Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
無記錯的話前排先開始特價做緊8k幾
我會建議你儲多少少之後再換條高階d, yamaha果條都仲係中低階黎, 唔好expect有好大既差別
點解日版最正?
一粒白燈即input係tv wor, 試下hard reset晒tv d setting再試
soundbar係一件裝置

hifi係一個術語

直接比較的話s80qr同q700c+9500s既價位的確係最近

s80qr隻sub係8吋, q700c只係6.5吋, 不過lg隻後置只係得一粒3吋單元, 唔似9500s咁有埋upfiring單元

當然4k黎講都合理
你冇咩特別要求咪照用, 佢冇earc, 不過你只係睇streaming既話完全冇影響
日版國內版同海外版既料係唔一樣
我新手,想問下雙HDMI 聲畫分離,我應該點駁去電視再駁去soundbar eARC?
係,多謝呢版嘅Ching們,好彩爬文研究咗一陣
原本有某日牌員工價,買生巴都好平
但budget預得$1500
明白呢個價位其實都唔會好得去邊
索性加多少少,$19xx 買咗S517
琴晚開箱插舊電視得ARC但睇戲都聽得好爽
星期六有新電視,到時就出到Dolby Atmos

多謝埋版主
差幾百蚊無謂慳 玩得開心d~
畫去電視hdmi in當display咁用, 聲直接去soundbar hdmi in

如果要睇電視就照earc to soundbar earc, 不過次次要轉input係有d煩咁解, 其實我用vertex 2試左聲畫分離之後, 最後都係直接一條hdmi去avr, 因為真係唔覺有咩分別
咁真係好抵玩👍🏻
想問下你睇NETFLIX同D+既5.1, 支S517出到綠燈嗎?我試過好多方法,出到藍燈ATOMS,但出唔到綠燈
感謝你咁詳細既回答 我做下資料蒐集先
琴晚睇Netflix 套A Man Celled Otto,一開就係綠燈
試極都係出白燈,見有話可以問DENON拎FW UPDATE,但佢話無FW係比SAMSUNG用(我用QN90C), 我都唔係好明要咁樣MATCH架咩?
謝謝。咁我都係一條hdmi 就算
睇戲sound bar
聽歌LS50
我而家部電視係2017年嘅Samsung舊機
ching嘅情況...似乎要其他人先知
本身我係Ps4駁電視arc落soundbar
一直都綠燈好哋哋
嗰日唔知咩事掹插開關大法都白燈
結果掹埋電制個插蘇斷哂所有線兩日
今日又自己有返signal

anyway
多謝樓主答我
細佬無知一問

上網見好多c兄都話買Q700b 再加9500s,性價比其實係咪算高?定有更好嘅choice?

P.s. 梳化後有位放後置喇叭,budget大約3-4k,平日都係煲劇同聽歌多
4k左右佢最足料成套
Thanks大神!
我Samsung電視搭Q930C超正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞