Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
老實講依個價真心好心動,就算本身已經有套兩聲道系統都想買嚟玩吓
痴線咁抵
剩係套5.1,玩一排千5放番出去仲得
真係蝕本價
但前提係要有位
依套講得難聽d 真是只是有五個speakers 加埋睇netflix disney 都開到5.1 但後面d 插線一定好麻煩
冇得咁驚 第一佢冇公佈, 第二就係如果怕出下一代唔買的話, 其實咩電器都好難買

除非好似SAMSUNG依D你知佢一年出一代, 有得預咁又唔同玩法
你肯定唔會再加後置就S517
依d gimmick野冇特別作用, 你買soundbar就係想replace左電視d喇叭

分別大唔大睇你自己, 出去試聽下再決定, 有機會你試旗艦都覺得冇咩分別, 咁就可以慳番唔使買
咁就是但買條samsung幾舊水有藍牙既soundbar
可以試下買年度最抵組合然後賣左隻後置佢
q990c水貨都係6k左右

行貨的話依個組合冇得輸
點會唔work, 你咩型號都冇咁好難討論, soundbar既setup已經好簡單, 插好線set番output就得

依家d電視有晒arc/earc, 已經好方便, 除非你買左既係好耐以前既sony soundbar連hdmi都冇, 咁就要插光纖
而家LG 電視配samsung soundbar, 10 次有1次唔識踢唔著個soundbar
唔該巴打
有hdmi, tv model : QE55Q65AAUXXU
如果q700c 再加後置請問有冇推介呀
補充
tv model : QE55Q65AAUXXU 三星
procinema 800我用黎做緊後置, 貪佢夠細隻

成套的話依個價入門可以玩下, 不過部avr完全冇任何擴展性, budget唔緊既話入番部好少少既型號會好d, 起碼想玩atmos都有得加speaker

overall黎講都叫抵, 不過你預左升級放出去起碼斬半先有人要, 同埋你完全冇idea的話仲要買speaker cable同駁線, 睇你自己有冇心搞, 冇就買番soundbar方便d
夠唔夠做真係睇你自己耳仔, 唔同人唔同standard

同牌子配搭只有兼容度高依個優勢, 有咩事你CALL番CS肯定FIX到

唔同牌子你要預有時候會有d細問題, 例如會冇聲要重開咁, 依d都係hdmi handshake既問題, 你買咩hdmi device都有可能發生
中低價q800c+9500s年度組合, 依個價已經冇得輸
你怕麻煩就直接買番行貨q700c, 唔識set就打上cs, 同牌子佢直接可以教埋你
玩劇院最kick手都真係setup, 特別係裝修冇預線位要行明線, 不過依set 3千令蚊surround既效果會好過soundbar既, 但係冇得玩atmos, 要升級就要連部avr都換埋了
其實我唔太識聽,淨係有震撼聲就足夠, 咁我揀返相同牌子先
唔好意思
想問咩地方試/買sound bar比較抵
我電視A80L岩岩裝左A7000 soundbar,駁埋個S Center好奇怪得電視有聲個soundbar無聲,同埋電視聲好似聽電台咁嘅聲。
淨係用soundbar就冇問題,有無人知咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞