[足球/穿越]重來一次的足球人生(8)

766 回覆
62 Like 0 Dislike
蕭~~
肛部張?
二次投胎
老燒個櫻花妹都仲有排先得,輸曬啦
終於有老蕭
一蕭一肛 一個1一個0?
同韓妹同居
原來個名咁有意思
大家好痴線
細思極恐
進化了終於
諗深十層
終於第五章
正呀喂
今日唔太舒服早退咗 可能更新唔到要聽晚
二、

球證吹響完場哨聲,比分牌上三比零的比數,意味著英理再一次成為深水埗區代表進軍初中全港大賽。

場邊的蔡與榮在學生的歡呼中拍著手,對手良橋在控球率上雖然略微佔優,但在攻守戰術紀律嚴明的英理面前,他們的傳控風格顯得蒼白無力。

這天深水埗運動場的觀眾席上來了一名稀客,不是他老朋友、深水埗嘉園教頭張志庚,而是港隊的臨時主帥陳召禧。

「做乜咁好興致走嚟睇學界比賽,仲要係睇初中?」學生散去後,陳召禧走到草地旁,蔡與榮看著他笑道。「你而家應該好多嘢忙至係㗎?」

「不在其位,不謀其職,呢個位本來就係韋生格硬塞畀我,」陳召禧輕輕一笑,回答道。「我直接開門見山啦:蔡Sir你有無興趣做?」

「我?」聽到這個問題,蔡與榮看起來也不太意外,似乎早就看出了陳召禧來此觀戰的用意。「我咁耐以嚟淨係帶隊拎得嗰一次初中學界冠軍,何德何能帶港隊啊?」

「咁係因為學界有羅學強呢啲港青搖籃啫,基本上年年都係嗰兩三隊爭,」陳召禧回答道。「韋生唔諗住搵外國人教,我覺得蔡Sir你真係最佳人選。同埋……你以前教港超嗰陣嘅成績,大家都知㗎。」
「……」蔡與榮沉默了兩秒,嘴角的微笑拉下了少許。「韋卓奇唔諗住搵外國人教?點解?」

「具體我都唔清楚佢點諗,但……好明顯呢個唔應該係我坐嘅位。」陳召禧聳了聳肩。「我好享受教港青,亦都覺得自己一直喺度為香港足球作出貢獻,但……」

「你只係唔想承受咁重嘅責任啫下話?」蔡與榮笑道。「好似盧成亮咁,你問佢驚唔驚教唔出成績,然後成為香港足球歷史嘅罪人?個個都驚。」

「所以……我覺得唯一唔會驚嘅人,應該就係蔡Sir你。」陳召禧答道。

「如果我真係唔驚,當初我就唔會唔再教港超,走嚟教學生波,一教就教十幾年啦,」蔡與榮苦笑一聲,搖了搖頭。「講到尾香港人個個都驚孭鑊。」

「你係厭惡權鬥啫,無錯當時嘅香港足總係腐敗無能,呢一點我同其他人都深有體會,但而家……我唔敢講話完全唔同晒,但至少係可以認真做嘢嘅地方。」

知道韋卓奇執意先讓陳召禧擔任臨時主帥後,盧成亮有私下找這名後輩聊過,並特別提到他與蕭智堯的那次會面。盧成亮到現在仍堅持,蕭智堯不能繼續以一個只負責助攻的Playmaker為己任,這樣下去的話會浪費掉這支人才濟濟的香港隊。
更衣室內陸陸續續走出一些學生,有英理的有良橋的,臉上各自掛著不一樣的神色。這只是一場學界的足球比賽,並不是生活的全部,也不會是足球人生的全部。可每逢到淘汰賽階段,不管是區內的還是全港性質的,你還是能看到有為此而狂喜的、興奮的、自滿的;又或是沮喪的、痛哭的。

作為青年教練,這兩人很明白對於眼前的所有小孩來說,每場足球比賽他們都珍而重之,因此大人的責任,便是阻止任何場外的齷齪之物污染這片聖潔的綠茵。

「其實韋卓奇有搵過我,應該係喺搵你做臨時教練之前。」稍微沉默了一陣子的蔡與榮突然開口說道,並伸手與跟他打招呼的學生示意。「我承認佢係一個唔錯嘅足總主席,但我都係拒絕咗佢嘅邀請。」

「點解?」陳召禧大概知道蔡與榮的為人,他應該不是害怕帶不出成績。

「因為我覺得,佢其實唔相信嗰幾個細路。」蔡與榮答道。「我意思係,佢唔係真係咁信佢哋可以創造出奇蹟。」

陳召禧稍微調整了一下頭上的鴨舌帽,本想回答點什麼,但又把話吞了回去,這些細微的舉動都被蔡與榮看在眼裡,那老頭因而露出了笑容:「你不如試下帶佢哋踢幾場友誼賽,到時再作決定都未遲。」

「再作決定……指嘅係蔡Sir你,定係我?」

蔡與榮聞言笑了笑,臉上的皺摺彷彿清晰地訴說著他這些年在足球界所經歷的一切。

「Why not both?」

……
擊敗青森FC一役,蕭智堯的發揮成為不少媒體的報導重心。本來這兩支球隊都非強隊,實際上沒什麼新聞價值,但剛好那一輪聯賽缺乏話題-而且重點是:岡部彰賽後竟然在社交網站上轉發了這記入球。

於是不少記者便以作為題材大肆報導,加上青森FC的三人中場在蕭智堯出場後表現不佳,可以想像得到,其他球隊自會對此更為重視。

和賀壽一看起來有點犯愁,他反覆地看著上場比賽中後段的一些片段,又在自己的平板電腦上畫了又畫。

「岡部彰係一個性格比較……有時會比較貪玩嘅人,我覺得佢應該有心玩蕭智堯,令媒體畀壓力佢。」首席助教町田隆史說道。「不過佢被對手研究都係遲早發生嘅事,我覺得影響唔係真係咁大。」

「我煩緊另一樣嘢,我對蕭智堯處理壓力方面好有信心,」和賀搖了搖頭,示意他煩惱的不是町田所指的事情。「我係煩緊佢同櫻井之間嘅配合。」

「聽講……之前新妻先生有特別講過呢一點?」

「嗯,佢話覺得呢兩個人好難會夾到,叫我要做定呢個心理準備。」
被新妻先生發掘出來的人,大多數都是「問題兒童」,這一點球會上下皆知。櫻井健也不例外,他外表帥氣、自律、勤奮、具有職業道德,除體能沒有什麼特別優勢外可說是沒有什麼缺點,連很多人沒有的球商他也具備。

要說唯一的問題,那便是他不擅長跟隊友打交道,脾氣也有點倔強,這成為他進步成為頂級球員的障礙。

他並非獨食的球員,作為球隊王牌射手,他每季的助攻數字大概在六至九中間浮動,只要覺得隊友的得分機會較高,他便會選擇傳球,但前提是他真的認為傳球「得分機會」較高,而不是「接應位置」。

換句話說,他是一個極度理性的球員。

這恰好與大部分時間憑直覺來踢波的蕭智堯相反。

「啱啱呢場比賽,可以見到蕭智堯嘅表現比以前出色,佢開始學識點樣去觀察身邊嘅形勢、包括通過隊友嘅特性同走位嚟預判比賽,呢一點係好明顯,但……」和賀壽一拿起遙控器,移到某次球隊進攻的畫面。「佢同櫻井之間都係好似練波嗰陣咁,無乜化學作用。」

「呢個情況,好似佢踢青年軍嗰陣都聽過,但最後都調整到……」町田答道,但說到一半他便知道和賀在想什麼了。

「最大問題係,櫻井好鍾意做二傳-而且佢非常擅長。」

和賀壽一看著戰術板上蛾眉月的位置,喃喃說道。
不射男

我覺得盧成亮果度要講返清楚d 囉

究竟條無膽鬼係嫌主角不射only
定覺得佢根本難當大任
死去踢閘
其實係好唔同嘅情形
老蕭要進化做迪布尼未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞