[足球/穿越]重來一次的足球人生(8)

766 回覆
62 Like 0 Dislike
變咗尼馬故開始打人
果然老魚先係真主角

一個肯救條女,另外嗰件連人哋送到上門都唔要
好型
濕哂(物理)
今次段背景咪好睇囉
女主之一
又關聯到二人父愛嘅問題
雖然爛賭同老古板比,有d 唔fair...
除非老余老豆其實仲有衰野
penana嗰度up漏咗第57篇
oh thx
理論上應該今晚更新 但因為老死結婚要做兄弟
所以今晚更新唔切 會聽晚更新
五十九、

在警察的帶領下,姜仲昊與律師沉默地穿過傳媒的包圍網走進警局辦公室,很快出現在他面前的,是三個渾身濕透並披著大毛巾的兩男一女,其中一人正是余仁海。

在抵達之前他已大概從電話中知道發生了什麼事,也知道余仁海不會惹上什麼麻煩,若是處理得當,說不定便能將最近的印象一舉扭轉。不過棘手的是,那兩人是父女關係,而且各執一詞,男方看起來不是什麼好人,為了錢說不定什麼都做得出來。

「律師喺呢度簽個名,就可以帶余仁海離開。」

律師應了一聲,姜仲昊向余仁海看去,他發現那孩子看起來不像有什麼悔意,而且在電話裡聽來的形容是「毆鬥」,但他似乎沒有受傷;另一邊那個中年男人臉上雖然乾淨,可卻一直露出痛苦的表情。

「吓?佢可以就咁走?佢係咁打我喎啱先!」那個男人聽到警察說余仁海離開時,顯得十分不服氣。

「係,而家警方喺有新證供之前都唔會起訴佢,你哋可以選擇私了,或者由你自備律師嚟打呢單Case。」那警察回答道。「因為據當時附近報警民眾、加上你個女嘅口供,你嘅行為確實係令人誤會。」
「痴線,你哋啲警察都唔知係做啲咩咁!咁樣叫做保護自己啲市民咩!?」金藝林的父親似乎相當不服。「定你係見人大球星,有錢有權有勢就欺善怕惡?」

「都得,要揸正嚟做嘅話,我哋都可以落案告埋你偷竊、傷人同虐兒等罪名,其實嗰個位有閉路電視,口供上面話你踢你個女單嘢我哋一查就知。」那警官不慌不忙地拿起口供紙說道。「不過你個女話唔追究我哋先算,定你想我哋將成件事徹查到底?你本身拎住嗰兩個裝滿錢嘅信封,應該仲有一個係屬於其他人嘅?」

「唔好意思阻住你哋爭論……如果無咩事嘅話,咁我哋帶余仁海走先?」這時姜仲昊開口說道。「呢位應該係……金先生?如果你真係想控告余仁海嘅話,可以寄律師信嚟首爾鐵塔,我哋一定會秉公辦理,係咁。」

「得!你哋有錢大晒!唔使講道理!」

三人在金藝林父親的一臉不忿下離去,只是在臨走時,余仁海側頭看了金藝林一眼,兩人視線相交短短兩秒不到,隨後自然散開。
上埋差館 gg
得一篇
警局門外的記者愈來愈多,首爾鐵塔派來的工作人員幫忙擠出了一條路,但沒有為余仁海準備任何遮掩臉部的東西,他就這麼在閃光燈不停眨動的情況下步上面包車離去,依然全程保持沉默。

車門關上,余仁海拉上窗簾,輕輕地呼了口氣。車內隨即被一陣沉默籠罩,司機緩緩開動車子往前,余仁海與姜仲昊坐在昏暗的後座,彼此依然一言不發。

「唔好意思……」余仁海突然頗小聲地說道。

「……」從前車窗透入的微弱燈光之中,姜仲昊的表情只有很輕微的變化,準確來說是很輕微的驚訝。「你無做錯到,唔使道歉喎。」

「但點都會……麻煩到球會嘅。」余仁海看著前方,不少記者已湧到前方馬路兩側,拿起相機不斷拍攝著。

「如果唔係你做錯嘅話,無論結果係點,球會都會支持你,呢一點你可以放心。」姜仲昊答道。「雖然……我諗你或者係有少少想發洩嘅意思。」

余仁海沒有答話,車子繼續往前開去,逐漸消失在一眾記者的視線中。這晚的新聞已足夠讓那些媒體大做文章,至少能夠造成話題。

……
「做咩?單人搵我鬼鬼祟祟咁。」

螢幕裡的李向名朝鏡頭看來,一臉好奇地問道。

「……喂你真係咩網上新聞都完全唔睇咁喎,」蕭智堯白了他一眼。「你老友而家水深火熱緊啊大佬。」

「做咩?你喺日本搞大人個肚?」

「屌,明顯唔係講緊我啦,老魚啊。」

「老魚做咩?」

蕭智堯移開視線嘆了口氣,一副不知道該從何說起的樣子,冷靜了數秒後,才叫阿名在網上搜索「余仁海」三字。

「嘩……條友搞咩啊,」李向名似乎是找到相關的新聞了,露出稍微意外的表情。「跟住呢?」

「而家就係想同你商量下睇下點同佢傾囉,呢幾日佢都無喺個Group度出過聲,我諗緊我哋要唔要主動開口同佢傾下。」蕭智堯嘆了口氣。「本身話韓國嗰邊啲媒體已經係咁寫臭佢,主要係佢嗰腳飛鏟有啲惡意,而且又搞單咁嘅嘢,雖然聽落好似話唔會造成咩大問題。」

「嗯……」李向名搔了搔頭。「試下同佢開個三人視像?」

……
車子沒有駛往余仁海住所方向,而是向著球會基地而去,有零星待在首爾鐵塔門外的記者慌忙向公司匯報,似乎絕大部分媒體都守在余仁海寓所處。

他低頭在手機拒絕掉視像會議的要求,並迅速地以文字回應現在沒空。

姜仲昊一言不發地將會議室的門推開,只見裡頭早已坐著兩名男人,余仁海認得其中一人,是球會的公關部主管。

簡單地互相介紹後,姜仲昊很簡短地說明了現況:他建議余仁海今晚先在這裡過夜,因為其住所附近肯定滿是記者,他不想讓這名孩子承受太大的媒體壓力。

「然後,就係晏啲我哋將一啲球會相熟律師嘅聯絡方式畀你,以後你遇到類似嘅事情,唔理係自己啱定錯都好,喺律師嚟之前都唔好隨便開口。」姜仲昊續說道,並表示在場的另一人是球會常用律師之一。「今次好彩嘅係你遇到啲賭仔,成件事脈絡非常清晰,所以警察無起訴你,對方亦無俾你打到見血,件事起碼望上去好睇啲。」
說到這裡,他朝旁邊的公關部主管看去,那人看起來四十歲出頭,笑容可掬,牙齒潔白得像是廣告裡的人一樣,是余仁海最討厭的類型,但似乎只有這種人才最適合處理公關事情。

「為咗應付傳媒啦,所以我都想聽下你本人講返當時究竟發生咩事,同埋你向警方落嘅口供,同呢件事會唔會有啲咩唔同之處,又或者係有啲細節你無同警察講到嘅。」那人朝余仁海說道。

「當時我跑步經過,聽到有人大聲爭執,我行埋去睇下發生咩事,聽到係話一個男人搶佢個女嘅錢,我睇唔過眼就……」余仁海答道。「其實我都無真係點打佢,只係衝埋去一嘢撞飛佢,然後佢嘗試再撲上嚟,我避開之後對住佢……應該係膝頭哥用力踢咗一腳。」

坐在他對面那三名大人均點了點頭,公關部主管邊點著頭邊飛速地用手摘錄著筆記。

「之後呢?無啦?」

「無,我踢咗佢一腳之後,就有警察趕到,然後拉晒我哋返差館。我錄嘅口供亦同啱先講嘅……差唔多。」
讓球會職員拿來被子枕頭及其他生活用品後,姜仲昊及另外兩人離開會議室,他們沒有再說出什麼責罵說話,似乎是有意先讓余仁海情緒穩定下來。

坐到姜仲昊的辦公室內,律師先很快速地說明自己的看法:當時警方表示余仁海與女證人的口供完全一致,而且附近有民眾報警稱看到女證人被其父親毆打,所以今次事件可以看作是「誤會」,除非其父親決定循民事方式追究,「但睇佢個款寧願拎啲錢去賭多過請律師㗎啦。」

「但佢……會唔會俾其他球會利用?」公關部主管用原子筆敲打著下巴,這也是姜仲昊想要開口說的問題。

「正常嚟講實會有,但今次事件比較特殊,當各間報社都報出個案情大概時,其實呢個所謂男受害者嘅證供已經無咩可信度。」律師答道。「就算要利用媒體嚟抹黑余仁海,呢個男人亦未必適合。」

公關部主管點著頭,暗地盤算著今次這件事各種發展的可能性。

正說間,其電話持續震動,他拿出來查看後,露出頗為複雜的表情。

「個男人去完醫院,向傳媒展示診斷報告,」他把電話螢幕關掉,放進西裝外套的口套並緩緩向另外兩人說道。「佢出事嘅嗰邊膝蓋骨、半月板碎裂,出嚟嗰陣係坐輪椅並打住石膏。」
新po lm
劇情開始暴走
職業球員仲要出名腳頭重
一腳踢斷普通人隻腳有咩出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞