[足球/穿越]重來一次的足球人生(8)

766 回覆
62 Like 0 Dislike
不要忘記啊蕭智堯,我是為了什麼才回到過去。
寫到佢留意到,咁都仲俾意大利佬屈嘅話
堅嬲
但主角留意到都唔會守到望佢之後入到波仲實際啲
90+畀意粉佬拉跌罰球直入
呢場波最後比數應該係2:2
簫係個故最任性嘅球員嚟,一開始就係聽教練領隊講做咗個左閘工具人,重生後一直堅持自己諗法喺進攻中場依個位置上努力。

話佢俾波走位都係認為合理就去做,同之前俾人問佢會傳波俾一個能力強嘅定走到靚位嘅普通球員個答案都係一樣,佢認為人人都應該有機會,只要佢當刻嘅位置係好嘅話。

佢依個諗法正正係現在競技項目入面嘅天真想法,足球可能冇咁明顯,如果係排球籃球參與人數少啲嘅運動,會成日見到托波俾4號位主攻手打穿2-3人聯防,或者籃球最後一擊,皇牌俾兩個mark實照俾波佢射最後嗰下。爭勝嘅方法就係能力高嘅人承擔最多,做最多。

簫就係冇依方面嘅覺悟,承擔失敗嘅高風險去表現自己籍此贏得比賽,但又想成為主角,依份矛盾可能就係大家睇到咁不滿嘅原因。
唔係話想睇爽文主角瘋狂屈機,但關於老蕭既波呢太多講戰術,節奏好慢,睇落去有唔爽快既感覺

反而之前香港對日本青年軍,果個節奏睇得舒服點
其實呢場波係寫得長咗少少
之前對大阪嗰場都有同大家討論過 話覺得一場比賽10話左右係比較好
不過因為呢場波對主角嚟講好重要 我有幾樣嘢想通過呢場比賽帶出 所以係有啲長
上面改名很難巴打有講咗啲 咁仲有啲我想講但未講到/大家未討論嘅

同埋我一直都比較少參與劇情討論,一來係我唔想影響大家個觀感,二來係我都驚會影響到自己
寫完呢場波之後會再同大家討論下
條友閘來架
咁都守唔到
剩係覺得佢好可憐
所有人都重要過佢
次次講主角時
硬係一大班配角
唔知十年後仲見唔見到果種
祖宗18代都拉埋出來講
又係時候
4條意粉叫咩名?
唔準碌上去睇
即刻答
剩係答到史卡奴同波洛提

一個係咁比老蕭爆一個外賣嗌pizza
同時間追緊墨說巴個滑雪故 即刻覺得老簫好爭扎…..
講真成個故睇落愈黎愈無癮
本身出故已經好慢
依家劇情種要好拖
成日講d無謂野又一集
睇返原來哩個對手已經由2月頭開始
成場波少少記憶點都無
講周邊人物種多過主角本身
對上一集就咁講4個意大利人見面又一集
成個感覺講真好差下
就好似睇緊頭D
但一直都影住班觀眾講解緊拓海點揸車咁
講下班觀眾點解會黎睇賽車咁
(例子可能唔好但就係哩種感覺)
唔係話加插哩d情節落去唔得
但入黎唔係想睇哩D囉
睇黎老蕭個彈弓真係壓到好實
偏偏老蕭打攻中一定要好多戰術 空間上描述先得

其實你睇青之蘆葦初期講戰術有畫都要著咁多墨去講三角 防守L型個啲 更何況係純文字故
長傳嗰個,突破嗰個,頂波嗰個
諗下諗下唔加多句 摧更算
有咩諗法唔怕講
每一個回覆我都會認真睇的
都唔使驚我受唔住批評
1.睇返第一集﹐如果係而家﹐蔡sir可能都要回憶返兩三日
但感覺上﹐當時既蔡sir好似都比意大利佬令人更有印象

(老蕭離開香港後﹐好多配角都花多左心力、筆墨去寫
但阿邊個死隊友、阿邊個暗戀老蕭、阿邊個防中識長傳﹐實際上呢?佢地無咩有意義既行動﹐對故事根本亦無影響﹐果段野完左之後﹐個角色都唔會再提﹐咁係咪真係要寫佢?或者係﹐用咁大既篇幅去寫?
最近比較有印象既配角﹐我諗起既係韓國魔鬼教頭﹐但佢偏偏唔洗咩個人回憶)

2.武俠/競技小說入面﹐主角升級完要比人真係勁左既感覺 (理論D講係﹐主角遇到既問題﹐要有解決﹐新既問題﹐亦唔應該重覆)
前排睇第一神拳睇到屌老母﹐就係見證左主角成一百本書既進步﹐打出黎都係一舊屎、內心一大堆劇場 。喂屌﹐幕之內明明技巧同經驗就應該好勁﹐作者又要佢由頭黎過做乜春。 (寫佢退休變強後反而重好睇)

比較下老魚﹐佢死左腳﹐但佢有方法(走位、觀察、暴力)解決到
佢有心理問題﹐但最後都解開心結 (諗起佢打人差D入策我屌左出黎﹐但事後睇依個先仰後揚都幾好)
佢遇到既問題唔會次次一樣

但老蕭呢?到而家佢幾乎所有既問題﹐基本都係翻兜又翻兜
齒輪、無射波、成日自我懷疑﹐講到口都臭
係香港一直講﹐然後踢日本以為解決左﹐然後到J2又提一次
跟住好似解決左﹐到而家踢J1意大利佬又講一次
作者心中可能細分左唔同細節(好似預測、背身拎波之類課題)
但讀落又係「呀屌老蕭又做齒輪又無射波又比人睇死」
感謝打咁大篇感想
不過寫完呢場波前我暫時唔回應住
(唔係話我唔接受)

同埋......我諗嚟緊一兩話應該都會畀你哋屌

Anyway,雖然我唔一定會接納,但真心感謝大家意見嘅
搞到每次睇老蕭都好撚炆 余好睇好多
唔係戰術問題喎
係配角劇份問題喎
究竟有幾多有名有姓嘅人
究竟佢地嘅故事要刻畫幾多先令人舒服
同埋幾時寫先令人舒服

陳某無名軍師
無名無背景你都會記得佢
但如果lee 班人之後其實真係唔會再有咩作用
佢地嘅背景真係重要嗎...

當然...佢地之後可能真係仲有戲份
咁又另一問題
明明話唔係好長嘅故
點解咁多人有戲份
講真場波種有幾耐踢?
依家差唔多講完對方教練心路歷程
應該差唔多進入史卡奴情節
又loop 返過去發生咩事同點壓制返對手
講到場波咁重要咁就到返蕭再反擊
都未計另外2個意大利人未講
再加半路港隊教練講幾句又一集
球隊教練回憶返2-3集訓練/對話
再開出角球入波熱血追和/反勝
保守估計等到5月尾應該有回應睇
一場波睇咗成個月真係冇癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞