[足球/穿越]重來一次的足球人生(8)

767 回覆
62 Like 0 Dislike
啱啱重睇返13話 好期待教練所講練好射波之後會點
lee 個當然記得
佢叫佢練到有把握先射嘛
但和賀始終係講d 唔講d 果種人
你寫左好多次
今晚有嘢做 要凌晨
頂唔順 聽日放假 下晝會更
take a break
下晝係幾點?
等多陣
時差達人 (講笑)
尋晚瞓得勁差 啱啱食完飯就補眠
啱啱先醒 畀我清醒下先
寫唔太出
二十九、

「唉難得你哋飛嚟睇我,竟然搞成咁……」

洗完澡的蕭智堯,與父母一同球員通道外的長椅處。兩老其實沒說些什麼,但他似乎能想像到他們的失望之情。

「唔係啊,班日本球迷有唱歌幫你打氣㗎喎。」母親笑道。

「『日本球迷』,即係香港球迷無啦。」蕭智堯自嘲地哈哈大笑道。

「都唔係,佢哋有幫你打氣嘅,雖然最後你發夢嗰陣佢哋係咁而鬧咗幾句。」父親在旁邊笑道。

最後完場向球迷謝票時,蕭智堯有特地向那些遠道而來的香港球迷致意,他們也沒說什麼,只是高舉毛巾,不斷大聲地喊著他的名字以示支持。

對蕭智堯來說,這便已經很足夠,也十分奢侈了。
「教練無鬧你?」父親續問道,似乎是好奇他這麼快便出來,不用留在更衣室內參加球隊會議之類的。

「有幾句比較……婉轉嘅說話聽囉,」蕭智堯皺眉回想道。「我都唔知點解釋,但……佢似乎無鬧我嘅意思。」

「日本人好鬼馬㗎喎,會唔會鬧咗你你唔知啊?」母親輕皺眉頭,有點緊張地問道。

「媽,我喺度幾年啦,日本人講嘢我聽得出㗎。」

「唏你先嗰十六歲,大人嘅嘢你識鬼咩。」

突如其來、且微妙又恰到好處的沉默,滲入到這一家人身處的安靜空氣之中,父親識趣地說句該回去了,同時站起來打個眼色,兩人跟蕭智堯道別後便離開,留予兒子空間,思考反省也好,與球隊商討什麼的也好,家人在這個時候能做的事情有限。
回到更衣室內,春日秀雄很快便笑嘻嘻地走上來,一連串地說了些其他隊友剛才說關於他的壞話,蕭智堯很快便意識到他是在緩和更衣室的氣氛;隊長宮澤這時也開起了玩笑,說以後相信其他球隊都知道怎麼防守他了。

「我爭大家一句對唔住,本嚟我哋應該可以拎三分走,」蕭智堯雖然也笑著融入這氣氛當中,但還是微微低下頭向球隊眾人道歉。「對唔住大家。」

「我哋講呢啲,咪就係代表大家無怪你囉,」春日一把摟住他的頸。「不過唔該你真係練好少少射波,下次唔好話禁區入邊,禁區外有人咁放你,都直接起腳射入佢!」

隊長宮澤也開口以他的失誤來開玩笑,當然氣氛算不上興高采烈,畢竟這場比賽只是打和,但大家也沒有太多負面情緒-除了櫻井健。

他一直沒有出聲參與討論或是說笑,也沒有主動開口責怪蕭智堯,然而坐上球隊大巴時,兩人的座位剛好在一起。
這名王牌前鋒坐在窗邊,一如以往的罕見寡語,一直看著外面的夜色,不發一語。蕭智堯打開電話回覆著朋友的訊息,包括余仁海發送過來的恥笑,還有李向名的附和揶揄等等,但同時他也很在意櫻井的看法。

畢竟,本來自己便想在這場比賽之前嘗試解決他們三人之間的配合問題,這會影響到球隊的整體戰績。

「今日真係可惜……」蕭智堯裝作漫不經心地說道。

櫻井健很小幅度地瞄了他一眼,似乎不太想回應,繼續看著車窗外的風景,玻璃在漆黑的夜景之下,映照出他那冷漠的臉孔。

蕭智堯有點自討沒趣地低下了頭,正打算繼續玩電話來掩飾這陣尷尬時,卻感覺到櫻井健正向自己望來。

「我唔係話想要出風頭,但係,我今場為你犧牲球權,換嚟嘅係隱形咗九十分鐘,你仲要錯失一次黃金機會……」他看著蕭智堯,片刻後才面無表情地緩緩吐出這幾句話。「呢個就係你堅持唔射波、想為隊友創造機會嘅用意?」

……
支持往死裡打
典雅的木製趟門被輕輕推開,女侍應專業有禮地遞上毛巾,並詢問是否已經可以點餐。

「老實講我唔係太睇得明……」看著餐牌上那些有點複雜的食物名稱,蕭智堯皺起眉頭。「你哋有無咩想食?」

遞上餐牌那一刻,只見坐在對面的那兩人滿臉緊張,他才想起他們還只是高中生,便在該名侍應的建議下隨便喊了幾道食物。

「唔好咁拘緊,輕鬆啲,間房得我哋幾個。」侍應離去後,蕭智堯笑道。

「未嚟過呢啲地方嘛……」端正地跪坐著的舞木嘉正,抬頭張望房間簡約而精緻的裝潢,其實早在室外走進來之時,庭園流水、松柏盆栽等便已讓他們繃緊神經。「其實食個飯啫,唔使搞到咁呱。」

「我本身都諗住同你哋喺附近求其食算,但始終要控制飲食,同埋隊長又話要搵間私隱好少少嘅,所以就幫我預約咗呢間……」蕭智堯有點無奈地聳了聳肩。

「而家終於有蕭係大球星嘅感覺。」長久真穗半開玩笑地說道。

「大球星又誇張咗。」蕭智堯苦笑道。
舞木跟蕭智堯聊起剛才比賽的一些細節,長久依舊在旁邊似懂非懂地聽著,一切就跟如往一樣,只是地點變得高級了,不再是路邊不起眼的小店舖或是連鎖家庭餐廳。

那個在自己家中一起玩通宵的夜晚,蕭智堯也覺得好像是很久以前。

由於遲到,所以舞木沒有真正目睹史卡奴的長傳,也不知道船橋武尊在賽事初段的高位逼搶,如何讓群馬吃盡苦頭。

「講到呢度……」蕭智堯抬起頭望向天花。「其實球隊多一個好似你咁嘅球員踢右中堅嘅話,就可以用長傳嚟破解高位逼搶。」

「和賀監督覺得我值得升上一隊嘅話,佢自然會搵我。」舞木笑了笑,表面看起來不是太執著,但蕭智堯知道他這段時間一直很用心練習,只是在等待一個機會。

「係呢,文化祭嗰度點?」

「等你歸位咋大球星。」長久托著腮,嘟起嘴答道。

「咪係,係你提議嘅但又唔出現。」舞木笑道。

他們所在班級決定分成幾組,包括咖啡店、室內遊樂場以及樂器表演-樂器表演其實是蕭智堯提出的,由於長久會結他,所以希望以她為主心,組成一支臨時的樂隊-他自己跟舞木當然也會參與其中。
「你報名做咩副結他手,但你又唔出現一齊夾下。」舞木用有點抱怨的語氣說道。「同埋你就話以前學過下啫,我完全唔識㗎,唔同我商量突然就擺我上檯。」

「擺埋我上檯添。」長久瞪了蕭智堯一眼。

「咁……既然係要參加,梗係想佢有意義啲啦。」蕭智堯笑了笑,同時看向長久。「遲啲呢條友可能都上一隊,到時就係我同妳去睇佢地標戰㗎啦。但如果可以嘅話,我哋兩個都想有一次係去……東京巨蛋睇妳嘅演唱會。」

「……白痴。」

這頓高級和食雖然十分美味,但三人似乎都吃得不太自在。兩名好友遠道而來,蕭智堯當然沒有怠慢,在正下榻的高級酒店安排了兩個房間。

回酒店的計程車上,蕭智堯突然想起了幾年前,在香港跟老魚和阿名一起吃火鍋的那個晚上,那時候大家也是這樣,雖然住得很近,但總感覺彼此之間的距離將要發生變化一般。

「啊,好想去便利店買啲零食,然後一齊吹水玩通頂啊。」舞木伸了個懶腰,嘆氣道。

誰不想呢?蕭智堯看著他,輕輕苦笑了一聲。
[
我以為阿祖安奴
其實而家寫到咁 我寧願睇魚好過蕭
魚條感情線都好睇過蕭場波

同意配角寫太多 真心日本人除咗岡部呢個吹到天上有地下冇嘅大魔王之外 全部都冇乜意義

本身外國人名都難記啦 仲要描寫太多 個主線都唔見咗
明明就係
由開始追到依家
我覺得主角真係寫得廢得濟
多人地三十年經歷 理應知道點樣努力先可以進步 但唔覺佢有特別努力過
就係天份唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞