[足球/穿越]重來一次的足球人生(8)

990 回覆
64 Like 0 Dislike
三十七、

「歡迎收睇2038世界盃亞洲區外圍賽第一輪、香港作客越南嘅賽事。」

「咁相信呢場好多香港球迷都會關注啦,因為係蕭智堯、余仁海、司徒俊緯同埋梁博豪呢四名外流球員首次入選大港腳陣容,而除咗梁博豪之外,其他三個今場都係正選出戰嘅。」

「我哋嚟睇睇雙方正選陣容先,預計越南係排出3-5-2陣式,門將譚林東,三個中堅張小寶、蔡光越、沈國漢,五個中場褚明海、阮黃麟、阮文康、黃登光、劉萬勝,雙箭頭范國勇、杜清忠。」

「阮文康目前係效力緊英超嘅水晶宮啦,相信球迷會比較熟悉,預計佢亦會係對港隊最大威脅嘅球員。今場佢繼續戴上隊長臂章同著上十號波衫,雖然平時喺球會都係踢右翼,但返到嚟國家隊,應該都係會踢返進攻中場,負責策動越南隊嘅進攻。」

「佢一共代表國家隊出戰過七十四場比賽,今次係第三次為越南參加世界盃外圍賽。上屆越南曾經有機會踢入決賽週,但可惜最終未能成事,阮文康無辦法帶領球隊創造歷史。賽前佢話自己已經將近三十歲,所以會將今屆當成係最後一次機會咁去踢。」
「香港呢邊,預計係排出一個菱形4-4-2,門將伍宏威,左閘簡子俊、兩個中堅韋特莊臣、羅俊烽、右閘李尚傑,防中司徒俊緯、左右中場陳泰來、柏真奴、進攻中場蕭智堯,雙箭頭由余仁海拍住隊長吳志鴻。」

「名單上算係比較大路啦,唯一個點就係因為呢個陣容係踢單防中啊,將泰仔安排咗去左路,畀只得十六歲嘅司徒俊緯一個人鎮守中路,所以算係比較大膽同冒險。越南整體呢,特別係兩條邊個機動性比較強,如果港隊壓得太前、或者係保護唔到條防線嘅話,就會好容易俾對方反擊威脅到。」

「鏡頭影住嘅係陳召禧,新任港隊主帥,咁今次都係佢首次帶領港隊踢正式比賽啦,一嚟就係世界盃外圍賽。佢之前主要都係教港青,幾個外流嘅年輕球員,都曾經係由佢執教,所以對佢哋幾個非常熟悉,足總主席韋卓奇先生都講過,話呢一點係佢決定任命陳召禧做教練嘅主要原因之一。」
能容納逾四萬人的美亭國家體育場內一片紅海,從香港遠道而來的作客球迷約有五百多人,在座位附近拉出代表客隊的白色打氣旗幟,上面寫有各球迷組織的名字。

他們早就習慣港隊在國際賽落敗,特別是在世界盃外圍賽,不過這次或許會不一樣。

第一次穿上港隊戰袍,雖然實際年齡已經三十幾歲,也在日職中感受過幾萬名球迷的吶喊聲,但此刻還身在球員通道,蕭智堯已緊張得雙腳不住微微顫抖。

「喂,搞咩啊你,硬撚晒軚咁,等陣咪發波瘟啊,傳好啲添啊你。」余仁海看著他,忍不住露出取笑道,並向隊伍後方的司徒俊緯看去。「司徒望落都無你咁驚青。」

「你都痴撚線,第一次代表港隊喎,緊張好正常啫。」

「緊張,係因為你對自己無信心。」余仁海笑著拍了拍蕭智堯的胸口。旁邊的吳志鴻將這一切看在眼內,但沒有插嘴。

雙方球員步入球場,當蕭智堯、余仁海及司徒俊緯在草地上列陣時,身穿白色球衣的香港球迷隨即興奮地搖旗吶喊,但當然,他們的叫聲幾乎全被主場的越南人遮蓋過去。

蕭智堯仍看向他們,輕輕地點了點頭,彷彿在說:我聽到了。
擲完硬幣,兩名隊長與彼此及四名執法球證握過手,雙方球員在各自的半場站好位置,若從鳥瞰角度來看,跟電視直播上的預計陣容無疑。

賽前越南準備了兩套計劃,分別對應香港三中堅或四後衛。今場對付港隊菱形4-4-2的重點,是用體力比較充沛的中場黃登光去不斷騷擾蕭智堯。他或許算不上十分適合的人選,但越南整體實力本來就較強,所以他只需要能向蕭智堯施加一點壓力,又或是消耗其體力便算是成功。

看到名單時,杜德才便幾可肯定港隊陣式,他曾聽說過對手教練比較大膽,本還懷疑過陳召禧會否留有後手。

「啱先睇余仁海熱身,感覺上比我想像中要好。」杜德才與旁邊的助教說道,似乎已將思考及觀察重心放在港隊另一核心身上。

「好係指……」

「心理質素,」杜德才搖頭答道,並朝余仁海的方向甩了甩下巴。「一個十六歲嘅細路,第一次踢代表隊就係作客世界盃外圍賽,但你睇佢,完全無緊張,個樣仲好似食硬你咁。」
助教這時看向蕭智堯,只見他閉上眼在原地跳動,並不時調整呼吸,很明顯仍處於緊張之中。

「心理質素可以決定好多嘢,我哋呢啲鍾意賭馬嘅,會成日透過睇隻馬嘅步伐、眼神各樣嚟判斷佢當日狀態如何,人雖然更加複雜,但本質其實都係一樣。」杜德才續說道。「余仁海絕對係一隻難得嘅上等馬。」

「反而文康今日感覺上有啲拘緊。」助教輕輕地嘆了口氣。

杜德才沒有答話,因為他能看出,同時也明白,阮文康給予了自己太大壓力,而且除他本人之外,沒有人能將那個重擔卸下。

當然,適當的壓力能讓人成長,也能讓球員有更好表現。

球證吹響哨子,身穿紅色主場球衣的越南將球傳往後方,為這場世界盃外圍揭開序幕。觀眾席上無數面金星紅旗不斷地來回揮動,來自球迷的高歌與打氣聲,也在這球場內一遍又一遍地迴盪著。
“越南嘅進攻多從兩側發動,開波之後可以先等對方攻上嚟,尚傑同子俊喺我未畀手勢之前,唔好輕易過半場住,兩邊中場開頭都要返後幫手先,唔使急住撲上去。”

按陳召禧指示,港隊一開始並未急著壓上,越南也如他所料想般,試圖從兩側尋找突破缺口。

這支球隊在杜德才的帶領下,並未有踢什麼複雜的足球。雖然防守時重視紀律,但進攻時則以快速、靈活及多變作為武器,沒有固定的套路,更講求自由發揮及快速形成攻勢。

因此有時候這些不吝體力的球員,在面對一些較強的對手時,會出現「盲拳打死老師父」的效果-日本韓國跟伊朗也不例外。

「阮文康直線傳落去,禇明海跑到出嚟!壓住李尚傑落底傳中……不過呢球出得有少少貼門,門將伍宏威沒收晒。」

「見到啱先呢球李尚傑其實係無失位,但對方嘅左翼衛禇明海因為跑得比較快啊,加上阮文康呢球個力度都畀得啱啱好啦,所以即使係遲少少起步,都可以快過李尚傑拎到呢球波。」

「同埋越南隊一向都係唔驚同你跑嘅,以前好多港隊球員都話,同佢哋踢仲辛苦過平時練波專登練體能。一有直線畀出去,畀得唔靚或者係唔到都好啦,佢哋都一定會追到尾同你死過。」
越南不到兩分鐘便攻到港隊門前,雖然不算真正攻勢,但也是給予客隊一個下馬威。杜德才滿意地點點頭,拍手並大喊著激勵場上球員。

「繼續係咁踢啱啦!喺兩邊不斷消耗對手!」

杜德才話音剛落,餘光便看到對方門將竟短傳予左閘,他知道陳召禧作風勇敢,但沒想到港隊竟打算從後場開始組織,這在最近多次交手中都極少看見。

「壓上去!」聽到杜德才大叫,越南一眾球員才回過神來,但由於他們沒有及時作出壓迫,讓簡子俊得以轉身推進一小段距離。

「睇住防中司徒!同埋……」

這名越南教頭正想呼喚黃登光去切斷司徒俊緯與蕭智堯之間的連繫,但他很快便意識到,這兩人都不在中場附近。

那個讓他打算以全場人盯人來凍結的進攻中場,此刻竟站在中鋒位置。
而家先見到兩張陣型圖唔知點解崩崩地……
得閒自己再砌個Template先

假9
好撚正 一次更咁多
他們早就習慣港隊在國際賽落敗,特別是在世界盃外圍賽

希望場波節奏快啲唔好又寫幾個月
中間間場無其他二打六既回憶插入,直入場波,個節奏即刻覺得爽晒
有文睇!爽
港隊線好睇
係港隊
話說個故講主角reboot嚟多次想打攻中唔打閘

但寫咗幾年之後,而家都有閘位內切,咁老簫打返左閘,進攻內切扮奧燒咪可以why bot both
直接做葦人 攻個時入中路打攻中 防去返左閘會唔會仲勁
Push
唔知點解覺得老蕭好似克羅地亞個 perisic 攻中同左閘都得
三十八、

假九(False Nine)……

由於蕭智堯頂在最前方,負責一直貼身盯防他的黃登光,也被逼在己方防線附近遊走。

“原來係咁……”看到這一幕,杜德才已大概猜到陳召禧在打什麼主意。

「使唔使轉陣?」助教狀甚焦急地問道。

「唔使急住,睇定啲先。」杜德才伸出手,示意他先冷靜下來。

讓一個只有十六歲的孩子來執行這種戰術?而且蕭智堯之前應該沒有踢過同樣位置。
傳統足球之中,中鋒位置被稱為「九號」,「假九」的大概意思,是指該球員雖然在位置上是中鋒,但主要責任並非在前方衝擊防線,而是頻繁後撤,為隊友創造空間。

2009年5月2日,巴塞隆拿作客面對皇家馬德里的西甲國家打吡戰,主帥哥迪奧拿讓美斯出任「假九」。該場比賽,巴塞最終在班拿貝以6-2大勝死敵,皇馬後防被這突然其來的一著弄得措手不及,因為美斯會不斷回到中場附近要球,皇馬的中堅不斷被一個問題煩擾:要不要跟上去?

不跟上去,便會讓這名頂尖的盤球手在中前場自由持球轉身,肆意地向後衛衝擊;跟上去,防線便會出現空間,兩側的亨利和伊度奧即看準機會入楔,然後美斯、沙維、恩尼斯達都能送出直線。

皇馬的後防,可說在該場被戲弄得體無完膚。

「呢個位置一啲都唔易踢,近幾十年嚟,踢得好嘅球員,一隻手數得晒。」杜德才盤起雙手說道。「如果呢個教練只係想拙劣咁模仿,可能最終效果係適得其反。」

美斯並不是第一個踢「假九」的球員,但他可能是踢得最出色之人-因為他是美斯。
「司徒俊緯呢下假身非常靚!呃過咗阮文康,傳去前面……呢個時候蕭智堯返到嚟中圈前少少接波,對方嘅防中黃登光一直跟實佢,蕭智堯傳去右路畀柏真奴,睇下有無位去啦。」

「啱先留意到,港隊從左路開始組織嗰陣呢,蕭智堯企個位係比較似中鋒,而同時余仁海同吳志鴻兩個都係拉闊到有啲似翼鋒個位。會唔會陳Sir係安排佢今場踢『偽九號位』呢?」

為什麼陳召禧要這樣安排?現代足球踢「假九」的球員,要不就是速度不快、但身位與傳球能力較佳,可以在中路為兩側隊友策應,例如法明奴及哈利簡尼;還有就是「哥帥系」的球員,例如美斯、大衛施華甚至法比加斯,他們的共通點除了傳球精準以外,還有高超的球商,能夠在那個位置迷惑對手,製造進攻空間。

蕭智堯算嗎?杜德才並不這麼認為,但陳召禧這麼做,並不是單純地要讓他來製造空間,讓余仁海及吳志鴻從兩側插入-因為左腳的余仁海仍在左路、右腳的吳志鴻也在右路,讓他們向中路入楔的效果不佳。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞