Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
S90C 睇disney+ 既ahsoka dolby atmos 個Q800C 成日會窒下窒下,係咪有野要set,定係source 問題
Audio engine ,edifier A80有喇叭 內置DAC 可以 USB 入
由個喇叭直接解碼, 唔用一般PC底板粒DAC 解多數好好多啦
1k edifier有啲選擇嘅,s880db囉
新手一問 買咗部3叔Q70C
4000蚊budget嘅話
Q800C 係咪最好嘅選擇
如果可以有再細舊啲嘅會更好 屋企細😂
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
去左av試s217 佢睇Netflix 人聲明顯細好多
屋企如果唔大 會唔會無咁明顯?
個價1200唔洗好吸引
可以的,差唔多budget想要有齊一套的話s80qr都可以考慮

samsung加9500s的話效果會好d
應該都係audio output左做5.1既問題,set番pcm應該會好d,不過如果setting 正確,你覺得人聲細聲,番到屋企都唔會相差好多

會比較推薦直上s517
t650隻sub係6.5吋,你可以望q800c 8吋sub or再上,不過samsung d sub係麻麻,想量感多d既可以直接jbl 1300/1300x
就咁好難知係咩事,抆左支soundbar同audio setting下用電視出聲有冇事?冇事的話試下reset soundbar setting拎第條hdmi cable試下
Operating Power Consumption (Subwoofer)
28W
咁其實同屋企果隻一樣 ?
一千頭你搵到岩size既就去馬吧,效果唔會差好遠
就咁睇power其實冇咩意義,特別係soundbar,你唔知佢係rms定peak power定係其他metric

單元大左可以produce既低頻會深左,同頻率下既音壓都會大左,你真係要好好既低頻請放棄soundbar,要用番正常影院既subwoofer先做到
唔該咁快回應左
屋企土地有限 隻sub無位放
放工時間會冇咁忙

如果可以比多幾舊水,試下s60b/s61b,始終都多d channel
Hwt 650 好似無base 咁 點解
係味咪有野set 錯 ?
2.1 channel無辦法
想人聲出 至少要3.1 channel 既sound bar
中置channel專出對白
Subwoofer 呎吋細 無解
低音係一吋多一吋強
睇戲用起碼8吋入手
Q800C 或以上系列
想問如果屋企sofa係貼牆 5.1.2 個2 係咪無可能整到出黎?
.2 既話係前面 sound bar 射上天花,sofa 貼牆無影響
反而較 sound bar 仰角 反射角度射中sofa 會應好多
咁啫係買7.1.2 or 11.1.2 果d 就無用 ?
係.4
.4 先會 有後反射, sofa 貼牆後反射效果最細
7 同11 都係主要地下聲道
Sofa 貼牆無影響
又到左一年一度既CES, 今年各大廠都有公開到新既soundbar

LG
S95TR, SG10TY(flat style既soundbar), S70TY 3個型號
S95同SG10都可以無線連接電視, 最高階既S95有15個channel, 同今代一樣行9.1.5

Samsung
今年既q990d會升級做HDMI 2.1, 即係終於可以做到4K/120既passthrough, 同埋佢都會係roon certified既device, 雖然用得roon既應該都唔會用soundbar黎聽歌。其他硬件上都應該唔會有大變動

另外S系今年都會有新版, 不過暫時未知有咩變動

TCL
除左一直都有既低階soundbar之外, 今年TCL都會出有atmos upfiring driver既型號, Q75H同Q85H, 分別係5.1.2同7.1.4既setup, 未知有冇實體後置, 不過計埋價格既話應該都幾有競爭力

感覺今年都冇咩特別好突破既野, 不過各廠都開始向無線既方向進發
想問s216 同s217分別大唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞