Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
明白,出去聽下先,thanks
唔得得左依個promo, 岩岩search左下, 個價都幾抵, 可以去馬
最近買左枝Q800C配SAMSUNG電視
想問想用q-Symphony,
唔知點解電視default做用SOUNDBAR出聲
搞到每次開電視都要自己SET用q-Symphony

想問有冇方法SET q-Symphony做default唔洗每次都一開電視就係SOUNDBAR ONLY
搵左下見依樣野都係common issue, 應該無解

不過你覺得開左q-symphony既效果有好d咩? 我覺得就麻麻地...
搞惦了 我restart左部電視 依家好似得了

q-symphony我覺得聲係比較好d立體d

如果唔開既話d聲就剩係係個soundbar度出
D聲比較偏向下發出黎
如果開左q-symphony就變左上下左右都好多聲音出來咁

其實電視機本身都貴 個喇叭質數都唔差呀
唔知本身電視有幾多個喇叭
開左當多左幾個喇叭囉
搞掂就好

音場偏下係因為你放既高度唔岩, 試下支soundbar前面墊少少野托高佢指番自己, 你就算開q-symphony, soundbar依個問題都係冇解決, 只不過感覺上好左咁解

電視既喇叭就算幾高階都好, 都唔會有咩唔同, 電視既空間限制比soundbar更大, 好多時都係就咁得一對好簿既racetrack driver module, soundbar同電視喇叭一齊用最大問題就係d定位會亂, 同埋好明顯地聲音會唔連貫, 最易感覺到既係電視喇叭d聲會簿好多
想請問5-6k有咩推介, 擺房用,配sony電視, 𠵱家用緊幾年前買嘅yas209, 覺得係時候要升級, 主要都係打機睇戲用, 唔該晒咁多位巴打
請問一下, 我電視後面無牆, 我宜家部電視都係側牆掛係到, 有無一d 移動牆架可以掛soundbar 係側身牆呢? 淘寶貨平就得 謝謝先
升級最好一次過有sub 有後置
5-6千應該買到Q800C + 後置
差條HDMI 線
Verbatim 見$70-80, 呢條都ok?
定有其他好選擇?
睇過Megivo, Promini, 等等。。
或係咪有HDMI ultral high speed 認證先好d?或無分別?
唔特別抵, 再平D既有S217, 我會推薦加多幾百入S517
買新線就直接買埋hdmi 2.1, verbatim冇問題, 我都用緊兩條

https://www.hdmi.org/spec21sub/ultrahighspeedcable
有cert就穩陣d, 因為市面上唔少不知名牌子行4k120都未必穩
google soundbar mount, 未用過唔知穩唔穩陣, 唔算特別推薦
6k可以買到q930c有幾百蚊找
咁verbatim 呢隻有無cert? 我見好似唔多見?
睇下盒有冇hdmi.org個label就知,依條就應該冇

不過我都親身試左依條stable行到hdmi 2.1,有冇cert已經唔重要,你擔心既可以望其他牌子
抵,q700c同b幾乎一樣,唔介意舊款的話可以去馬
啱啱去豐澤睇又有呢個label.
已經買左, 多謝brother 介紹
想問隻後置果兩個喇叭擺唔擺sofa後面,再放遠幾米會唔會冇咁好
如果係soundbar既後置, 放太遠未必夠音壓, 定位會唔太清晰
唔大, 大家都係digital output, dac都係soundbar做

不過如果電腦做source聽歌的話用番喇叭算吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞