Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
大概1米左右
後置音量開最大都應該ok,效果會打左折扣,不過點都好過冇後置
明白,唔該晒
到我好耐想問下 因為有新生bb 喇叭怕撞 如果我前中 LCR 要買細d 有乜推介
但我LR 又會駁evo150 黎聽歌

之前一路用wharfedale evo 4.2 同 evo 4.cs 好大蕉
加埋擔心太重會俾bb 撞倒

謝謝
到我好耐想問下 因為有新生bb 喇叭怕撞 如果我前中 LCR 要買細d 有乜推介
但我LR 又會駁evo150 黎聽歌

之前一路用wharfedale evo 4.2 同 evo 4.cs 好大 舊
加埋擔心太重會俾bb 撞倒

謝謝
四返 4 吋單元? 但低音會差一截
Diamond 12.0 ? 而且算係降grade
低音就算數,反正而家開音響,開30都唔到 邊度有低音

最好的音響是唔出聲的音響

diamond 12.0 如果尺寸細就okey
如果單枝soundbar計
想問下巴打們會推介邊款多d
Budget睇暫時下面呢兩款
Amber mini
Bose 900
定其實配d cheap少少soundbar加個sub會比較好
例如LG sc9s或Sony a3000搭隻sa sw5
利申電視考慮緊Lg g3/Sony A80L
恭喜文昌巴

價錢如果唔太有limit既話, 會唔會考慮procella p1? 再唔係就klipsch rp/focal onwall直接掛上牆
ambeo mini唔太推薦, 用黎打beam不過表現又差過beam

bose 900其實表現可以, 不過之前太多軟件上既問題

你budget其實已經可以買晒成套, 如果冇位放後置可以望下jbl 1000? 需要既時候先拎出黎用
如果單一枝嚟講 beam仲好過ambeo mini?
Jbl 1000好似over左budget 同埋個sub好似太大舊
又得,等我睇下d 價錢先
謝謝s 巴
再唔係考慮下一切從簡, 換番soundbar+一對active speaker聽下歌咁, 黎換番多D空間
如果soundbar 我有諗過點樣keep 得番用svs 果個sub

始終果陣買上黎上門好貴想留番用
諗下ambeo plus? 有得用3rd party sub既soundbar真係好少
我當初就係因為怕細路撞,所以先買大啲,座地咁就唔怕撞冧壓到
好的,我留意一下
我最麻煩是無位,在ikea 個櫃上面有個架放對evo 4.2 但真是怕俾小朋友撞
Ambeo Max可以駁有線Sub
謝謝青蛙巴
電視用緊LG C3
想買隻一體式 Soundbar
諗左好耐買Bose 900定Sony A7000好
價錢質素又好似差唔多
主要睇Netflix同Disney+為主
點揀好
用緊q990c + th58ex750h panasonic
睇Netflix / Disney +
點都出唔到atmos 只有出沉浸式音效( soundbar display Dolby Digital Plus + )

Setting 試過:
1. TV built-in Netflix > soundbar
2. Chromecast (3rd gen) > Soundbar> TV
$2000 budget 有冇咩soundbar推薦
Panasonic system 唔熟
睇下電視EARC 功能開曬未
岩岩買左q700b 配samsung q70c 電視開心使用中, 但我有發覺無後置都感覺上唔夠全面。 宜家想買個後置, 睇左9200s 同9500s, 除左價錢有好大分別外, 其實值唔值得俾多一倍錢去買9500s?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞