌同睇YouTube 既話買 kef lsx 2 LT 有無得諗
咁可惜 KC62 已經好細隻
我用左三個月已經係咁,叫三星上黎整
個software 咁差
硬件問題,師傅幫我換底版
點斷法?
想問下soundbar電腦既駁法
我用緊stage360 (伏左) 有兩隻電腦mon
衣加係display出hdmi去soundbar 1
然後soundbar out去電腦主mon
另一隻mon就照dp駁display
問題就係主mon有時同soundbar一齊自己熄
同埋開電腦果時主mon唔識著 要熄左再開
另外就係每次開機都要去dolby acess 果到開番dolby
求解救
伏唔伏唔敢講, 不過上代係多壞case

kef既active我只係聽過ls50w2, 唔算好岩聽既, 不過LSX依d細細隻既係幾方便, 但係如果要玩細active我會玩genelec
睇你空間同budget者, 如果但求方便的話當然係冇問題
依d level仲要只係virtual atmos既, 用optical咪解決晒你既問題
試過opt 但就用唔到個Dolby access
optical只係出到有限既surround signal, 不過你條soundbar只係2.0仲要假atmos, 我就唔覺得出stereo同surround會有咩分別...
點樣分真假atmos? 但如果要用hdmi係咪冇方法搞?
睇過果啲咩hdmi分插有冇用
請問我用soundbar
用ps5會間中斷聲

抆了其他hdmi位就無事
咁者係有衝突

咁做成衝突原因係hdmi線問題?
機已經熄咗,都斷聲
真atmos, height channel係有發聲元件去獨立做一條channel

假atmos, height channel只係用software mix出黎, 同其他channel係合埋一齊, 冇獨立既發聲元件出聲

你支soundbar只係得L/R兩粒單元, 即係stereo, 亦即係得2.0, 你見到既5.1 surround, atmos, 全部都只能夠用software模擬, 冇可能做到環繞效果

如果電腦有3個display output咪分開插, 反正都用唔著arc/cec, 依d功能
係你其中一部hdmi device conflict左, 一部一部試睇下邊部, 再買粒cec blocker比佢就得, 不過果部機就會用唔到cec既功能
早兩日去買多條verbatim hdmi 2.1, 發現左佢已經ultra high speed certified, 已經係屋企既第3條, 除左粗左d都幾抵用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞