Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(37)

989 回覆
0 Like 1 Dislike
入門S517/Q700C最佳選擇, S517略為平少少, 2000有找, 多少少BUDGET就Q800C+9500S avlife set, 算係最抵了
sonos beam/samsung s60/61b, 兩支都係短bar 5.0 virutal atmos, bose 600就3.0.2
55cm有d難搞 sonos ray依d level叫做有聲出咁, roku香港你未必買到

一係就要睇creative, logitech依d pc牌子, 不過追求既野完全唔一樣, 你都係當有聲出咁啦
其實我聽落又唔覺佢好好,如果我落Q800B會唔會啲聲差好多?我都係打ps5
見大家都推入門S517,但大家覺得呢個價錢黎講下面兩款點揀好

(Refurbished) SONY HT-S400
HKD 700

(New) Denon S517
HKD 3150
同埋 (Refurbished) SAMSUNG HW-T415
HKD 700
S517 定lg 新出s77s好
S77s 好似太新 無乜review
S517 2千多ONLY
S517 SURE
日碼 sonos sub mini jpy49,545 + 5525 delivery, 衝唔衝得過 (不過好似oos)
香港sonos都做緊復活節discount, 可以望下
lg soundbar一向都冇咩人關注, 聲同價都唔算太吸引, 仲要lg自己都唔太在意依個市場, 入門我會簡番denon, 再多少少budget就直接samsung
唔同grade好難比, 同埋s517依家2千唔使

另外果兩支都只係2.0屬於最低階有聲出既level, 睇你自己要求去到邊, 只係想replace電視喇叭既話都冇話唔得
其實denon 550係stereo向多過multimedia, 同q800唔同取向, samsung q系主力係環繞效果, 大家追求既野會唔一樣

如果你聽歌多既, 可以考慮買番對喇叭玩, 睇戲為主既, samsung既soundbar暫時都係cp值最高
巴打想問多句,上網search唔到價錢
Q800C+9500S avlife set做緊幾錢? thx
人唔係香港,$3150已經係我呢邊既75折咗既價錢
人不在港,我呢邊S517做緊75折都要$3150先有交易

btw Thank you!

我見外國好多人amazon買下面呢款,唔知係咪貪佢平平地已經有Dolby Atoms

https://a.co/d/0G64qg9
sub 73,818 free shipping
有冇清知990D大概幾時會有
你好需要hdmi 2.1?
照計同990c冇乜分別
又唔係
不過想有新買新姐

今日去左體驗下JBL1300同Q990C
環繞同清晰度好似Q990C略勝一籌
但低音的確弱啲
不過老婆都唔會俾我funk 機
所以都冇所謂
出新野會有段時間貴好多, 應該過萬
趁有貨入咗q990c會好啲,等990d跌價可能要半年
除非有野要fix, 例如q990c好似冇得較後置左右平衡 (唔肯定而家有冇update,或者q990d有冇)
如果千幾蚊budget 有無咩推薦
理論上因為soundbar冇HDMI 2.1, 要ps5 -> TV HDMI 2.1,soundbar -> HDMI eARC
實際上ps5好少game行4k 120hz, 基本上冇分別
前排買37xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞