[足球/穿越]重來一次的足球人生(8)

766 回覆
62 Like 0 Dislike
「喺呢一點上,佢真係好似佢偶像奧斯爾。」

盧成亮笑著搔了搔額頭,旁邊的陳召禧用手提電腦做了些筆記,但看起來似乎對比賽抱樂觀態度。

「我覺得呢場比之前余仁海踢嗰幾場有趣得多,」陳召禧說道。「兩個教頭之間嘅戰術博奕好精彩。」

「帶港隊去踢國際賽就唔係呢種節奏,你要留意少少。」盧成亮一副過來人的語氣應道。

「盧Sir你似乎……都係放唔開嗰種心態。」陳召禧看了他一眼,微笑答道。

「帶港隊同帶球會嘅壓力完全唔同,特別係香港球會,難聽啲講,你就算教最大嗰間,行出街都無幾多個人識你,但教港隊……」這到追裡,盧成亮拿起茶杯呷了一口。「輸一場你就俾人鏟到上天花板。」

「我唔認為日本呢個教頭嘅壓力會細,但佢做緊嘅嘢一樣好冒險。」陳召禧答道。「咩隊都好,總要有肯冒險嘅人。」

「……」盧成亮沒有反駁他,反而嘴邊仍掛著微笑。「所以韋生揀你,我覺得都係一個唔錯嘅選擇……希望你能夠頂得住。」
每支球隊的教練都會有壓力,球員也會有。

波洛堤跟史卡奴站在角落輕聲討論著,他擔心這名愛徒會不滿剛才的調整,但史卡奴的反應比他想像中小很多,小得像是毫不在意一般。

「佢的確好擅長帶波,我無意見。」史卡奴的回答一如以往地言簡意駭。

「OK,咁……下半場我哋照舊先以防反為主先,」波洛堤露出帶點感謝的笑容,拍拍他肩膀示意回到大家那邊。「戰況仍然係我哋有利,所以會睇住對面點部署再作下一步行動。」

「下半場……我覺得對面會做啲咩,特別係嗰個香港人。」史卡奴續說道。

「我都有同感。」波洛堤點點頭,數分鐘前進入球員通道時的那股從容,彷彿已從其臉上抹去,早早預訂的Pizza也被其拋諸腦後。

他相信另一側更衣室內的和賀壽一,雖然已有大概的戰術方針,但此刻肯定也同樣焦頭爛額。
觀眾席上,蕭智堯的父母正站在欄杆旁舒展因久坐而有點僵硬的身軀,他們對足球不熟悉,只知道兒子的球隊正以一球落後,但局勢看起來好像還不算太差。

不遠處有幾名香港來的球迷正以廣東話討論著這場比賽,他們似乎沒有留意到兩人的存在,聊得相當起勁。

「有啲難寫囉會,因為始終專登飛過嚟寫佢地標,如果輸嘅話比較難起個Angle。」其中一人頸上掛著專業相機,似乎還帶有其他東西,應該是從香港來的體育記者。

「講真唔一定輸嘅,」那人看起來大約三四十歲,膚色呈健康的古銅色,笑容爽朗,四肢肌肉結實,一看就知道平時有運動習慣,這時蕭智堯的父親認出他的聲音似乎在昨晚聽到過。「其實對面已經開始慌慌地。」

「但睇落我哋唔似有板斧攻得入船橋嘅防守……你係教練,你應該睇得出對面嘅防守好有紀律
?」
「嗯,的確對面係一支好強嘅球隊,」那人微笑著點了點頭,同時往球場上望去。「但史卡奴呢一點唔係始終會成為隱憂,同埋船橋呢種防反踢法都已經踢咗好幾季,我覺得和賀壽一唔會無諗過辦法嚟應付。」

「你覺得會係點?」那記者似乎十分有興趣想聽那教練的分析,其他人也不怎麼說話。

「我估到晒我就唔使教乙組啦,」那人哈哈笑道。「但我覺得雙方嘅底牌都已經Show得差唔多,群馬或者會……用蕭智堯嚟踢中路強攻?」

其實蕭智堯的父母具體也聽不太懂他們在討論些什麼,但大概知道,即使眼下球隊處於劣勢,他們似乎仍打從心底相信,自己的兒子會在這場比賽中擔任重要角色。

光是這一點,他們便覺得這一趟沒有白來。
唔經唔覺呢個半場原來踢左一個月
好睇,加油
又有文
足球小將
我明有時節奏係會偏慢
踢到road to 2002 條road 都唔見左
樓主之前話老余似邊個球星?
我好似無特別講過?
因為我驚大家會定型咗佢
阿祖安奴
今晚有冇文?
應該有 但要凌晨
我唔夠瞓要小眠一陣
樓豬呢
等咗成晚
sorry瞓死咗
晏少少更
少少
Sorry屋企有啲事幫手搞啲嘢搞咗半日
七七八八了 過多一陣更
二十三、

「下半場開始,雙方都無作出換人調動嘅,睇下比賽會唔會都係暫時跟住啱先嗰種節奏進行落去。」

防守時5-3-2的陣型,三名中場很好地保護禁區頂的空間,盡量迫使群馬將攻勢由兩邊發動。特別是左翼衛吉川晃嗣很少犯錯,也能有效地限制山口元吾的發揮。

對此,和賀壽一採取的方針很簡單:強攻。

伊香保明顯地大舉壓上,且左中堅亦加入進攻,配合左閘若島於中路或左路尋找機會。這樣做的用意之一是消耗史卡奴的體力及注意力,而且他本來就是船橋武尊的防守缺口。

當人數處於均勢,特別是在禁區頂這種關鍵區域時,一次失位足可釀成大錯,這表示每次攻勢來到史卡奴附近時,他必須全神貫注,同時要盡東奔西走全力防守,對這名以傳球及組織見稱的意大利中場來說不容易應付。

不太妙呢,坐在教練席上的波洛堤彎著腰,眉頭緊皺。國分鄉一在進攻三閘線附近很冷靜地梳理進攻,蕭智堯則很主動地在數名船橋的中場之間跑動,等待隊友送來的傳球。

他能感受到那名香港人全身散發出的侵略性,像是一接到球,就會突然轉身將防線撕開。
「左路交叉走位拉空,蕭智堯同若島做咗次撞牆,畀穿咗入到去禁區嘅!但後面岩東跟得好實!」

蕭智堯沒有著急轉身,因為他知道對方的正中堅岩東吾郎緊跟在身後。由於在禁區內,岩東上前逼搶的強度不算太大,但仍用其強壯的下盤及身軀向蕭智堯施加壓力。櫻井健依然被緊緊盯防,無奈之下他也只能回傳予若島。

「有無留意到?」和賀食指放在人中處,朝身旁的町田問道。

「嗯,似乎有啲不尋常,」町田點頭答道,語氣依然十分平靜。「佢哋喺禁區內嘅企位。」

「之前嗰種奇怪嘅預感果然無錯。」和賀哼了一聲,帶點無奈地笑道。

「我有香港翻譯嘅聯絡方式,我可以搵佢幫手翻譯幾句,用香港嘅語言寫紙仔傳出去畀蕭智堯嘅話,對手發現……」町田邊說著邊從褲袋裡探出電話,但話還未說完,就被和賀伸手阻止。

「其實仲好,唔係咩?」這名教頭輕聲笑道。「如果呢場比賽可以令佢明白嘅話……輸一場都未嘗不可。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞