Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
Q700B唔可以配9200S
想問下Samsung s95c配s517夾唔夾?有冇咩唔支援嘅嘢?
又或者2000左右有咩更好嘅選擇?
我主要打機同睇電影,唔聽歌
新手第一次買咩都唔識
麻煩巴打們了,謝謝
hello stepmic ching, 係呢邊都見到你, 多謝介紹q70c, 好滿意, 性價比高。

9200s 係配唔到q700b, 但我見俾多接近$2000 去買, overall 都超超地budget, 所以先諗9200s, 見無人放9500s 2手出黎。 需要焗買全新

我見淘寶9500s 個價好平, 講真, 如有問題都係拎過關做寄修都唔會辛苦, 但問題點解會平咁多既
淘寶9500s幾錢?
890蚊人仔
香港好似都係1000
我記錯左
邊到可以睇到呢? 我見官網同price. hk 都要1700 以上
我記錯左
唔緊要
soundbar冇夾唔夾依回事, 有HDMI ARC/EARC既電視就可以用

可以比多幾舊水的話睇埋Q700C
有promo連埋條soundbar買既時候9500s其實好平, 上年q800b+9500s先4千頭, 原價買就唔係好抵
比多80蚊買s517
ex750h好舊, 佢原生唔support atmos wor

用chromecast直入q990c, 係audio setting度enable番dd+就應該ok
bose 900既環繞表現比a7000好, 不過之前有唔少software問題, 唔想煩就a7000, sony除左貴, 表現同價錢唔成正比之外, 起碼software都穩陣

不過如果係我, 我會考慮埋sonos arc, 唔急就等下睇佢2024幾時出gen 2
係, beam gen 2 > ambeo mini
好 唔該巴打
因為我見s95c好似唔支援DTS,所以唔知有冇影響
咁我睇睇q700c先
冇影響, 你只睇steaming的話全部主流streaming service都冇用DTS

除非你玩碟先有影響
s95c 連Dolby version , Atoms 都無
係, 唔該bro.
https://www.flatpanelshd.com/samsung_qs95c_qdoled_2023.php

唔會掛, 2023年既電視點會冇atmos, dolby vision就一定冇, samsung行hdr10+架嘛
我錯了 ,有Atoms 無vision
明白晒,感謝巴打回覆
不過可能都係會考慮巴打你推介嘅Q700C
價錢差唔多之餘,成套Samsung好似配套啲
前者知道,呢個都掙扎咗好耐
但最後衡量我都係打機為主,呢隻會好過G3少少
所以最後都係揀S95C
9500s同梳化一齊貼牆擺會唔會太近?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞